Kuukautiset myöhässä – 9 syytä, mistä se voi johtua
Kuukautiset myöhässä? Varhaiset raskausoireet voivat olla samanlaisia kuin kuukautisvaivat. Kuukautisten myöhästymiseen tai pois jäämiseen voi kuitenkin olla useita muitakin syitä.
Ovatko kuukautiset myöhässä? Siihen, miksi menkat tulevat myöhässä, voi olla useita erilaisia selityksiä.
Joskus myöhässä olevat kuukautiset tarkoittavat juuri sitä, mitä kuvitteletkin – olet raskaana. Ensimmäiset raskausoireet saattavat olla samanlaisia kuin oireet ennen kuukautisia, kuten vatsa- ja selkäkipuja, turvotusta, pahoinvointia, finnejä, rintojen arkuutta tai ällötystä joitain ruokia kohtaan.
Siksi voi olla vaikea tietää, ovatko kuukautiset myöhässä vain muutaman päivän vai oletko todella raskaana. Moni tekijä voi aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa ja myöhästyttää niiden alkamista tai jättää ne kokonaan välistä. Listasimme yleisimpiä syitä siihen, miksi kuukautiset saattavat olla myöhässä.
Stressi voi häiritä kuukautiskiertoa
Stressillä voi olla lukuisia sivuvaikutuksia, kuten myös kuukautiskierron häiriintyminen. Fyysisessä tai emotionaalisessa stressitilassa aivot tuottavat stressihormoneja ja keho keskittyy ensisijaisiin toimintoihin, kuten pumppaamaan verta lihaksiin ja happea keuhkoihin.
Muun muassa traumaattiset tapahtumat, kuten läheisen menetys, vaikea ero tai jokin muu stressaava elämäntilanne saattavat siis vaikuttaa kuukautiskiertoon ja aiheuttaa sen, että kuukautiset alkavat myöhässä. Myös sairastuminen voi vaikuttaa sen, että ovulaatiota ei tapahdu. Oli sairaus sitten flunssa tai jotain vakavampaa, myös se on keholle yhdenlainen stressitila.
Painon muutos vaikuttaa hormonituotantoon
Huomattava laihtuminen saattaa saada aikaan sen, ettei keho pysty tuottamaan tarpeeksi estrogeenia kuukautiskierron toimimiseksi. Ylipaino tai suuri painonnousu lyhyessä ajassa taas voi johtaa liialliseen estrogeenintuotantoon. Se häiritsee ovulaatiota tai voi aiheuttaa runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten pois jäämisen.
Raskas treeni voi sekoittaa kierron
Rankka urheilu ja siihen mahdollisesti liittyvät tiukka ruokavalio ja painonlasku saattavat jättää kuukautiset pois, koska keho ei tuota tarpeeksi estrogeenia. Ei tarvitse olla ammattiurheilija, jotta kuukautiskierto menee sekaisin treenaamisesta. Raju laihtuminen ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen voivat olla merkkejä liian raskaasta urheilemisesta. On tärkeää huolehtia, että keho saa tarpeeksi kaloreita.
Kuukautiset myöhässä? Tarkista vuorokausirytmisi
Suuret muutokset päivärytmissä, kuten päivävuorosta yövuoroon vaihtaminen töissä tai aikaerot matkustettaessa saattavat sekoittaa kehon rytmiä ja vaikuttaa väliaikaisesti hormoneihin. Tällöin kuukautiset saattavat tula myöhässä tai jäädä pois, mutta niiden pitäisi tulla normaalisti vuorokausirytminrytmin tasoittuessa.
Lääkitys ja ehkäisy vaikuttavat kiertoon
Muun muassa masennuslääkkeet ja muut mielialalääkkeet voivat aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa. Hormonaalinen ehkäisy ja jälkiehkäisypillerit vaikuttavat luonnolliseen kiertoon, jolloin kuukautiset saattavat tulla myöhässä, jäädä pois tai olla niukemmat tai runsaammat. Hormonaalinen ehkäisy estää ovulaation, joten taukoviikolla kyse ei oikeastaan ole kuukautisista vaan tyhjennysvuodosta. Kun hormonaalisen ehkäisyn lopettaa, keholla voi kestää hetki palautua luonnolliseen rytmiinsä.
Kuukautiset voivat loppua imetyksen ajaksi
Maidontuotannosta vastaava hormoni prolaktiini häiritsee ovulaatiota, jonka vuoksi kuukautisia ei välttämättä tule tai ne ovat epäsäännölliset imetyksen aikana. Imetyksen aikana voi kuitenkin ovuloida ja tulla raskaaksi.
Hormonaalinen epätasapaino voi estää ovulaation
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on naisten tavallisin hormonihäiriö eikä sen syytä tunneta. Sen tunnuspiirteitä ovat epäsäännölliset kuukautiset sekä karvojen liikakasvu. Monirakkulaoireyhtymästä kärsivällä kuukautiset voivat tulla huomattavan myöhässä tai kuukautiskierto voi jäädä jopa kokonaan pois.
Häiriöön liittyy myös aineenvaihduntaongelmia, jotka muistuttavat metabolista oireyhtymää. Se voi myös aiheuttaa munasarjakystia, estää ovulaatiota tapahtumasta ja aiheuttaa lapsettomuutta.
Kilpirauhasen häiriöt aiheuttavat muutoksia kuukautiskiertoon
Kilpirauhashäiriöt voivat aiheuttaa myös muutoksia kuukautiskierrossa. Kilpirauhasen vajaatoimintaan usein kuuluu naisella epäsäännölliset, kivuliaat ja runsaat kuukautiset. Vajaatoiminnasta voi seurata myös painonnousua, uupumusta, ihon kuivuutta sekä hiustenlähtöä.
Kilpirauhasen liikatoiminta taas voi saada aikaan epäsäännölliset, kevyet ja lyhyet kuukautiset. Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyy yleensä myös laihtumista, hikoilua, uniongelmia sekä sydämen tykytystä.
Kuukautiset myöhässä – Joskus syynä on esivaihdevuodet
Vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä on 51 vuotta. Sitä ennen nainen käy läpi premenopaussin eli esivaihdevuodet, joka liittyy munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Estrogeenintuotanto alkaa vähentyä ja keho siirtyy kohti vaihdevuosia. Siirtymävaihe alkaa yleensä 5–10 vuotta ennen varsinaista menopaussia.
Premenopaussin aikana kuukautiskierto voi vaihdella. Kuukautiset saattavat tulla myöhässä ja vaihdella kestoltaan ja runsaudeltaan. Esivaihdevuosiin voi kuulua myös kuumia aaltoja, hikoilua, univaikeuksia, emättimen kuivuutta ja mielialanvaihteluita.
Lähteet: What to Expect, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, VeryWell
Lue myös:
Kuukautiset synnytyksen jälkeen: koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä?
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista
Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?
Myöhäinen ovulaatio – mikä se on, ja vaikuttaako se raskaaksi tulemiseen?
Jaa oma kokemuksesi