Imetys ja vauvan ruoka 25.08.2018 Päivitetty 29.01.2021

8 asiaa, jotka imettävän äidin tulee tietää ruokavaliosta

Imettävän äidin ruokavaliolla on paljon merkitystä – äidin täytyy pitää huolta sekä omasta jaksamisestaan että siitä, että lapsi saa maidon kautta tarvitsemansa ravintoaineet.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tuoreen äidin on tärkeää syödä terveellisesti ja monipuolisesti, sillä hyvä ravitsemus edistää synnytyksestä toipumista ja imetyksen sujumista.

Imetys ei saa kuluttaa äidin omia ravintoainevarastoja. Äidin ruokavalion merkitys korostuukin erityisesti silloin, kun äiti imettää lasta pitkään tai kun uutta raskautta suunnitellaan pian imetyksen lopettamisen jälkeen.

8 asiaa, jotka imettävän äidin tulee tietää

  1. Energian lisätarve on imettävillä äideillä yleisesti noin 500 kilokaloria vuorokaudessa. Imettävän äidin energiantarpeeseen vaikuttavat rintamaidon määrä ja kertynyt varastorasva – mitä enemmän kehossa on rasvaa, sitä vähemmän tarvitaan ylimääräistä energiaa ruoasta. Myös äidin fyysinen aktiivisuus vaikuttaa energiantarpeeseen. Jos fyysinen aktiivisuus on imetysaikana pienentynyt normaalista, voi energian lisätarve olla vähäisempi.
  2. Mikäli äiti tuntee väsymystä eikä imetys suju, tiheä ateriarytmi ja runsas juominen voivat olla avuksi. Äidin kannattaa juoda runsaasti, sillä nesteen tarve lisääntyy rintamaidon määrän verran.
  3. Imettävän äidin olisi hyvä käyttää D-vitamiinilisää vuodenajasta riippumatta.
  4. Äidin ruokavalio vaikuttaa rintamaidon rasvan laatuun, joten hyvien rasvahappojen saannista tulee huolehtia päivittäin. Rasiamargariinit, öljyt ja kala ovat käteviä hyvän rasvan lähteitä.
  5. Imetys ei yleensä lisää raudatarvetta, koska kuukautiset pysyvät tavallisesti poissa täysimetyksen ajan. Jos äidillä on ollut raskaudenaikainen anemia tai synnytyksen jälkeen matala hemoglobiini, rautavalmiste on kuitenkin tarpeen.
  6. Erityisesti laktoosi-intoleranttien ja kasvissyöjien on huolehdittava siitä, että he saavat ruokavaliostaan riittävästi kalsiumia. Tarvittaessa kalsiumlisää voi ottaa 500–1 000mg päivässä.
  7. Kahvia voi nauttia, mutta kohtuullisesti. Runsas kahvinjuonti voi tehdä vauvasta levottoman, koska osa kofeiinista kulkeutuu rintamaitoon. Nykyinen suositus on 3 kuppia päivässä. Muista, että kuppi on pienempi annos kuin mukillinen!
  8. Jos imetät useampaa lasta samanaikaisesti tai luovutat rintamaitoa, monipuolisen ruokavalion tueksi on hyvä ottaa myös ravintolisää.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X