Vanhemman terveys 22.08.2016 Päivitetty 30.05.2024

Hormonaalinen vai hormoniton ehkäisy?

Nykyaikana on paljon ehkäisymenetelmiä, joista valita. Moni miettii valintaa hormonaalisen ja hormonittoman ehkäisyn välillä. Listasimme vaihtoehdot.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
iStock

Jokaisen naisen keho toimii yksilöllisesti. Siksi myös ehkäisymenetelmän valinta on henkilökohtainen valinta — se mikä sopii kaverille, ei välttämättä olekaan paras ratkaisu juuri sinulle. Siksi ehkäisymenetelmän valinnasta tulisi aina keskustella lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Toiset kokevat, että tietyt hormonivalmisteet aiheuttavat heille epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten mielialojen vaihtelua, päänsärkyä tai nesteen kertymistä kehoon. Tuntemukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, eikä samoja oireiluja esiinny jokaisella samalla tavalla.

Toiset voivat tukeutua hormonaalisen ehkäisyyn myös esimerkiksi endometrioosin oireita tai munasarjakystia hillitäkseen. Hormonipitoinen ehkäisy voi tällöin olla apu oireiden hoitoon.

Sekä hormonaalisia että hormonittomia ehkäisymenetelmiä löytyy niin lyhytaikaiseen kuin pitkäaikaiseenkin käyttöön. Myös hormonaalisten valmisteiden välillä on eroja: toiset vaikuttavat paikallisesti, jolloin hormonien aiheuttamat sivuvaikutukset saattavat jäädä vähäisemmiksi. Valmisteet voivat myös sisältää eri hormoneja.

Hormonaalisen ehkäisyn valinta tai siitä kieltäytyminen on jokaisen oma, henkilökohtainen päätös.

Lue lisää: Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn

Jokaisen tulisi ehkäisymenetelmää valitessaan kuulostella kehonsa tuntemuksia. Kaikkea ei tule kuitenkaan aina laittaa pelkkien hormonien piikkiin, sillä oireet voivat johtua myös muista elämäntilanteeseen liittyvistä tekijöistä.

Lähteet: Väestöliitto, Ehkäisynetti, Bayerin MedInfo

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X