Vanhemmuus 15.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

Toisenlaiset teiniäidit -Kira: Teiniäidillä voi mennä myös hyvin

Kahden pienen lapsen äiti Kira, 20, tunnustaa olevansa perfektionisti. Hän haluaa todistaa ihmisten ennakkoluulot teiniäideistä vääriksi – ja stressaa välillä siitä, miten lapsista kasvatetaan kunnollisia aikuisia.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Salossa asuva kahden lapsen äiti Kira, 20, tiesi aina haluavansa nuorena äidiksi – hänen oma äitinsä kun sai Kiran ollessaan 21. Esimerkki näytti, että nuorena äitiyteen on hyvin energiaa.

– Kun saa lapset nuorena, ehtii näkemään heidän elämäänsä ja jopa lastenlasten elämää pidempään. Jos elän kahdeksankymppiseksi, ehdin nähdä lasten elämää 60 vuotta, kun vertaa siihen, että tekisin lapset 35-vuotiaana, Kira selittää.

Äidiksi tuleminen olikin Kiralle suuri unelma jo pienestä pitäen. Kun Kira tuli raskaaksi 18-vuotiaana, olisi ajankohta voinut kuitenkin olla parempi. Kiran poikaystävä Lauri ei voinut olla kotona läsnä lapsen ensimmäisten kuukausien aikana.

– Poikaystäväni lähti armeijaan kaksi viikkoa ennen vauvan syntymää. Asuimme kaksiossa, ja olin vähän huolissani siitä, millaista arki tulisi olemaan.

Kira päätti laittaa asiansa kerralla kuntoon. Jos hän aikoisi olla äiti, tulisi hänellä olla hyvä työ, tulot sekä koti lapselle.

Kira perusti oman kauneudenhoitoalan yrityksen. Perhe on myös sittemmin muuttanut paritaloon asumaan.

– Lapset ovat minulle se kaikista suurin syy pitää elämäni kasassa.

Teiniäidillä voi mennä myös hyvin

Esikoinen syntyi, ja kaikki sujui hyvin. Laurin ollessa armeijassa Kira sai paljon apua omalta äidiltään, ja Alexander osoittautui hyvin rauhalliseksi vauvaksi.

– On ollut luojan lahja, että Alexander on maailman kiltein lapsi, Kira naurahtaa.

Kira haluaisi, ettei teiniäiteihin kohdistettaisi niin paljon ennakkoluuloja. Kaikki voi mennä myös hyvin, kuten Kira ja hänen perheensä on todistanut.

– On jotenkin sellainen stereotypia, että teiniäidit ovat työttömiä ja heillä on ongelmia, eivätkä he pääse elämässään eteenpäin. On se osaltaan totta, mikä on tosi surullista, Kira toteaa.

– On aivan kamalaa, että jos nuori ihminen kertoo, että on raskaana, hänelle sanotaan, ettei hän tule pärjäämään. Minulle nämä ennakkoluulot ovat olleet syy painaa eteenpäin ja todistaa, että nämä huutelijat ovat väärässä.

Kira tunnustaa olevansa perfektionisti. Hänelle on tärkeää, että tilanne on ja pysyy hallinnassa.

– Haluan pitää pakan kasassa. Tärkeimpiä ovat kaikki lasten hyvinvointiin vaikuttavat jutut: työ jolla on varaa maksaa kaikki tarpeellinen, hyvä koti ja se, että pystymme tarjoamaan lapsille turvallisen lapsuuden.

Lasten syntymän jälkeen Kiran on kuitenkin täytynyt oppia myös asioissa joustamista.

– Elokuussa syntynyt Victoria on sellainen Justiina. Keneltäköhän hän on temperamenttinsa perinyt, Kira nauraa.

– Nyt olen oppinut, että lapsi kyllä halutessaan päättää, miten asiat tulevat menemään.

On tärkeää pysyä äidin roolissa

Joskus halu onnistua ja pärjätä elämässä, äitiydessä ja perhearjessa voi myös stressata, sen Kira on huomannut. Lasten kasvatuksessa kukaan kun ei voi olla täydellinen.

– Vanhemmuuteen opitaan. Kun on täysin vastuussa toisesta ihmisestä, tuo se stressiä – haluan kasvattaa lapsistani fiksuja aikuisia ihmisiä.

Mitään tiettyjä suunnitelmia Kiralla ei lastensa tulevaisuuteen liittyen ole. Hän toivoo, että lapset tulevat menestymään elämässään sillä polulla, jonka he haluavat valita.

– En aio patistaa mihinkään tiettyyn suuntaan tai harrastukseen. Lapset saavat kokeilla sitä, mikä heitä itseään kiinnostaa.

Kiralle on kuitenkin tärkeää, että äidin rooli pysyy. Se tarkoittaa myös rajoja – vanhemman ei ole tarkoitus olla lapsen kaveri.

– Hyvä äitiys on sitä, että näyttää, että rakastaa lastaan kaikin tavoin. Mutta on myös tärkeää olla fiksu, jotta pystyy antamaan lapselleen hyvät eväät elämään. Tärkein elämäntyöni on olla äiti.

Haaveissa oma talo

Kymmenen vuoden päähän kurkistaessa Kira näkee elävänsä tasaista lapsiperheen elämää.

– Pyöritän alakoululaisten lasten arkea ja olemme ehkä rakennuttaneet jo talon. Minulla on myös enemmän aikaa omille harrastuksille, kuten urheilulle, Kira suunnittelee.

Kira haluaisi myös kouluttautua urheiluhierojaksi. Vaikka kauneudenhoito tuo ihmisille iloa ja hyvää oloa, haluaisi hän tehdä työtä, jonka kautta hän saisi oikeasti auttaa ihmisiä.

Lapsihaaveita ei juuri nyt ole. Kira ja Lauri ovat puhuneet, että lapsiluku voisi olla nyt täysi. Kira ei kuitenkaan halua luvata vielä mitään.

– Olen vasta 20, joten en koskaan sano ei koskaan!

Nyt Kira keskittyy olemaan hyvä äiti Alexanderille ja Victorialle.

– Olen tosi tyytyväinen meidän elämään, sillä tiedän, että ollaan hoidettu asiat niin kuin pitääkin.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X