Vauva 10.11.2022 Päivitetty 11.10.2023

Huomioi nämä 7 seikkaa, jotta et kadu lapsesi nimeä myöhemmin

Viittä vaille valmis päätös? Käy läpi vielä tämä lista, jos etsit varmuutta valinnallesi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lapselle annetun nimen katuminen jälkikäteen on yllättävän yleinen ilmiö. Jos haluaa välttyä nimimorkkikselta, on hyvä miettiä ainakin näitä seikkoja ennen nimen valintaa.

1. Mutustele, minkälaisen kokonaisuuden alkukirjaimet muodostavat

Et varmaankaan halua, että etunimien ja sukunimen alkukirjaimista muodostuu huvittavia tai arveluttavia akronyymeja, kuten SOS tai VTI.

2. Mieti, miltä nimi kuulostaa kokonaisena tai lyhennettynä

Jos lapsen nimi on Anu Saukko tai hänen etunimensä ensimmäisestä kirjaimesta ja sukunimestään muodostuu jotain sen kaltaista kuin P. Aska, kannattaa varautua siihen, että lapsen ikätoverit irvailevat asialla.

3. Googlaa etu- ja sukunimi

Netistä löytyy paljon tietoa eri nimien yleisyydestä ja merkityksistä, jotka piilevät nimien takana. Saattaa olla hyvä idea, että lisäksi googlettaa etu- ja sukunimiehdokkaan samanaikaisesti.

Netti on nimijuttujen aarreaitta!

Jos lapsesi täyskaimaksi paljastuu tunnettu rikollinen tai muu epämiellyttävä henkilö, ehkä haluat tietää siitä ennen, kuin olet lyönyt nimen lukkoon.

Lue myös: Löydä kauneimmat nimet Kaksplussan nimikoneesta

4. Mieti, mitä lempinimiä nimestä seuraa

Jos sinulla on joitain inhokkilempinimiä valmiiksi tiedossa, varmistu siitä, ettei harkitsemasi nimi väänny moiseen.

5. Mikä rimmaa nimen kanssa?

Ennen nimen valintaa kannattaa pohtia, rimmaako nimi loukkaavien tai koomisten sanojen kanssa. Tämän ansan välttäminen suojaa lasta ikätovereiden pilkalta.

6. Miten hyvin nimi kestää aikaa?

Nimeä valitessa moni vanhempi tutkii mielellään, mitkä ovat sen hetken suosituimpia nimiä – oli tarkoituksena sitten inspiraation etsiminen tai se, ettei halua lapselle useita kaimoja. On hyvä tuumia sitäkin, kuinka hyvin nimi kestää aikaa.

Ennen nimen valintaa on hyvä arvioida, sopiiko vauvalle annettu nimi vielä vanhuksellekin.

Maailman menoa ei voi ennustaa etukäteen, mutta yksi toimiva kulma pohtimiseen on se, kuulostaako nimi yhtä hyvältä vielä lapsen ollessa teini, keski-ikäinen ja vanhus.

7. Harkitse, mistä inspiroidut

On ihana ele, jos nimeää lapsensa rakkaan isovanhemman tai ihailemansa henkilön mukaan. Ennen päätöksen lyömistä lukkoon on silti hyvä pohtia: onko mahdollista, että inspiraation lähde herättää myöhemmin negatiivisia mielleyhtymiä?

Tulevaa ei toki voi ennustaa eikä muiden ihmisten tekemisiin voi vaikuttaa. Siispä jos keksit mieluisan nimen, ei kannata jossitella liikaa vaan iloita löydöksestä!

Lähde: Mom.com

Lue myös: Ruotsalaisäiti vaihtoi 2-vuotiaan nimen – esikoisen valitsema nimi alkoikin kaduttaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X