Vanhemmuus 20.08.2020 Päivitetty 10.09.2021

Vauva-arkea elävä Sara Parikka: ”Kolmannen lapsen kanssa ei enää tule kriiseiltyä asioista”

Sara Parikka elää parhaillaan kolmannen tyttärensä Melinan vauvavuotta. Sara kertoo, että kokemus ja ikä ovat tuoneet lisää itsevarmuutta äitiyteen.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Sara Parikka ja Otavamedia

Sara Parikka, 29, on ollut vuoden sisään raskaana, rakennuttanut miehensä Mikon, 31, kanssa omakotitalon, saanut vauvan, tehnyt Papupata-podcastia, kirjoittanut blogiaan, toiminut Instagram-vaikuttajana ja ollut äiti kolmelle pienelle tytölle.

Ruuhkavuosiarki ei kuitenkaan ole uuvuttanut Saraa – päin vastoin. Hän on nauttinut täysillä vauva-ajasta pian 5 kuukautta täyttävän Melinan kanssa.

– Melinalta löytyy temperamenttia, ja hän osaa vaatia, mitä tarvitsee. Lisäksi hän on iloinen tyyppi ja taitava ikäisekseen. Melina ryömii jo pitkiä matkoja eteenpäin, joten vauhtia riittää, Sara kertoo.

Saran ja Mikon vanhemmat tyttäret, Matilda, 6, ja Mimosa, 4, pitävät pikkusiskoa silmäteränään.

– Isosiskot ovat olleet tosi onnellisia Melinasta. Eilenkin Matilda sanoi, ettei voi uskoa, että meidän perheessämme on vauva.

Kolmas vauvavuosi on ollut aiempia rennompi

Sara on nykyään äitinä rennompi ja myös itsevarmempi kuin aiemmin.

– Nyt kolmannen lapsen kanssa ei tule enää kriiseiltyä samalla tavalla asioista kuin esimerkiksi aikoinaan esikoisen kanssa. Ymmärrän, että kaikki vaiheet menevät ohi, eikä minulla tarvitse olla ratkaisua kaikkeen. Osaltaan myös ikä on tuonut varmasti lisää varmuutta äitiyteen, Sara sanoo.

Toisaalta Sarasta tuntuu siltä, että hän on saanut elää esikoisvauvavuotta uudemman kerran. Hänellä on ollut nyt enemmän aikaa fiilistellä vauva-arkea kuin aikoinaan Mimosan ollessa vauva. Kun Mimosa syntyi, perheen esikoinen Matilda oli 1 vuoden ja 9 kuukauden ikäinen.

– En ole yhtään niin väsynyt kuin Mimosan vauva-aikaan. Matilda oli silloin vielä niin vahdittava, että vauvavuosi oli raskaampi.

Sara ja Mikko Parikka eivät ole laskelmoineet ”täydellistä” ikäeroa lapsille

Kaikissa ikäeroissa on Saran mielestä omat hyvät puolensa. Matildalla ja Mimosalla on ollut aina seuraa toisistaan ja lähes koko ajan samat leikit ja jutut keskenään.

Sara ja Mikko eivät ole koskaan sen kummemmin miettineet, millainen ikäero lapsille olisi ihanteellisin.

– Ennemmin olemme ajatelleet, että tuntuuko siltä, että nyt on oikea hetki lapselle. Olen myös itse läheinen 6 ja 8 vuotta vanhempien siskojeni kanssa, ja sitä kautta olen kokenut, ettei ikäerolla ole niin merkitystä.

Kolme lasta tuntuu sopivalta määrältä – ainakin toistaiseksi

Sara ja Mikko ovat olleet yhdessä jo yli 10 vuotta ja naimisissa kuusi vuotta. Pikkulapsiarjessa kahdenkeskinen aika jää helposti melko vähiin, mutta Parikat ovat onnellisessa asemassa sen suhteen, että heillä on laaja tukiverkko.

Lastenvahti löytyy tarvittaessa helposti, sillä sekä Saran että Mikon vanhemmat ja sisarukset asuvat pääkaupunkiseudulla.

Alle puolivuotiasta Melinaa Sara ja Mikko eivät kuitenkaan ole vielä raaskineet jättää kellekään hoitoon.

– Toisaalta meillä on kahdenkeskistä aikaa töidemme luonteen vuoksi myös arjen lomassa, Sara kertoo.

Omina lapsivapaina hetkinään Sara tekee usein töitä tai rentoutuu kävelylenkillä siskonsa kanssa. Hänelle jää mukavasti omaa aikaa, sillä perheessä vanhemmuus on hyvin tasavertaista.

– Lapsillani on isä, joka hoitaa heitä tosi paljon.

Silloin, kun Mikko ja Sara alkoivat seurustella, Sara ei vielä ajatellut, että Mikosta tulisi jonain päivänä hänen lapsilleen täydellinen isä.

– Olimme sen verran nuoria, 18-vuotiaita, ettemme vielä ajatelleet lapsiasioita.

Mikko ja Sara Parikka ovat olleet yhdessä jo yli 10 vuotta. He tutustuivat toisiinsa Salatut elämät -ohjelman kuvauksissa.

Mikko ja Sara Parikka ovat olleet yhdessä jo yli 10 vuotta. He tutustuivat toisiinsa Salatut elämät -ohjelman kuvauksisa. Kuva vuodelta 2012.

Tällä hetkellä Parikoista tuntuu siltä, että kolmilapsinen perhe on heille juuri sopivan kokoinen. Toisaalta mitään ei ole lyöty lukkoon.

– Nyt tuntuu siltä, että on hyvä olla näin. Mutta olemme kuitenkin vielä melko nuoria, joten olisi hölmöä tehdä lopullisia päätöksiä, Sara pohtii.

Omakotitalon rakennuttamisen raskaus yllätti

Parikat pääsivät muuttamaan itse rakennuttamaansa omakotitaloon talvella. Lähes kaikki on jo valmista ja tavarat paikoillaan, mutta lastenhuoneet kaipaavat vielä hieman sisustamista.

Sara on kiitollinen siitä, että taloprojekti on vihdoin paketissa.

– Vaikka olimme ottaneet asioista hyvin selvää eikä meillä ollut rakennuttamisesta ruusuista kuvaa, projektin raskaus pääsi yllättämään.

Tukiverkkojen avulla haastavistakin hetkistä kuitenkin selvittiin.

– Muistutimme Mikon kanssa toisiamme myös siitä, että olemme kuitenkin rakentamassa omakotitaloa meidän perheellemme ja sehän on tosi ihana asia.

Sara Parikka on onnistunut yhdistämään työnteon ja vauvavuoden

Syksyllä Saralla on suunnitelmissa tehdä lisää Papupata-podcastin jaksoja Johanna Puhakan kanssa sekä kirjoittaa uutta kirjaansa, joka käsittelee muun muassa yrittäjäksi ryhtymistä ja oman jutun löytymistä.

Lisäksi Sara juontaa 16. syyskuuta järjestettävän Elämä lapselle -konsertin yhdessä Mikko Leppilammen kanssa.

Sara on kokenut, että vanhemmuuden ja työnteon yhdistäminen onnistuu häneltä hyvin. Hän on saanut yhtälön toimimaan rajaamalla selkeät ajat työnteolle ja lasten kanssa olemiselle.

– Olen sitä mieltä, että työ ja vauva-arki on täysin mahdollista yhdistää, jos se vain tuntuu itsestä luonnolliselta. Jos taas nauttii siitä, että on pitkään kotona lapsen kanssa ja haluaa tehdä töitä sitten myöhemmin, kannattaa todellakin tehdä niin.

Lue myös: Sara Parikka: ”En halua näyttää lasteni kasvoja julkisuudessa” – kuuntele uusi podcast!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X