Vanhemman terveys 03.10.2018 Päivitetty 29.01.2021

Hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola: Nämä 4 yleistä virhettä tein, kun voin huonosti

Kaisa Jaakkola tietää, miltä tuntuu, kun oma keho pettää. Hän listaa neljä yleistä virhettä, jotka itsekin teki ennen kuin havahtui korjaamaan ne.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Niclas Mäkelä / Otavamedia

Kaisa Jaakkola tietää paljon hyvinvoinnista. Silti hänen omassa elämässään kaikki ei ole mennyt aina oppikirjan mukaan. Kaisa kertoo, millaisiin kompastuskiviin hän on törmännyt itsestään huolehtiessaan. Hän on myös löytänyt niihin ratkaisut.

1. Söin liian vähän

Söin liian pitkään aivan liian vähän. Kun lopetin fitnessissä kilpailemisen, painoni nousi. Se sai minut toivomaan, että laihtuisin. En uskaltanut syödä riittävästi oikeaa ruokaa. Kun sain kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkityksen ja vointi parantui, uskalsin tehdä muutoksen. Päätin, että en jatkuvasti vahdi syömistäni, vaan kuuntelen itseäni. Annoin kehoni kertoa, milloin minun on syötävä. Silloin myös painoni alkoi pudota.

2. Liian kovaa treeniä

Ennen ajattelin, että treenaaminen tarkoittaa kovasykkeistä ryhmäliikuntatuntia tai kuntosalilla käymistä. Äidiksi tulon jälkeen minulle oli haastavaa lähteä treenaamaan kodin ulkopuolelle. Aloin ajatella liikuntaa monipuolisemmin. Treenin sijaan mietin kehon liikuttamista. Se voi olla myös hyötyliikuntaa, jalkapallon pelaamista pojan kanssa tai yin-joogaa omassa olohuoneessa.

3. Uni meni huonoksi

Melanooman jälkeen uneni hajosi. Heräsin välillä ja näin painajaisia. Minulle tehtiin unitutkimus, jossa selvisi, että olen herkkäuninen. Lisäksi minulla todettiin levottomat jalat, joka on neurologinen oireyhtymä.

Sen jälkeen olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota siihen, että minulla on hyvät elämäntavat. Lisäsin liikuntaa ja lääkärin suosituksesta rautakuurin, sillä varastoraudan eli ferritiinin arvo oli matala. Se voi vaikuttaa levottomiin jalkoihin. Otan magnesiumia joka ilta, sillä se auttaa ongelmaan. Olen entistä tietoisempi siitä, että minun on pidettävä huoli unestani.

4. En jättänyt aikaa palautumiselle

Innostun ja olen nopeasti kovilla kierroksilla. Aiemmin kalenterini saattoi olla aivan täynnä. Sitten väsytin itseni tekemällä kaiken, johon olin lupautunut. Nyt varaan kalenteriin aikaa myös levolle ja palautumiselle.

Kaisa Jaakkola kertoo uuden Kaksplus 8/18 haastattelussa myös raskaista kokemuksistaan: keskenmenosta ja sairastumisesta ihosyöpään. – Perhe kannatteli vaikeimman ajan yli, hän toteaa lehdessä. Lue koskettava haastattelu uusimmasta Kaksplussasta!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X