Vanhemmuus 07.07.2022

Vältä lomariidat – ja nauti enemmän lomailusta lasten kanssa

Loma on perheelle testi, jossa vuorovaikutusta mitataan. Älä keskity siihen, mikä perhettäsi vaivaa, vaan enemmän siihen, miten vuorovaikutusta voi loman aikana vahvistaa.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Miksi lapset villiintyvät lomalla? Kinastelevat ja riehuvat, itkevät ja saavat raivareita pikkuasioista?

Loma-aika on testi koko perheelle. Kun arjen tutut päivärutiinit jäävät tauolle ja odotukset kivasta yhdessäolosta ovat korkealla, tilanne voi olla lapselle vähän outo: Koko perhe yhtäkkiä kaikki päivät yhdessä, ohjelmaa on valtavan paljon tai sitä ei ole juuri lainkaan.

Kun perhe puuhailee lomalla tiiviisti kimpassa, perheen vuorovaikutus korostuu. Loma-aikana mitataan, miten perhe-elämä ja yhdessäolo toimii. Osataanko me oikeasti olla yhdessä?

Lue myös: Sama riita repeää kotona taas ja taas – jakaudumme 3 riitelijätyyppiin, joista vain yksi saa asian oikeasti selvitettyä

Vanhemmuuden ja parisuhteen ongelmakohdat peittyvät arkena työkiireeseen ja perhe-elämän rutiineihin. Kun perhe kokoontuu loman ajaksi yhteen ja todella kohtaa toisensa, ongelmat tulevat päivänvaloon.

Ei ole ihme, että erot laitetaan usein vireille kesäloman jälkeen ja terapeuttien vastaanotoilla on syksyllä ruuhkahuippu.

Loma on myös hyvä mahdollisuus vahvistaa perheen yhdessäoloa ja laittaa vuorovaikutusta kuntoon.

Usein automatkat tuntuvat olevan pelkkää tappelua alusta loppuun saakka.

Tunnista aidot tunteet

Olennaisinta on, että vanhemmat tunnistavat omat ja perheenjäsenten tunteet.

Lapset riehuvat ja riitelevät monesti siksi, että tilanne on jännittävä ja he ovat täynnä odotusta – tai siksi, että he ovat turhautuneita.

Loma etenee vanhempien ehdoilla tai on sekava. Lapsi kysyy tunteillaan, onko tilanne vanhemmilla hallussa – ja huomaavatko vanhemmat myös hänen tarpeensa.

Lapsen kyky säädellä tunteita on rajallinen. Usein lapsen ilo ja innostus purkautuu riehumisena. Joskus lapsi voi olla niin innoissaan kaikesta, että alkaa itkeä.

Lomaileva lapsi tarvitsee aikuista, joka huomaa tunteet ja pitää uudet ja yllättävät tilanteet siedettävinä.

Puolison äreys ja kireys keskellä vuoden kauneinta lomapäivää saattaa kertoa pettymyksestä. Toisten perheillä tuntuu olevan hauskaa yhdessä – miksi meidän perheen lomat ovat aina tätä?

Lue myös: Pariterapeutin vinkit lomaan ilman parisuhderiitoja: ”Kukin on itse vastuussa siitä, että avaa suunsa ja kertoo mitä haluaa”

Aikuisten pitäisi voida palautua loman aikana työn ja arjen kuormituksesta, mutta päivät kuluvat stressaamiseen ja sählinkiin. Perheen pitäisi nauttia yhdessäolosta, mutta yksi ei nauti, vaan on henkisesti poissa ja tekee kaiken aikaa omia juttujaan.

Jo se, että aidot tunteet tunnistetaan ja sanotaan ääneen, helpottaa jännitettä ja vahvistaa perheen vuorovaikutusta.

Lue myös: 35 täsmäkohdetta lasten kanssa – Suomen matkailuhelmet perhelomalle

Hyväksy loman epätäydellisyys

Monesti lomakohteet ja aktiviteetit ovat loistokkaampia omissa mielikuvissa ja odotuksissa kuin paikan päällä. Joskus taas lomakohde on paratiisi, mutta perheen käytös yhtä helvettiä.

Lue myös: Nämä 11 pientä kesäelämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Ota loma huumorilla. Hyväksy, että tästä ei välttämättä jää muistoksi kovin hienoja tai todellisia lomakuvia.

Hyväksy, että perheen vuorovaikutus ei ole juuri nyt paras mahdollinen eikä sitä tämän loman aikana välttämättä saa korjattua. Keskity pieniin kohtaamisiin ja ilonaiheisiin perheesi kanssa.

Kysy lapsilta, mikä on ollut hauskaa ja mikä mälsää, mitä he haluaisivat tehdä?

Koita ottaa ilo irti hyvistä hetkistä.

Karsi odotuksia ja ohjelmaa

Usein lomaviikot ladataan täyteen ohjelmaa. Se voi olla kuormittavaa lapsille ja myös aikuisille.

Karsi ohjelmanumeroita vähemmäksi ja jätä reilusti tilaa arkisille, tavanomaisille asioille.

Lapsille tekee hyvää, että lomapäivissä on jotain arjesta tuttua, kuten vaikka arkista ruokaa, iltarutiinit ja nukkumaanmenoajat.

Löydä perheestäsi jotain uutta

Keskity bongaamaan perheenjäsenten ihania ja rakastettavia piirteitä.

Ärsyttävät piirteet usein korostuvat lomalla, mutta jätä ne vähemmälle huomiolle ja keskity huomaamaan asioita, joita rakastat lapsissasi ja puolisossasi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X