Vanhemman terveys 20.10.2021

”Kipu on sykkivää ja voimakasta, kramppimaista” Osa naisista tuntee ovulaation kovana kipuna – lue 3 kokemusta

Kipukohtauksille on yleistä, että ne tulevat ja menevät ja saattavat iskeä yhtäkkiä. Kolme naista kertoo, miltä ovulaatikipu tuntuu ja mikä kipuun auttaa.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Ovulaatiokipu syntyy, kun munarakkula kasvaa ja pingottuu ja rakkulan puhjetessa veri ja rakkulaneste saattavat ärsyttää vatsakalvoa. Läheskään kaikki naiset eivät ovulaatiokipua tunne, mutta osalle ne ovat lähes yhtä kova koettelemus kuin kuukautiskivut.

Lue myös: Ovulaatiokipu on todellinen ilmiö – Tästä se johtuu

”Joskus menee melkein jalat alta”

”Kipu on sykkivää ja voimakasta, mutta onneksi ajoittaista, kramppimaista. Se tulee ja menee, iskee yhtäkkiä ja sitten on vaan puhallettava henkeä kunnes menee ohi. Joskus menevät melkein jalat alta, kun kipu on niin kovaa, taivun kaksinkerroin lattialle ja puhaltelen.

Näin on ollut ihan ensimmäisistä kuukautisista lähtien. Nuorena ihmettelin, kun muut valittivat menkkakipuja mutta minä kärvistelin kivuissa ihan eri aikaan kuin vuotopäivinä.

Iän myötä opin tietyllä tavalla arvostamaan sitä, että tunnen ovulaatiokivut. Minulla on kaksi lasta, ja oli aika helppo ruveta suunnittelemaan raskautta. Ovulaatiotestejä ei todellakaan tarvinnut tehdä!

Kipu alkaa pienenä nipistelynä, josta tiedän ovuloivani. Sen jälkeen tulevat kovemman kivun päivä. Kipupäivinä pyrin liikkumaan paljon, jos ei muuta niin kävelemään ja venyttelemään. Se auttaa. Kuumavesipullo on myös niihin tosi kova juttu.”

Maria, 43

Lue myös: Aamulämpö paljastaa ovulaation ajankohdan – näin selvität, milloin ovuloit

”Kuin puukolla pistettäisiin”

”Käytin hormoniehkäisyä kaksikymppisestä siihen asti, kun aloimme yrittää esikoista. Kun synnytyksen jälkeen kierto taas käynnistyi, aloin ihmetellä puolessavälissä kiertoa tuntuvaa kipua vatsanseudulla.

Nopeasti tajusin sen ovulaatiokivuksi, joinakin kuukausina oikealla, joinakin vasemmalla puolella tuntuvaksi viiltelynomaiseksi pistelyksi. Joskus tuntuu, kuin joku puukolla tai piikillä tökkäisi. Mutta se on sellaista nopeaa, ohimenevää kipua eikä jatkuvaa jomottelua kuten kuukautiskivut, joista niistäkin joskus kärsin.

Olen huomannut että kipuun saa helpotusta sillä että lähtee liikkeelle. Mitään repivää liikuntaa ei tee mieli tehdä kun vatsaa vihloo, mutta kävely tai lenkkeily mielestäni auttaa.

Joinakin kuukausina kipua ei tunnu. Silloin en kai ovuloi, vaikka kiertoni on supersäännöllinen, tasan 28 päivää. Neljä lastani ovat myös kaikki saaneet alkunsa heti ensi yrittämällä eli ensimmäisestä kierrosta. Niin että kai niitä ovulaatioita aika usein on.”

Pipsa, 36

Lue myös: Kaikki ovulaatiolimasta – voiko valkovuoto paljastaa ovulaation?

”Jouduin olemaan pois töistä”

”Kaksikymppisenä menin lääkäriin varmana siitä, että minulla oli joku kauhea vatsasyöpä. Olin ihan liikuntakyvytön ja itkin kivusta parin päivän ajan aina silloin tällöin mutta ei kuukautisten aikaan. Jouduin joskus olemaan jopa koulusta ja töistä pois näiden kipujen takia. Kipukohtaukset tulivat ja menivät miten sattuu.

Lääkärissä tutkittiin kaikki tarkkaan ja lopulta lääkäri totesi ne ovulaatiokivuiksi.”

Saga, 24 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X