Vanhemman terveys 24.10.2019 Päivitetty 14.08.2023

Kuinka pian seksiä synnytyksen jälkeen? Moni odottaa 5–12 viikkoa

Jos seksi kutkuttaa mieltä, mutta kroppa ei ole vielä valmis, kannattaa muistaa muutkin seksuaalista mielihyvää tuovat keinot kuin yhdyntä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Synnytys on vaativa tapahtuma niin äidin kropalle kuin mielelle – milloin peiton voi antaa heilua? Kysyimme asiantuntijoiden mielipidettä, milloin on sopiva aika harrastaa seksiä synnytyksen jälkeen.

– Yhdynnät voi aloittaa, kun itsestä siltä tuntuu. Ne voi siis aloittaa jo ennen jälkitarkastusta, kertoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jonna Salonen.

Vauvan saapumisen jälkeen seksi ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä. Toisaalta halut voivat palata piankin, ja seksi synnytyksen jälkeen maistua.

Lääkäri tekee äidille jälkitarkastuksen 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Se ei kuitenkaan ole välttämättä samanmittainen aika kuin naisen keholla kestää toipua synnytyksestä.

– Emättimen alueella voi olla synnytyksessä syntyneitä limakalvon repeämiä, verenpurkaumaa ja kudosten turvotusta, mutta sillä alueella on erittäin hyvä verenkierto ja limakalvot paranevat hyvin. Paranemiseen tarvittava aika vaihtelee ihmisten välillä,

Jos emättimen alueella on limakalvovaurioita, voi yhdyntä tuntua kivuliaalta ja mahdollisesti aiheuttaa tulehdusriskin.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärinä Vaasan keskussairaalassa työskentelevän Tanja Skuthällan mukaan jälkivuodon aikana ei suositella yhdyntöjä. Jos niitä kuitenkin on, niin kondomia on tärkeää käyttää. Silloin emättimen kautta ei kulkeudu kohtuun bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen.

Imetys tuo omat muutoksensa naisen kehoon

Synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana limakalvot voivat olla kuivat, arat ja ohentuneet. Tällöin on hyvä käyttää liukuvoidetta.

– Limakalvoille voi käyttää myös perusöljyjä ja tarvittaessa paikallista estrogeenivoidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Ehkäisystä tulee myös huolehtia, Salonen toteaa.

On monia tapoja harrastaa seksiä synnytyksen jälkeen.

– On hyvä muistaa, että seksuaalisuus on muutakin kuin yhdyntää. Ehkä voi löytää myös muita tapoja intiimiin kanssakäymiseen kuin yhdynnän, mikäli se tuntuu kivuliaalta tai epämukavalta synnytyksen jälkeen, Salonen muistuttaa.

Lue myös: 

Päätin harrastaa seksiä synnytyksen jälkeen jo viikon kuluttua, hyvä kokemus

Mistä seksikivut johtuvat synnytyksen jälkeen? Lääkäri kertoo yleiset syyt sekä vinkin kipujen ehkäisyyn

Anna.fiKuumimmat masturbointivinkit naisille ja miehille – näillä kosketuksilla tuotat nautintoa myös kumppanillesi esileikissä

Kommentit (1)

Synnytyksestä selvittiin ilman vahinkoja ja ensimmäinen yhdynnän kautta saatu orgasmi saapui jo 10 päivän kuluttua. Oli jollain tavalla tarve todistella, että elämä jatkuu niinkuin ennenkin ja paluu normaaliin seksielämä loi tähän erittäin paljon uskoa samaan aikaan kun kaikki muu muuttui. Hieman pelotti, oliko tämä turhaa riskinottoa, mutta mitään ikävää ei seurannut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X