Vanhemmuus 10.06.2017 Päivitetty 13.08.2019

Tv-kokki Alex Nurmi: ”Arjen juhlaa on päästä saunaan vaimon kanssa”

Lasten saaminen ei ollut Alex Nurmelle ja hänen vaimolleen itsestäänselvää. Siksi toisinaan raskaskin arki lasten kanssa tuntuu arvokkaalta.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
Mirva Kakko/Otavamedia

”Yksityisyrittäjänä teen töitä aamusta iltaan, joten vaimoni Kirsi vastaa arjen pyörityksestä. Jade ja Oliver käyvät kahtena päivänä viikossa kerhossa, muuten Kirsi hoitaa heitä kotona.

Ensi syksynä hän palaa töihin ja lapset menevät päivähoitoon. Arjen muuttuminen jännittää meitä kaikkia.

8 vinkkiä päiväkodin hyvään aloitukseen

Sunnuntaisin minulla on yleensä vapaapäivä, jonka vietän kokonaan kotona. Silloin vien lapsia ulos ja vaikka luistelemaan.

Jos tulen arki-iltana kotiin ajoissa, hoidan lasten iltatoimet. Läppärin avaan vasta, kun lapset ovat menneet nukkumaan.

Vaimo hoitaa arjen kokkauksen

Kokkaan kotona yleensä vain vieraille, Kirsi laittaa ruoan arkisin. Hän suosii uunissa hautuvia patoja, keittoja ja uunijuureksia.

Minä hoidan ruokaostokset ja tuon työkeikoilta paljon raaka-aineita kotiin. Jääkaappimme onkin melko pursuileva.

Huippukokki Serko Rantasen vinkit arkiruokailuihin

Lapsemme ovat aika kaikkiruokaisia, ainoastaan sienet eivät heille maistu. He rakastavat pähkinöitä, hedelmiä ja kasviksia.

Alex Nurmen lapset Jade ja Oliver osallistuvat ruokakuvauksiin yhdessä isän kanssa.

Alex Nurmen lapset Jade ja Oliver ovat tottuneet osallistumaan ruokakuvauksiin.

Varsinkin Oliver on oikea vegemies, Jade taas tykkää lihasta. Meillä on aina tarjolla kasviksia, mutta niitä ei ole koskaan erikseen tuputettu.

Suosimme kotona terveellistä ruokaa, mutta töissä saatan itse kiireessä syödä milloin mitäkin. Eilen korvasin lounaan aleksanterinleivoksilla.

Pöydässä kunnioitetaan hyviä tapoja

Haluamme opettaa lapset arvostamaan ruokaa ja hyviä tapoja, joten syödessään he eivät saa käyttää teknisiä laitteita. Joskus tästä on kyllä jouduttu lipsumaan.

Sormiruokailuvaiheen jälkeen lapset eivät ole pahemmin sotkeneet. Oliver ei suostu pukemaan ruokalappua ollenkaan ja alkoi juuri käyttää veistä ja haarukkaa syödessään.

Korostamme lapsille anteeksi pyytämisen tärkeyttä. Sitä harjoitellaan monta kertaa päivässä. Olen Kirsiä rennompi kasvattaja. En osaa pelätä, että lapsille sattuisi jotain.

Rento vanhemmuus helpottaa kasvatusta

Kasvatus vaatii pitkää pinnaa

Ennen lapsia minulla ja vaimollani oli kuvitelmia siitä, millaisia vanhempia meistä tulee. Kumpikaan meistä ei tainnut arvata, kuinka pitkää pinnaa tässä vaaditaan.

En hermostu helposti, mutta samojen asioiden toistaminen rassaa. En ymmärrä, miksi hampaiden pesemisestä pitää sanoa kuusi kertaa, kun ne kuitenkin joka kerta pestään. Myös lasten pukeminen saa tuskanhien pintaan.

Alex Nurmella ja Kirsi-vaimolla on kaksilasta, 4-vuotias Jade ja 2-vuotias Oliver.

Alex Nurmella ja Kirsi-vaimolla on kaksi lasta, 4-vuotias Jade ja 2-vuotias Oliver.

Lapset nukahtavat usein Kirsin viereen, josta siirrän heidät nukkumaan tullessani omiin sänkyihinsä. Sieltä he sitten aamuyöstä kömpivät uudestaan viereen.

Itse nukahdan puolessa minuutissa, enkä herää, vaikka pommi räjähtäisi vieressä.

En stressaa edes kiireessä

Elämäni on hektistä, mutta en osaa stressata. Kirsin mukaan en koskaan valita töistäni, mutta myönnän, että totta kai joskus väsyttää.

Toisaalta olen jo kaksitoista vuotta tehnyt töitä itselleni, enkä osaa edes kuvitella mitään muuta. Ammattitaito tuo uskoa siihen, että asiat aina järjestyvät.

Tukiverkosto meiltä puuttuu, sillä molempien vanhemmat asuvat kaukana. Oma aika on kortilla. Kerran viikossa käyn pelaamassa sählyä. Minulla on myös salikortti, mutta viime vuonna ehdin sinne neljä kertaa.

Vanhempi, näin saat omaa aikaa

Juhlimme juuri 12. hääpäiväämme. Yhdessä ulkona käyminen vaatii etukäteen järjestelyä, mutta välillä se onnistuu.

Reissaamme koko perheellä

Viime syksynä piipahdimme kahdestaan Lontoossa. Arki-iltaisin juhlaa on se, jos pääsemme lasten nukahdettua saunaan yhdessä.

Lasten kanssa matkustaminen ei aina ole kovin rentouttavaa, mutta reissaamme silti yhdessä. Parin viikon matkan jälkeen lapset kaipaavat jo kotiin lelujensa pariin.

Mitään mukaan matkalle lasten kanssa?

Lasten saaminen ei ollut meille itsestäänselvyys. Siksi rankkaakin arkea arvostaa eri tavalla.

Ehdimme olla ennen lapsia pitkään yhdessä ja tehdä haluamiamme asioita. Nyt lasten kanssa oleminen on tärkeämpää kuin harrastukset tai poikien kanssa tehdyt golf-reissut. On hienoa tulla kotiin, jossa lapset odottavat innoissaan.”

Juttu julkaistiin Kaksplussassa 3/2017.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X