Vanhemmuus 12.02.2020 Päivitetty 29.05.2023

Äiti, meneekö kommentointi ihon alle? Psykoterapeutti kertoo, miksi muiden neuvominen ärsyttää

Psykoterapeutin neuvoilla opit suhtautumaan muiden äitien arvoihin ja asenteisiin, jos koet ne ärsyttävänä kommentointina. Keskustelupalstojen aikakaudella tulee helposti tunne siitä, että epävarmuus ylipäätään on kiellettyä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kysymys: Olen yhdeksänkuisen vauvan äiti. Vauva on esikoiseni, ja meillä menee hyvin. Minulla sen sijaan on ongelma äitiyteni kanssa. Otan muiden äitien kommentit itseeni. Tiedän, että olen hyvä äiti, mutta muiden neuvominen horjuttaa varmuuttani.

Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Hei sinä tavallinen, ihana äiti. Kuvaat, että olet pienen vauvan äiti ja teillä menee ihan hyvin. Juuri näin. Kukaan ei ole täydellinen omassa vanhemmuudessaan ja äitiydessään. Sinä olet lapsesi äiti, ei kukaan muu. Sinä olet se henkilö, joka on kantanut vauvaa noin yhdeksän kuukautta kehossaan.

Mikäli lapsesi on adoptoitu, sinä olet hänet saanut ja luot omanlaistasi suhdetta häneen. Jokainen äiti on omassa äitiydessään erilainen. Ei ole olemassa kahta samanlaista äitiä. Jokaisella äidillä on taustallaan omat kokemuksensa, arvonsa, asenteensa ja elinpiirinsä. Näiden pohjalta jokainen äiti ammentaa omaa äitiyttään.

Kaikki elämän varrella koetut tapahtumat vaikuttavat osaltaan myös siihen, miten tuore äiti tai isä uskaltaa asettua vanhemmuuteen ja olla lapselleen läsnä. Ja siihen, luottaako itseensä vai onko luottamatta. Myös synnytyskokemus voi vaikuttaa siihen, että vanhemmuus tuntuu aluksi epävarmalta.

Tutustu rauhassa oman lapsesi upeaan temperamenttiin. Ole hänelle turvallinen. Älä pelkää erehdyksiä, niitä tulee kaikille. Kaikki me opimme yritysten ja erehdysten kautta. Ja joka päivä kasvamme ihmisinä.

Kaksplussan bloggaaja Desire Nyman: Tämän takia raskaana olevat ärsyttävät

Epävarmuus ja muiden neuvominen

Uskalla siis hiljalleen luottaa siihen, että sinä osaat kyllä. Älä lue netin keskustelupalstoilta kommentteja ihmisiltä, jotka eivät tunne sinua. Vanhemmuus herättää kaikissa huolta, ja tämä saa jotkut vanhemmat hakemaan turvaa ulkoisista asioista, kuten siitä, että soseet ovat aina luomua ja vaatteet oikeanlaisia. Epävarmuus voidaan kokea kiellettynä, ja siksi voidaan helposti arvostella toisen tapaa toimia.

Kun juttelet läheistesi kanssa, voit kuunnella heidän kokemuksiaan, mutta älä suoraan vertaa heitä itseesi. He eivät ole sinä, eivätkä heidän lapsensa ole samoja persoonia sinun lapsesi kanssa.

Tuo neuvolassa esiin epävarmuutesi tai hae keskusteluapua neuvolan psykologilta tai perheneuvolasta. Keskusteluapua on saatavilla myös verkon välityksellä. Ulkopuolisen kanssa keskustelu voi auttaa sinua näkemään asioita, joista mahdollinen epävarmuutesi kumpuaa. Sinä olet hyvä!

Psykoterapeutti, psykologi Suvi Laru on myös äiti ja vastaa Kaksplussan lukijakysymyksiin. Lähetä meille kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi

Nyt heti -blogi: Muiden neuvominen ja huonoimmat saamani kasvatusvinkit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X