Vanhemmuus 01.04.2019 Päivitetty 14.08.2023

Uusi äitiyslaki on nyt voimassa – tätä se naispareille merkitsee

Uusi äitiyslaki on voimassa 1.4.2019 alkaen. Sen myötä naisparit, joiden lapsi syntyy hedelmöityshoitojen avulla, voivat vahvistaa lapselleen kaksi äitiä jo ennen lapsen syntymää.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Syntyvälle lapselle voidaan huhtikuun alusta alkaen vahvistaa kaksi äitiä, kun uusi äitiyslaki astuu voimaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen synnyttäneen äidin lisäksi hänen naispuolinen kumppaninsa voidaan vahvistaa äidiksi silloin, kun pari on hankkinut lapsen yhdessä hedelmöityshoidon avulla.

Kaksi virallista vanhempaa

Lapsella voi olla kaksi virallista vanhempaa. Henkilö, joka synnyttää lapsen, on lapsen äiti, ja toinen vanhempi voi olla isä tai uuden lain mukaan lapsella voi olla kaksi äitiä.

Lain mukaan toiseksi äidiksi voidaan vahvistaa nainen, joka antoi yhteisymmärryksessä lapsen synnyttäneen kanssa suostumuksen hedelmöityshoitoon, jonka tuloksena lapsi syntyi. Jotta äitiys voidaan vahvistaa, edellytyksenä on, ettei isyyttä lapseen ole todettu tai vahvistettu tai ettei se ole mahdollista, eli siittiöiden luovuttaja ei ole antanut suostumusta isyyden vahvistamiseen.

Äitiyslain mukainen äitiyden selvittäminen, vahvistaminen ja kumoaminen tapahtuu soveltaen isyyslain samaisia menettelyjä. Äitiys voidaan siis tunnustaa äitiysneuvolassa samaan tapaan kuin isyyskin.

Ensimmäiset tunnustamiset syksyllä

Ennen uutta äitiyslakia äitiys on vahvistettu tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla. Sateenkaariperheiden adoptioprosessi saattoi tällöin kestää parista kuukaudesta jopa vuoteen.

Uuden lain tarkoitus on turvata lapsen etua niin, että hänelle voitaisiin vahvistaa kaksi oikeudellista ja elatusvelvollista vanhempaa mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Tavoitteena on myös vahvistaa naisparien vanhemmuutta ja yhdenvertaisuutta suhteessa eri sukupuolta oleviin vanhempiin.

Uusi äitiyslaki (253/2018) on voimassa 1.4.2019 alkaen, ja sitä voidaan soveltaa tapauksissa, joissa suostumus hedelmöityshoitoon on annettu tästä päivästä eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset äitiyden tunnustamiset otetaan vastaan syksyllä 2019, kun 1.4. jälkeen alkaneet raskaudet ovat edenneet viimeiselle kolmannekselle.

Lähteet: THL, Sosiaali- ja terveysministeriö

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X