Vanhemman terveys 30.03.2023 Päivitetty 20.03.2024

Miksi miehillä on nännit ja viisi muuta faktaa, joita et nänneistä tiennyt

Karvoja, muhkuroita ja eritteitä – mikä kaikki on normaalia? Aika moni asia silloin, kun puhutaan nänneistä. Kokosimme mielenkiintoisimmat faktat.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Vaaleita, tummia, pieniä ja suuria – kaikki nännit ovat erilaisia eikä niiden ulkomuodolle ole yhtä tiettyä määritelmää Mutta miksi ihmeessä myös miehillä on nännit? Muun muassa tähän ja moneen muuhun asiaan löydät vastaukset alta.

1. Mitään normaalia kokoa ei ole

Nännipihan tyypillinen läpimitta vaihtelee kahdesta kymmeneen senttiin, mikä kertoo jo paljon nännien omalaatuisuudesta jokaisella ihmisellä.

2. Nännejä on monenvärisiä

Nännien väri voi olla oikeastaan mitä tahansa vaaleanpunaisen ja tummanruskean väliltä. On luonnollista, että tummaihoisten ihmisten nännipiha on tummempi kuin vaaleaihoisten, mutta sävyjä on monia.

Nännien on myös tavallista muuttua eri elämänvaiheissa, kuten murrosiässä ja kuukautiskierron eri vaiheissa. Useimmat muutokset ovat luonnollisia ja hyvälaatuisia. Esimerkiksi nännien värin on tyypillistä tummua varsinkin raskauden, imetyksen ja vaihdevuosien aikana.

Nännit palaavat yleensä alkuperäiseen väriinsä hormonitoiminnan normalisoituessa. Samoin käy tavallisesti raskauden tai imetyksen suurentamien rintojen koolle.

3. Jopa viidesosalla naisista on sisäänpäin kääntyneet nännit

Matalat rinnanpäät, tai sisäänpäin kääntyneet nännit, ovat yleinen ilmiö. Arviolta 10–20 prosentilla naisista on nimittäin vähintään toinen nänneistä kääntynyt sisään päin.

Matalat rinnanpäät eivät ole itsessään haitaksi, mutta ne voivat joskus vaikeuttaa imetystä. Yleensä sisäänpäin kääntyneet rinnat ovat vain vetäytyviä: silloin ne on mahdollista saada nostettua riittävästi esille imetyksen onnistumiseksi. Monesti vetäytyvät rinnanpäät voivatkin alkaa kohota raskausaikana itsestään hormonaalisten muutosten ansiosta.

On kuitenkin olemassa myös niin sanottuja ontelonisiä eli nännejä, jotka eivät nouse ollenkaan. Sekin on normaalia. Lääkärintarkastukseen on syytä hakeutua vasta silloin, mikäli normaalisti ulkonevat nännit litistyvät yhtäkkiä.

Rinnat ja nännit voivat käydä läpi monia muutoksia elämän aikana.

4. Karvoja, muhkuroita ja eritteitä – mikä on normaalia?

Rintakudos on luonnollisesti muhkuraista ja nännipihassa on nähtävissä useita pieniä rauhasia. Ne voivat muistuttaa ulkonäöltään pieniä pullistumia. Nämä niin kutsutut Montgomeryn rauhaset erittävät voidemaista ainetta, joka ikään kuin rasvaa ihoa nännien ympärillä. Rauhaset näkyvät parhaiten imettävillä naisilla.

On normaalia, että nännipihassa on joitakin karvoja. Mahdollinen eritekin on yleensä hyvälaatuista mikäli sitä tulee molemmista nänneistä puristettaessa, raskauden aikana tai kuukautiskierron tietyissä vaiheissa. Verinen nännierite tai esimerkiksi violetin värimuutoksen tai kutinan kanssa ilmenevä vuoto on sen sijaan syytä tarkistuttaa.

Myös nännien toistuvaan kutinaan, arkuuteen, haavaumiin tai ihottumaan kannattaa puuttua. Useimmat muutokset ovat kuitenkin luonnollisia, ja esimerkiksi arat rinnat voivat olla yksi varhaisin merkki raskaudesta.

5. Viidellä prosentilla ihmisistä on ylimääräisiä nännejä

Ylimääräiset nännit ovat yleisiä. Niitä on noin viidellä ihmisellä sadasta ihmisestä.

Useimmiten ylimääräinen nänni on pieni ja saattaa muistuttaa esimerkiksi luomea tai pigmenttiläiskää. Joskus niiden yhteydessä voi olla myös maitorauhasen kudosta ja niistä voi erittyä maitoa.

Tyypillisesti ylimääräiset nännit kehittyvät muiden nännien lähelle, mutta joskus niitä on muodostunut jopa jalkapohjaan ja kasvoihin.

6. Mutta miksi miehillä on nännit?

Ei tiedetä tarkasti, miksi myös miehillä on maitorauhaset.

Hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa kummankin sukupuolen alkioilla on mahdollisuus kehittää joko miehen tai naisen sukupuolielimet. Nännit alkavat muotoutua jo raskausviikkojen neljä ja kuusi välillä, ennen kuin sukupuolen määrittävä geeni on aktivoitunut.

Myöhemmissä kehitysvaiheissa suurin osa maitojuosteeksi kutsuttua harjannetta katoaa miehiltä, mutta nännit muodostavat solut rinnan ympärillä säilyvät. Syntymän hetkellä poikien ja tyttöjen nännit näyttävätkin vielä samalta, koska vasta murrosiässä muuttuva hormonitoiminta vaikuttaa nännien ja rintojen muutoksiin.

Miesten nänneistä on myös käytännössä mahdollista tulla hyvin samankaltaista maitoa kuin imettäviltä naisilta. Syynä on usein nälkiintymisestä toipuminen tai muut lääketieteelliset tilat, jotka aiheuttavat hormonien epätasapainoa.

Valtaosalle miehistä nännit ovat maidon suhteen hyödyttömät. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että ne ovat erogeeninen eli seksuaalista mielihyvää tuottava alue miehille siinä missä naisillekin.

Lähteet: Terveyskirjasto, The Conversation

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X