Vanhemmuus 16.10.2018 Päivitetty 29.01.2021

Valkoiset valheet ovat vanhemmille arkipäivää – lue parhaat palturit!

Vanhemmat, nuo huijaamisen mestarit. Kirkkain silmin he väittävät karkkia leiväksi ja somehetkeä vessareissuksi.

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock

Pienet valkoiset valheet silloin tällöin takaavat itselle herkkuhetken ja pitävät lasten hampaat terveempinä! Kysyimme, millaisia valkoisia valheita vanhemmat ovat kertoneet lapsilleen, ja näin te vastasitte:

Ruutuaika = työaika

”Pidän tiukasti kiinni lasten ruutuajasta, mutta viittaan kintaalla omalle ruutuajalleni. Kun lapsi kysyy, mitä teen puhelimellani, sanon, että kirjoitan tärkeää työsähköpostia. Oikeasti selaan Instagramia.”

Yllättävä yskänpuuska

”Jos syön karkkia, yskin pussia rapistellessani. Sillä vaikka lapset eivät kuule käskyä syömään tai pesemään hampaita, pienen karkkipussin rapinan he kuulevat talon toisesta päästä saakka.”

”Purkan syöminen pitää meidän perheessä suorittaa milloin milläkin konstilla, jos ei halua pojan vinkuvan purkan perään. Yleensä jos keittiöstä kuuluu yhtäkkiä puolisoni kovaääninen laulaminen, arvaan, että hän on hakemassa purukumia ja peittelee pussin rapinaa laulullaan.”

WC, tuo rauhan tyyssija

”Hengailen vessassa. Pitkiä aikoja. Se on nimittäin ainut paikka, jossa saan varmasti olla rauhassa. Sometan, luen, katson Netflix-sarjoja tai huokailen. Jos lapset koputtavat oveen, sanon, että äidillä kestää vielä hetki.”

Laji kuin laji

”Jos menen yksin uimaan, huijaan, että olen menossa lenkille, sillä en jaksa kuulla lapseni loputonta vinkumista, kun hän haluaisi mukaani.”

Äiti ensin

”Minä ja lapseni rakastamme samaa leipää. Jos tuota herkkuleipää on illalla vain yksi palanen jäljellä, valehtelen, että se on loppunut. Lapsi kelpuuttaa helposti jonkun toisen leivän, ja minä saan syödä herkkuleivän, kunhan lapsi on ensin nukahtanut.”

”Ostan joskus karkkipäivänä ison pussin karkkia ja jaan siitä sekä lapsilleni että meille vanhemmille. No, se jako ei ole ihan reilu, mutta lapset luulevat sen olevan, koska heidän pienet kipponsa näyttävät täydemmiltä kuin meidän aikuisten isot kupit.”

valkoiset valheet

Lukkojen takana tapahtuu

”Mökkisaunamme ovessa on lukko, joten se on oiva paikka tehdä mieheni kanssa muutakin kuin saunoa tai lämmittää saunaa. Kun sanomme, että menemme siivoamaan saunaa, siihen halpaan menevät niin lapset kuin isovanhemmatkin.”

Lisäaikaa huijaamalla

”Kun leikimme lapseni kanssa piilosta, ’unohdan’ lähteä etsimään häntä. Lasken isolla äänellä hitaasti kymmeneen ja koetan samalla tehdä kotitöitä: tyhjennän tiskikoneen, ripustan pyykit, keräilen leluja. Kun pääsen kymmeneen, alan äänekkäästi ihmetellä, miten lasta ei löydy mistään, vaikka kurkistan sinne ja tänne. Samalla ostan itselleni lisäminuutteja siivoamiseen.”

”Teeskentelen aamulla nukkuvaa, ja lapsi luulee, että on vielä yö.”

Periaatteessa en kiroile

”Kun asiat menevät pieleen, kiroilen lapsiltani salaa. Tosin se ei aina onnistu, eli en taida kiroilla ihan niin salaa kuin ehkä pitäisi.”

Salailun mestarit

”En mieluusti anna lasteni syödä autossa, koska heille tulee paha olo ja he sotkevat koko auton. Itse sen sijaan napostelen etupenkillä salaa karkkia. Julmaa, tiedän sen!”

”Juon kahvia salaa. Vajaa nelivuotias kuopukseni tykkää kahvista, joten jos hän näkee, että juon kahvia, hän on vinkumassa sitä minun kupistani.”

”Olen syönyt herkkuja ja väittänyt lapselleni, että syön leipää. Joskus olen myös mennyt vessaan istumaan vain räplätäkseni puhelinta. Tosin ei mene kuin hetki, enkä ole siellä enää yksin.”

”Panen joskus lastenelokuvan pyörimään ja muka katson sitä lasteni kanssa yhdessä. Oikeasti otan salaa torkut.”

”Minä syön herkkuja salaa. Nykyään kaksivuotias lapseni pyytää minua avaamaan suuni, jos on epäluuloinen herkutteluni suhteen.”

”Kun luen kirjaa, syön samalla salaa suklaata. Pidän kirjaa ylhäällä suuni kohdalla, jolloin lapset eivät näe, että suuni käy koko ajan.”

Iltapalaksi maitotuotteita

”Syömme mieheni kanssa viikonloppuisin jäätelöä, kun katsomme leffaa lasten nukkuessa. Jostain syystä unohdamme aina panna jätskikupit tiskikoneeseen. Kun lapset aamulla tulevat herättämään ja kyselevät, miksi olette syöneet jätskiä, silmät kirkkaina väitän, että olen syönyt jogurttia.”

Lopullinen inventaario

”Kun lelukaaos valtaa lastenhuoneen, teen siellä kaikessa hiljaisuudessa inventaariota. Pakkaan vähemmän rakkaita leluja kirpputorilaatikoihin ja rikkinäisiä kierrätykseen. Kun lapsi ihmettelee, missä joku tietty lelu on, sanon, että se on varmaan jäänyt mummolaan.”

Työkaverin tavaroita

”Ostelen joululahjoja pitkin vuotta. Joskus lapset ovat löytäneet jemmani ja ihmetelleet, miksi olen ostanut leluja. Sanon heille, että ne ovat työkaverini ostoksia, joita säilytän meillä kotona.”

Lähde: Kaksplussan toimitus ja Facebook-ryhmä

Millaisia valkoisia valheita sinä olet kertonut lapsille? Kerro kommenteissa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X