Imetys ja vauvan ruoka 01.08.2022 Päivitetty 15.04.2024

Kummallisia tuntemuksia imetyksen aikana? Saatat kärsiä D-MERistä, joka sekoitetaan usein toiseen oireeseen

Ahdistusta, surua ja ärtyisyyttä imetyksen alussa? Saatat kärsiä D-MER-oireista. Niitä ei voi ennaltaehkäistä, mutta oireita voi helpottaa.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Maidon erittymisen dysforinen refleksi (dysphoric milk ejection reflex) eli D-MER tarkoittaa imetyksen alussa ilmeneviä negatiivisia tunteita. Niiden kirjo voi olla laaja ja tuntua jokaisesta erilaiselta. Yleistä on esimerkiksi ahdistuksen, surun, pelon, ärtyisyyden tai toivottomuuden tunne juuri maidon alkaessa herua.

D-MER on hormonien kontrolloima refleksi, jonka aikaansaamat negatiiviset tuntemukset johtuvat yksinomaan hormoneista.

Ilmentyvyys on satunnaista: joillakin imettäjillä dopamiinitasot laskevat imetyshormonien vaikutuksesta liian nopeasti tai liian matalalle tasolle, mikä aiheuttaa negatiivisten tunteiden syntymisen.

Lue myös: Kaikki imetyksestä – imetysasennot, ruokavalio, alkoholi ja muut kiperät kysymykset

D-MERiä ei voi ennaltaehkäistä, mutta oireita voi helpottaa

D-MER on epämiellyttävä ja kutsumaton vieras, jonka tuloa ei voi ennustaa.

Sen aiheuttamat negatiiviset tunteet eivät ole kuitenkaan ikuisia, vaan kestävät tavallisesti muutamasta kymmenestä sekunnista muutamaan minuuttiin, ja menevät siis tyypillisesti ohi imetyskerran alun jälkeen.

D-MERiä ei saa kuitenkaan loppumaan puhumalla tai järkeilemällä. Sitä ei voi myöskään valitettavasti ennaltaehkäistä, mutta on olemassa keinoja, joiden avulla D-MER voi olla siedettävissä, mikäli haluaa imettää siitä huolimatta.

Osalla jo pelkästään tieto siitä, että negatiivisissa tunteissa on kyse ohimenevästä hormonaalisesta reaktiosta, voi helpottaa oireita, kertoo Tuuli-Annika Kuusaari, joka on Imetyksen tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja, imetystukiäiti ja kätilö.

– Lievissä oireissa omasta hyvinvoinnista kuten riittävästä levosta, säännöllisestä liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta huolehtiminen mahdollisuuksien mukaan voi myös auttaa. Lisäksi mindfulness-harjoitukset voivat helpottaa imetyshetkien aikaisten tunteiden sietämistä.

Lue myös: Prolaktiini käynnistää maidontuotannon mutta jarruttelee toisaalla kehossa – tässä kaikki, mitä maitohormonista tarvitsee tietää

D-MER ei kiusaa välttämättä koko imetystaivalta

On mahdollista, että D-MER-oireet voivat loppua kokonaan ensimmäisten viikkojen tai parin ensimmäisen kuukauden aikana. Oireilu on kuitenkin erittäin yksilöllistä ja vaihtelevaa.

– Toisilla oireet ovat hankalia ja voimakkaita, ja voivat jatkua koko imetystaipaleen ajan jopa kuukausia tai vuosia ilmentyen jokaisella herumiskerralla. Moni näistä oireista kärsivä voi kuitenkin jatkaa imetystä löytämällä selviytymiskeinoja herumisvaiheen tuntemuksiin, Kuusaari toteaa.

Vakaviin D-MER-oireisiin on mahdollista suunnitella dopamiinitasoihin vaikuttavaa lääkehoitoa lääkärin kanssa. 

– Jos negatiiviset tunteet ja ajatukset jatkuvat koko imetyskerran läpi, voi kyse olla D-MERin sijaan imetysaversiosta, Kuusaari huomauttaa.

D-MERin erottaa imetysaversiosta se, että aversio kestää tyypillisesti koko imetyskerran ajan, kun taas D-MER ajoittuu imetyskerran alkuun. Omia tuntemuksia on syytä kuunnella, ja pyytää niihin tarvittaessa apua neuvolasta tai imetystukiäidiltä, jotta imetystä ei tarvitsisi lopettaa vasten tahtoa vain D-MERin takia.

Lähteet: Imetyksen tuki ry

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X