7 helppoa kasvisruokaa lapsiperheelle – viikon ruokalista suosikkiresepteillä
Tämän maukkaan kasvisruokaviikon jälkeen ei voi väittää, etteikö kasviksista saisi tarpeeksi energiaa päivän puuhiin.
Joka päivälle helppo kasvisruoka lapsille. Sekasyöjä tuunaa pienellä vaivalla osasta annoksia tutun lihapitoisen version.
Maanantaiksi makaronilaatikko
5 dl tummia makaroneja
vettä + kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
200 g sulatejuustoa
3 munaa
6 dl maitoa
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
Päälle:
juustoraastetta
(puolitettuja minitomaatteja)
Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Valuta makaronit.
Raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä. Silppua sipuli. Kuullota porkkanaraastetta ja sipulisilppua öljyssä pannulla muutamia minuutteja. Sekoita munat ja maito keskenään, mausta suolalla, pippurilla ja yrttimausteilla.
Kaada makaronit voideltuun uunivuokaan, lisää sekaan sulatejuusto nokareina ja porkkana-sipuliseos. Kaada päälle munamaito. Ripottele pinnalle vähän juustoraastetta ja lisää päälle halutessasi muutamia puolitettuja minitomaatteja.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti.
Tiistaiksi punajuuripihvit ja maapähkinäkastike
2–3 isoa keitettyä punajuurta
1 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 dl (ruis)korppujauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl pippuria
Maapähkinäkastike:
1 dl kermaviiliä
3 rkl maapähkinälevitettä
1 rkl makeaa chilikastiketta
tilkka soijaa
Leikkaa punajuuret poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta korppujauhot suolalla ja pippurilla. Kuivaa punajuuriviipaleet talouspaperilla.
Kääntele viipaleet ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten rikkivatkattuun munaan ja kääntele lopuksi korppujauhoissa. Anna kuorrutuksen kuivahtaa hetki. Kuumenna isolla paistinpannulla 1 rkl voita ja 2 rkl öljyä. Paista pihvejä keskilämmöllä noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa kasvisruoka lapsille uunissa paistettujen veneperunoiden, pähkinäkastikkeen ja salaatin kanssa.
Muista, että punajuuria voi tarjota vasta yli yksivuotiaille!
Keskiviikkona curryrisottoa ja tikkukasviksia
2 dl tummaa riisiä
1 silputtu sipuli
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl currya
2 rkl öljyä
5 dl kasvislientä
1 dl pähkinöitä
tikkukasvikset
2 porkkanaa
1 punainen paprika
100 g sokeriherneitä (tuoreita tai pakastettuja)
2 rkl öljyä
mustapippuria
tilkka soijaa
Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua hetki öljyssä, lisää riisit ja curry, kuumenna hetki sekoittaen. Kaada päälle kasvisliemi ja anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 50 minuuttia.
Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Lisää pinnalle karkeasti rouhittuja pähkinöitä. Anna risoton tekeytyä kannen alla sillä välin, kun paistat kasvikset.
Leikkaa kasvikset suikaleiksi. Kuumenna öljy vokkipannussa, paista kasviksia hyvällä lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja soijalla.
Tikkukasviksia voi syödä puikoilla tai vaikka sormin. Kasvisten seurana on pähkinöillä höystettyä curryrisottoa.
Torstai on keittopäivä
400 g porkkanoita
pala selleriä
1 sipuli
1 purkki säilykelinssejä
1 l kasvislientä
2 dl kookosmaitoa tai ruokakermaa
yrttisuolaa
mustapippuria
silputtua persiljaa tai basilikaa
Kuori ja paloittele kasvikset. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää kasvikset sekä linssit. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Soseuta keitto.
Lisää kookosmaito tai ruokakerma. Kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi ja mausta.
Perjantaispagetti
3 rkl tomaattipyreetä
1 silputtu sipuli
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 dl omenamehua
1 tlk tomaatti-
murskaa
1 kasvisliemikuutio
1 prk papuja tai kikherneitä
1 tl oreganoa
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta
tuoretta basilikaa
täysjyväspagettia
Kuullota sipulisilppuja ja tomaattipyreetä hetki öljyssä. Lisää omenamehu ja tomaattimurska. Murenna sekaan liemikuutio. Anna kastikkeen kiehua 10 minuuttia.
Huuhtele pavut siivilässä kylmällä vedellä. Lisää pavut kastikkeeseen. Mausta oreganolla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Keitä hetki. Lisää lopuksi juustoraaste ja paljon silputtua basilikaa. Tarjoa kasvisruoka lapsille täysjyväpastan ja tuoreiden kasvisten kanssa.
Kasvispihvit kahdeksi päiväksi
1 tlk kikherneitä
1 dl luonnonjogurttia
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
1 dl maissia
1/2 dl seesaminsiemeniä
2 rkl perunajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 munaa
1 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl pippuria
100 g murennettua fetaa tai tofua
Jauha kikherneet jogurtin ja öljyn kanssa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää sekaan kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, perunajauhot ja munat. Kuullota silputtu sipuli pehmeäksi öljytilkassa. Raasta porkkanat raastimen hienoimmalla terällä.
Lisää raaste seokseen maissin ja sipulin kanssa. Mausta taikina ja murenna sekaan tofu tai fetajuusto. Anna taikinan maustua ja turvota puolisen tuntia.
Lusikoi taikina öljytylle lettupannulle ja painele pihveiksi. Paista pihvit keskilämmöllä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa lisänä keitettyjä vihreitä papuja ja öljyllä sekä suolaripauksella maustettua kurkku-tomaattisalsaa.
Sunnuntaiburgerit
4 isoa täysjyväsämpylää
kasvispihvejä
kurkkuviipaleita
tomaattiviipaleita
Kastike:
1 dl jogurttia
1 rkl tomaattipyreetä
1/2 dl majoneesia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa ja pippuria
Lämmitä halkaistut sämpylät. Sipaise puolikkaille voita tai sulatejuustoa. Pane väliin lämmitetyt pihvit ja kasvikset. Lusikoi päälle kastiketta. Tarjoa burgereiden kanssa raikkaista vihanneksista tai kaalista tehtyä salaattia.
Jaa oma kokemuksesi