Vanhemman terveys 23.12.2023

Erektiohäiriö voi johtua monesta syystä – Tässä vaiheessa vaivaan on syytä hakea apua

Erektiohäiriö koskettaa lähes jokaista miestä jossakin vaiheessa elämää. Urologi kertoo, mistä se voi johtua ja miten vaivasta pääsee eroon.

Teksti
Anna Huuhtanen

Erektiohäiriö on varsin yleinen vaiva. Se koskettaa lähes kaikkia miehiä jossain vaiheessa elämää ainakin ohimenevästi. Ikä ja sairaudet lisäävät erektiohäiriön riskiä ja sen vaikeusastetta. Alle 40-vuotiaista suomalaisista miehistä alle kymmenellä prosentilla, 40–70-vuotiaista 30 prosentilla ja yli 70-vuotiaista yli puolella on haittaava erektiohäiriö.

– On normaalia, että erektiokyky vaihtelee tilanteesta ja elämänvaiheesta riippuen, eikä erektion saaminen aina onnistu tai erektio kestä. On itsestä kiinni, haluaako silloin ajatella, että on kyse terminä erektiohäiriöstä vai vain erektiotoiminnan normaalista vaihtelusta, kertoo urologi Lauri Flöjt Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

Erektiohäiriössä ongelmana voi olla se, ettei erektiosta tule tarpeeksi jäykkä ja voimakas tai erektion kesto on heikko eli erektio lopahtaa liian nopeasti.

– Normaalissa erektiossa peniksen paisuvaiskudokset laajentuvat verentungoksesta voimakkaasti, mikä mahdollistaa yhdynnän ja laukeamisen. Jos paisuvaiskudokset eivät täyty verellä tarpeeksi, erektiosta ei tule riittävän voimakas. Erektiohäiriöön voi liittyä verenkiertovajauksen lisäksi myös muita sitä heikentäviä tekijöitä kuten tuntohäiriötä tai kipua, jotka johtuvat muista syistä, Flöjt toteaa.

Nämä tekijät voivat vaikuttaa erektiohäiriön syntyyn

Erektiohäiriö voi johtua monista eri syistä. Siihen vaikuttavat elintavat, mutta myös terveydelliset seikat, kuten sairaudet, lääkitykset sekä leikkauksesta toipuminen.

Erektiohäiriöiden lisääntyminen iän myötä liittyy yleensä verenkierron heikentymiseen. Verenkierron heikkeneminen näkyykin miehen terveydessä usein ensimmäisenä juuri peniksen ohuissa verisuonissa.

Myös henkinen puoli ja arjen kuormittavuus vaikuttavat erektiokykyyn.

– Verenkiertoa, hermotusta ja hormonitasapainoa tarvitaan siihen, että erektio toimii. Myös kiihottumisen henkisen puolen on oltava kunnossa, jotta erektion voi saada ja ylläpitää. Jos näissä osa-alueissa on haasteita, ne voivat heijastua erektioon.

Diabetes kolminkertaistaa erektiohäiriön riskin ja nuorellakin diabeetikolla voi jo olla vaikea-asteinen erektiohäiriö. Verenpainesairaus ja verenpainelääkkeiden käyttö voivat myös vaikuttaa erektioon. Lisäksi ylipaino sekä alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttö altistavat häiriöille.

– Diabetes, ylipaino, unihäiriöt sekä kiireinen ja stressaava arki voivat heikentää hormonitasapainoa tai verenkiertoa ja vaikuttaa sitä kautta erektioon. Jos arkistressiä on paljon, palautuminen heikkoa ja yöunet lyhentyvät, sillä voi olla erektioon voimakaskin vaikutus, Fjölt sanoo.

Liikunnan puute ja runsas istuminen heikentävät lantion verenkiertoa, mikä taas voi näkyä erektiossa.

– Painonpudotuksella voi vaikuttaa seksuaaliterveyden haasteisiin. Jos painoindeksi on yli 30, on sen todettu haittaavan hormonitasapainoa ja erektiota. Jo 5–10 prosentin painonpudotuksella voi olla merkittävä erektiokykyä parantava vaikutus, Flöjt kertoo.

Joskus erektiota haittaavat anatomiset tekijät. Esimerkiksi osalla miehistä voi olla ahdas esinahka tai kireä esinahan jänne, jotka saattavat haitata erektiota mekaanisesti.

– Penikseen voi tulla arpireaktio seksissä aiheutuvasta vääntövammasta ja se voi käyristää penistä ja aiheuttaa kipua ja erektiohäiriöitä. Vaikka kyseessä on melko harvinainen tila, tulee urologin vastaanotolla tällaisia tapauksia vastaan tasaisesti.

Mielialaongelmat ja masennus heikentävät hormonituotantoa ja erektiota ja saattavat aiheuttaa sen, ettei seksihaluja ole lainkaan

– Erektiohäiriöt kuuluvat myös mielialalääkkeiden sivuvaikutuksiin. Monien lääkkeiden tiedetään aiheuttavan sivuvaikutuksena erektiohäiriöitä. Yleisimpiä näistä ovat verenpaineeseen ja sydämen rytmiin vaikuttavat lääkkeet, vahvat kipulääkkeet sekä masennus- ja psykoosilääkkeet.

Erektiohäiriö voi haitata raskauden yrittämistä – Tästä syystä lääkäriin hakeutuminen kannattaa

Urologin vastaanotolla erektiohäiriö on jokapäiväinen ongelma.

– Vastaanotolleni hakeutuu päivittäin potilaita erektiohäiriön vuoksi tai muista syistä, jolloin samalla tulee ilmi myös erektiohäiriö. Lääkärin arvioon kannattaa hakeutua ajoissa, jos erektiohäiriö aiheuttaa haittaa joko itselle tai parisuhteessa, jotta voidaan selvittää, onko taustalla jokin sairaus, joka voidaan hoitaa.

Fjölt on huomannut työssään, että erektiohäiriö voi tuntua miehestä hyvinkin huolestuttavalta etenkin silloin, kun se tulee eteen ensimmäistä kertaa elämässä. Ongelma kannattaa pyrkiä ratkaisemaan, eikä jättää lääkärikäyntiä häveliäisyyssyistä väliin.

– Monesti jo pelkkä lääkärin vastaanotolle hakeutuminen ja asiasta keskusteleminen voi helpottaa ongelman henkisen puolen käsittelemisessä ja auttaa suhtautumaan erektiohäiriöön eri tavalla, Flöjt kannustaa.

Urologin vastaanotolle voi hakeutua myös silloin, jos erektiohäiriö haittaa raskauden yrittämistä.

– Erektiohäiriöön ja raskauden yrittämiseen voi liittyä erilaisia harhakäsityksiä, kuten se, että erektiohäiriö heikentäisi siittiöiden laatua. Siitä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä ongelmat erektiossa eivät vaikuta itsessään hedelmällisyyteen tai siittiöihin.

Erektiovaikeudet voivat aiheuttaa henkistä stressiä ja suorituspaineita, jos raskauden yrittäminen ei niiden vuoksi onnistu.

– Jotkut potilaat kokevat sen todella stressaavana tilanteena, jos äärimmillään vaimo saattaa jo työpäivän aikana laittaa viestiä, että tule äkkiä kotiin, nyt on ovulaatioaika, jos taas miehestä tuntuu, ettei pysty erektioon, eikä seksiä tee edes mieli.

Pahimmillaan tilanne aiheuttaa voimakkaita suorituspaineita ja heijastua koko parisuhteeseen.

– Silmukka kiristyy nimenomaan miehen ympärillä, koska hänen pitäisi pystyä aina saavuttamaan erektio. Sellaisessa tilanteessa se voi olla oikeastaan epäreilukin vaatimus, Flöjt muistuttaa.

Urologin vastaanotolla tilannetta käydään yhdessä läpi ja mietitään, mitä sille olisi tehtävissä.

– On tärkeää hyväksyä se, että erektion saaminen ei välttämättä aina onnistu. Itselleen on oltava siinä tilanteessa armollinen. Asia olisi hyvä läpi myös parisuhteessa, koska on tärkeää, että toinenkin osapuoli ymmärtää, mistä on kyse, ja ettei mies pysty säätelemään erektiotaan robottimaisesti.

Hyvällä hoidolla erektiohäiriö voi korjaantua pysyvästi

Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa joko vain ennen seksiä tai säännöllisesti joka päivä otettavilla tablettilääkkeillä, tarvittaessa penikseen laitettavalla paikallisella erektiogeelillä ja pistoslääkkeillä.

– Viagra on tablettimuotoisista lääkkeistä yleisin ja tunnetuin. Se on nopeavaikutteinen erektioverenkiertoa vahvistava ja tukeva lääke. Suurinta osaa potilaista lääkitys auttaa. Yleensä hoidossa lähdetään liikkeelle kevyemmistä lääkkeistä, joista tarvittaessa siirrytään säännöllisesti käytettäviin lääkkeisiin ja vahvempiin pistoshoitoihin.

Myös erilaisista apuvälineistä voi olla hyötyä.

– Esimerkiksi peniksen tyveen laitettavista penisrenkaista ja vakuumipumpusta, jolla erektio pumpataan alkuun, voi olla apua erektion saamisessa ja sen vahvistamisessa, Flöjt kertoo.

Erektiohäiriöstä on mahdollista päästä kokonaan eroon. Oikeanlaisella hoidolla ongelma alkaa tavallisesti helpottaa jo viikoissa tai viimeistään parin kuukauden kuluessa.

– Usein ongelmat voivat mennä parempaan suuntaan pienelläkin muutoksella ja ongelma voi korjaantua pysyvästi. Erektiohäiriö voidaan saada hoitojakson jälkeen sellaiselle tolalle, ettei lääkkeitä enää tarvita. Jos tilanne on hyvin hankala, voi olla järkevää, että oiretta hoidetaan jatkuvasti ja säilytetään erektiokyky sillä tavoin. Sellaisessa tapauksessa voi lääkkeitä joutua syömään säännöllisesti.

Erektiohäiriö ei välttämättä uusiudu helposti, jos sen taustalla olevat syyt korjataan kuntoon.

– Alkoholin ja nikotiinin käyttö voivat heikentää jo valmiiksi heikentynyttä erektiota ja siksi niitä kannattaa välttää varsinkin, jos tietää potevansa erektiohäiriötä. Stressi, kiire ja ahdistus tuppaavat yleensä pahentamaan ongelmaa, joten itse tilanteen liiallista stressaamista kannattaisi pyrkiä välttämään. Kun keho ja mieli rauhoittuvat ja rentoutuvat, erektion saaminenkin voi helpottua, Flöjt toteaa.

Erektiovaikeuksista ei kannata ryhtyä ainakaan riitelemään. Puhumattomuus usein myös vaikeuttaa ongelman selvittämistä.

– Jos ongelmaa ei tule otettua esille kumppanin kanssa, siitä voi muodostua henkinen lukko. Erektio-ongelmissa kannattaakin olla itselleen armollinen ja kumppanilleen avoin. Asian käsittelemistä yhdessä toisen kanssa ei kannata ryhtyä arkailemaan.

Lue myös: Vasektomia on helppo toimenpide, mutta yksi yllättävä vaikutus sillä voi olla – ”Miehet ovat sillä tavalla herkkiä”

Lue myös

Kommentit (1)

Noin 5-kymppisenä alkoi erektio-ongelma vaivata kuin varkain: työstressi, nuuskan ja alkoholin käyttö, samalla kun liikunta alkoi jäädä pois, saattavat olla juurisyitä. Aina ei vaimon kanssa löydy molemmille sopivaa hetkeä, jolloin turvautuu liian helposti masturbointiin. Se tavallaan laimentaa sitten oikeaa kokemusta, mutta kohallani blue balls tunne on epämiellyttävä, jolloin valitsen sen helpomman reitin.
Kysymys: miten valitaan sopiva erektiolääke? Toimiiko kaikki lääkkeet kaikille, vai meneekö kokeilu- ja vertailupohjalle? Jos hakee kovaa stondista tai sen kestoaikaa, niin onko eroja? Vailuttaako lääkkeet erilailla tuntoaistiin ja laukeamiseen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X