Vanhemmuus 14.05.2019 Päivitetty 29.01.2021

Ulkoistaisitko lapsesi pottatreenit ammattilaiselle? Amerikassa tämäkin onnistuu

Kiireiset amerikkalaisvanhemmat ulkoistavat yhä useampia vanhemmuuden osa-alueita ammattilaisille, kertoo USA Today -lehti. Esimerkiksi lapsen kuivaksi opettamisen voi ostaa ammattilaiselta noin kahden tuhannen euron korvausta vastaan.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Pottaharjoittelu ei ole aina herkkua – mitäpä jos joku toinen voisi hoitaa homman? Yhdysvalloissa tämä onkin mahdollista. USA Today uutisoi vastikään, että amerikkalaiset vanhemmat ulkoistavat vanhemmuuden eri osa-alueita ja tehtäviä yhä useammin ammattilaisille.

Vanhemmuuden tukipalveluita myyvistä yrityksistä voi ostaa ammattilaisen esimerkiksi opettamaan lapsen kuivaksi. Palveluita tarjotaan myös esimerkiksi lastenvaateostoksien tekemiseen sekä tarkastamaan kodin turvallisuusasiat. Vanhemmat ovat kiireisiä, mutta haluavat lapselleen parasta, joten he ulkoistavat palvelut, joissa uskovat ammattilaisen onnistuvan paremmin kuin he itse.

– Minusta on mahtavaa työskennellä ammattilaisten kanssa. Minulla itselläni ei ole aikaa pottatreeniin, koska käymme puolisoni kanssa töissä, kertoo USA Todaylle newyorkilainen äiti Elizabeth Siegel, joka osti kolmevuotiaalle lapselleen palveluna kuivaksi opettelun.

– Minä olen ammattilainen siinä, mistä saan palkkaa, joten miksi en ostaisi kuivaksi opettelua ihmiseltä, joka osaa sen? Siegel lisää.

USA Todayn artikkelissa todetaan, että monet näistä palveluista ovat tällä hetkellä vain hyvätuloisten saavutettavissa, mutta tulevaisuudessa ne saattavat ”valua” myös tavallisen kansan käyttöön. Esimerkkinä lehti mainitsee koululaisten kotiläksyavustajat, jotka ennen olivat eliitin juttu, mutta joita nykyisin palkkaavat nykyisin myös keskiluokkaiset ja jotkut työväenluokkaisetkin vanhemmat. Ammattilaisten tekemät kodin turvallisuustarkastukset alkavat nekin jo muuttua normiksi. Lehti povaa, että tulevaisuudessa vanhemmuudesta vielä ulkoistetaan sellaisiakin asioita, joita nyt ei edes tulisi mieleen ulkoistaa.

Milloin vanhemmuuden ulkoistaminen menee liian pitkälle?

Sosiologian professori Allison Pugh Virginian yliopistosta pohtii samassa jutussa sitä, milloin vanhemmuuden ulkoistamisessa on menty liian pitkälle. Milloin on kyse vanhemmuuden ydintehtävistä, joita ei saisi antaa toisen tehtäväksi maksusta?

– Nykyaikana vanhemmat haluavat toteuttaa tiettyjä vanhemmuuden standardeja, mutta eivät itse ehdi ylläpitämään vaadittua tasoa ja ovat valmiita ulkoistamaan niiden tekemisen. Ihmiset, jotka ovat sitoutuneet työaikatauluihinsa, eivät kykene toteuttamaan sellaista vanhemmuutta, jota haluaisivat, Pugh pohtii.

Työ vie Yhdysvalloissa koko ajan enemmän aikaa muulta elämältä – töissä ollaan pidempiä aikoja ja naiset osallistuvat työmarkkinoille yhä enemmän. Lisäksi vanhan kansan viisauksia ei enää kuunnella, eikä oteta vastaan vinkkejä isovanhemmilta.

– Ostopalveluissa keskitytään kasvatuksen lopputulokseen enemmän kuin kasvatuksen prosessiin. Tämä on harmillista, Pugh sanoo.

San Diegossa asuva Ashley Selis kertoo USA Todaylle säästävänsä aikaa ja energiaa, kun on palkannut ulkopuolisen ostamaan ja valitsemaan vaatteet hänen 18-kuukautiselle pojalleen ja 3-vuotiaalle tyttärelleen. Hän on käyttänyt palvelua kaksi vuotta ja maksaa siitä noin 120 euroa kuukaudessa.

– Rakastaisin shoppailua, mutta minulla ei ole aikaa siihen, sanoo 36-vuotias Selis, jolla on lastenvaatteille tarkat vaatimukset. Vaatteet eivät saa olla pitkähihaisia tai -lahkeisia, ei puhtaan valkoisia tai materiaalit eivät saa olla kutittavia.

– Haluan, että lapseni näyttävät hyvältä, mutta en ehdi juoksemaan kaupoissa, hän lisää.

 

Suomalaiset saattavat naureskella amerikkalaisten touhotuksille, mutta monissa asioissa tulemme kovaa vauhtia perässä. Nykyään meilläkin juhlitaan halloweenia ja järjestetään baby showereita ja sukupuolen paljastusjuhlia. Mitä mieltä sinä olet vanhemmuuden ulkoistamisesta palveluntuottajille? Keskustele alla.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X