Vanhemman terveys 05.01.2016 Päivitetty 04.04.2024

Onneksi et joudu ehkäisemään näillä konsteilla! Historian kummallisimmat ehkäisykeinot

Miltä kuulostaisi sitruunamehuun kastettu tamponi tai eläimen sarvesta valmistettu kondomi? Listasimme historian omituisimmat ehkäisykeinot, joista osa huvittaa – ja osa kauhistuttaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Grönlantilaiset välttelivät hedelmöittävää kuuta

Grönlannin alkuperäisasukkaat uskoivat, että kuunvalo hedelmöitti naisen. Jos nainen halusi vältellä raskaaksi tulemista, hän pidättäytyi katsomasta kuuhun ja nukkui vatsallaan, jotta kuunsäteet eivät siittäisi häntä yöllä. Myös vatsaan hierotun syljen uskottiin suojaavan kuun hedelmöittävältä vaikutukselta.

Jos taas nainen halusi tulla raskaaksi, hän katseli kuuta ja paljasti vatsansa, jotta kuunsäteet saisivat lapsen kasvamaan hänen sisällään.

2. Elohopeasta tehtiin myrkyllistä ehkäisyjuomaa

Pari tuhatta vuotta sitten elohopeaa pidettiin ihmeaineena, jonka uskottiin parantavan sairauksia ja toimivan ehkäisyvälineenä. Kiinassa naiset joivat veteen sekoitettua elohopeaa ja hieroivat ennen yhdyntää emättimeensä öljyn ja elohopean seosta.

Elohopea on myrkyllinen aine, joka voi aiheuttaa vaurioita hermostoon, sisäelimiin ja luuytimeen. Se voi myös heikentää hedelmällisyyttä, eli ehkäisevä vaikutus pitää karmealla tavalla paikkansa.

3. Emättimeen hierottiin oliiviöljyä, lyijyä ja hunajaa

Antiikin Kreikassa naiset sivelivät vaginaansa oliiviöljyä, jonka uskottiin hidastavan siittiöitä ja estävän raskaaksi tulemisen. Oliiviöljyyn saatettiin sekoittaa tehoaineeksi myös lyijyä. Lyijy voi aiheuttaa keskenmenon, ja se lisää syövän ja useiden muiden sairauksien riskiä.

Egyptissä naiset tekivät kankaasta pessaareja eli kohdunsuulle asetettavia kuppeja, jotka voideltiin hunajalla. Pessaari esti spermaa pääsemästä kohtuun, ja hunajan uskottiin tuhoavan siittiöitä. Pessaarit saatettiin myös haudata naisen kanssa, jotta hän ei tulisi raskaaksi seuraavassa elämässä.

4. Pessaarin vaikutusta tehostettiin krokotiilin kakalla

Egyptiläiset naiset tehostivat hunajapessaarien tehoa krokotiilin ulosteella, jonka uskottiin tappavan siittiöitä. Uloste paineltiin palloksi, joka kiinnitettiin pessaarin hunajaan. Tämän kikan ehkäisevä vaikutus tosin saattoi johtua siitä, että uloste tappoi tehokkaasti myös seksihalut.

5. Tamponit kastettiin sitruunaan ja etikkaan

Egyptiläiset ja juutalaiset käyttivät ehkäisyvälineinä papyruksesta, villasta ja pesusienestä tehtyjä tamponeja, jotka kastettiin sitruunamehuun. Myös 1700-luvulla eläneen hurmuri Casanovan kerrotaan sivelleen sitruunamehua rakastajattariensa intiimialueille, jotta nämä eivät tulisi raskaaksi.

Juutalaiset käyttivät ehkäisykeinona myös etikkatamponeja ja etikalla tehtyä alapesua yhdynnän jälkeen. Vahvat happamat nesteet tosin tuhosivat enemmän emättimen herkkiä limakalvoja kuin siittiöitä.

6. Coca-Colan väitettiin tappavan siittiöt

1950- ja 60-luvulla levitettiin urbaanilegendaa Coca-Colan ehkäisevästä vaikutuksesta. Väitteen mukaan juoman hiilihappo ja sokeri tuhosivat siittiöitä. Naiset tekivät yhdynnän jälkeen intiimipesun Coca-Colalla. Hiilihapon uskottiin kuljettavan juoman syvälle emättimeen ja tappavan näin vikkelimmätkin siittiöt.

7. Suden pissapaikan uskottiin estävän hedelmöittymistä

Keskiajalla ihmiset uskoivat suden ja sen ulosteiden maagisiin voimiin – jopa ehkäisyssä. Seksin jälkeen naisen piti pissata samaan kohtaan, johon hän uskoi naarassuden virtsanneen. Naiset myös kävelivät suden virtsaamispaikan ympärillä ja lausuivat loitsua, jonka uskottiin estävän raskauden.

8. Alapesuja tehtiin syövyttävällä pesuaineella

Vielä 1900-luvun alussa on käytetty hurjia ehkäisykeinoja. Yhdysvalloissa naisille suositeltiin Lysol-yleispuhdistusaineella tehtyä alapesua. Lysolin luvattiin tappavan siittiöt ja tekevän olon miellyttävän raikkaaksi.

Jopa avio-onnen lupailtiin kohentuvan, kun nainen huolehtii hygieniastaan Lysolilla, eikä parin tarvitse stressata vahinkoraskautta.

Lysolin vaikuttava aine on bentsalkoniumkloridi, joka tappaa bakteereja, hiivoja ja sieniä. Jos liuosta ei laimenna riittävästi, se syövyttää ihoa.

Vuonna 1911 lähes 200 naista sai Lysolilla tehdystä alapesusta vakavia vammoja, ja heistä viisi kuoli.

9. Eläinten rakkoja, suolia ja sarvia käytettiin kondomeina

Kondomia on käytetty tuhansia vuosia suojelemaan sukupuolitaudeilta ja raskaudelta. Ensimmäiset kondomit valmistettiin eläinten rakoista. Homeros kertoo Ilias-runoelmassaan kuningas Minoksesta, joka käytti tarinan mukaan vuohen rakosta tehtyä ehkäisyvälinettä jo noin 3000 vuotta sitten.

Roomalaiset tekivät kondomeja lampaiden rakoista ja suolista. Japanilaiset puolestaan valmistivat 1400-luvulla kondomeja todella kivuliaan kuuloisista materiaaleista, kuten kilpikonnan kilvestä ja eläinten sarvista.

10. Vaarallisista kasveista tehtiin teetä ja pessaareja

Villiporkkana poimittiin lähes sukupuuttoon Euroopassa pari tuhatta vuotta sitten, sillä kasvin siementen uskottiin estävän hedelmöittymistä. Siementen napostelu on voinut olla kohtalokasta, sillä tappava myrkkykatko muistuttaa erehdyttävästi villiporkkanaa.

Puolanmintusta keitettiin ehkäisyteetä, joka voi suurena annoksena aiheuttaa maksavaurion.

Sumatralaiset tekivät pessaareja oopiumiunikon kukista. Kukasta puristettu pallo työnnettiin syvälle emättimeen, jotta se estäisi spermaa pääsemästä kohtuun. Kasvista valmistetaan huumaavaa oopiumia, ja siitä voidaan jalostaa myös morfiinia, kodeiinia ja heroiinia.

Lue myös: Ehkäisy synnytyksen jälkeen – Kierukka vai ei?

Lähteet: Babble, ListVerse, New York Post, Oddee, Smithsonian, Staying Alive Foundation

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X