Imetys ja vauvan ruoka 21.03.2017 Päivitetty 04.11.2020

Äidin tarina: ”Vauvani vatsavaivat helpottivat, kun pidensin syöttövälejä”

Anna Illukan vauva kärsi vatsavaivoista ja oli jatkuvasti itkuinen, kunnes Anna ryhtyi pitämään imetyksessä 3-4 tunnin syöttövälejä.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock

Äitejä ohjeistetaan nykyään imettämään vapaasti aina, kun vauva vaikuttaa nälkäiseltä. Se voi johtaa kierteeseen, jossa syöttövälit ovat liian lyhyet. Äiti tarjoaa itkuiselle vauvalle rintaa liian usein sillä seurauksella, että vauva itkee entistä enemmän jatkuvasta syömisestä johtuvien ilmavaivojen, vatsakipujen ja pulauttelun takia.

Koko ajan syövä lapsi kakkaa myös tiheään, ja painonnousu on yleensä runsasta.

Tuore äiti Anna Illukka, 33, pääsi eroon 5-kuisen Aimo-vauvan imettämiskierteestä, kun hän siirtyi lastentautien erikoislääkäri Pirkko Kerosen kehotuksesta 3–4 tunnin imetysväleihin.

– Neuvolassa kehotettiin antamaan maitoa aina, kun vauva sitä haluaa. Se johti siihen, että annoin Aimolle maitoa, kun hän oli itkuinen tai vaikutti vähänkään nälkäiseltä. Aimo oli hereillä ollessaan lähes koko ajan huonolla tuulella. Jokin selvästi painoi häntä, hän oli hyvin itkuinen ja kitisi jatkuvasti, Anna muistelee muutaman kuukauden takaisia tapahtumia.

Apua lääkäristä

Perhe hakeutui Pirkko Kerosen vastaanotolle Aimon ollessa kahden kuukauden ikäinen, kun hänen ruokailutahtinsa vain kiihtyi ja hän vaikutti huonovointiselta.

– Se oli todella raskasta aikaa, kun kyseessä oli esikoisemme, eikä hän tehnyt muuta kuin itki. Aimo ei myöskään nukkunut öisin kuin kaksi tuntia kerrallaan. Muiden vauvat taas tuntuivat vain naureskelevan ja nukkuvan yönsä hyvin.

Lastenlääkäri arveli, että Aimon ongelmat johtuivat siitä, että hänelle annettiin liian usein ruokaa. Aimo on herkkävatsainen ja hänellä oli refluksioireita.

– Meitä ohjeistettiin siirtymään ensin kahden tunnin ruokailuväleihin, joita venytimme vähitellen kolmeen ja neljään tuntiin. Saimme ohjeen, että kaksi tuntia on sopiva väli päivisin ja kolme tai neljä tuntia öisin, Anna kertoo.

Ongelmia imetyksen kanssa? 6 yleisintä imetyspulmaa ja ratkaisut

Nauravainen vauva

Aimon vointi parani nopeasti lääkärissä käynnin jälkeen.

– Aimosta tuli aivan uusi poika sen jälkeen, kun aloimme katsoa kellosta syöttövälejä. Ensimmäiset kaksi kuukautta Aimo oli aina huonolla tuulella, mutta yhtäkkiä meillä oli iloinen, reipas ja nauravainen poika, Anna iloitsee.

Sittemmin Aimon refluksioireet ovat hävinneet kokonaan, mutta vatsavaivoja pojalla on valitettavasti edelleen.

– Aimon vatsaan kertyy todella helposti ilmaa, mutta herkkävatsaisuudesta huolimatta tilanteemme on aivan toinen kuin ennen lääkärissä käyntiä. Aimosta tuli viikossa kuin uusi ihminen, Anna kiittelee.

Nykyään saattaa mennä neljäkin tuntia ennen kuin Aimo ilmoittaa nälästään. Syöttövälit riippuvat usein siitä, onko perhe liikenteessä vai ei. Liikkeellä ollessa syödään vasta sitten, kun on sopiva hetki imettämiselle. Syöttövälejä on pidentänyt sekin, että Aimo saa nykyään myös kiinteitä ruokia.

– Siirryimme kiinteisiin kuukausi sitten ja Aimo saa nyt imettämisen ohella kiinteitä ruokia aamulla ja illalla. Aimon yöt ovat edelleen katkonaisia, joten toivommekin nyt, että Aimo tulisi kiinteiden ruokien ansiosta kylläisemmäksi ja alkaisi nukkua paremmin.

Imetyksen hyödyt: 7 syytä imettää

Enemmän tukea neuvolasta

Anna toivoisi, että varsinkin tuoreet esikoisen vanhemmat saisivat imetykseen enemmän ohjausta ja apua neuvolasta. Hän on itse kokenut, ettei saanut selvyyttä sopivista imetysväleistä. Ennemminkin häntä kannustettiin imettämään aina, kun vauva haluaa.

– Tiedon saaminen oli mielestäni haastavaa. Neuvolassa kehotettiin vain antamaan ruokaa, mutta kenellekään ei tullut mieleen kertoa, että ruokaa voisi antaa vaikkapa kahden tai kolmen tunnin välein, Anna harmittelee.

Tuore äiti ei voi aina itse tietää, mistä vauvan itku milloinkin johtuu. Varsinkin aluksi voi olla hankala tulkita vauvan itkua ja sitä itkeekö vauva nälkää, väsymystä, märkää vaippaa, vatsan väänteitä vai seuran kaipuuta. Monilla vauvoilla on niin kova imemisen tarve, että he imevät rintaa jo pelkän imurefleksin vuoksi, eivät nälkäänsä. Vauva saattaa myös syödä siksikin, että saa siitä turvallisuuden tunteen.

Luota omiin vaistoihisi

Anna kehottaa tuoreita äitejä kuuntelemaan omaa vaistoaan ja käyttämään maalaisjärkeä vauvan syöttämisessä. Jos lapselle annetaan ruokaa jokaiseen kitinään, hän alkaa helposti vaatia sitä jatkuvasti.

– Olin vauvajumpassa ja tunnin kestävän jumpan aikana jotkut äidit imettivät kolmekin kertaa. Mietin siinä, että apua, miten vauva kestää tuollaista. Hänhän on kohta kuin ilmapallo. Jos vauva syö koko ajan, hänen vatsansa on jatkuvassa käymistilassa.

Anna neuvoo vanhempia etsimään juuri heille sopivan rytmin.

– Sopivan rytmin löytämiseen oman lapsen kanssa menee jonkin verran aikaa. Ainakin ensimmäinen kuukausi kuluu parhaan mahdollisen rytmin etsimiseen. Kannattaa ottaa selvää erilaisista vaihtoehdoista, eikä tehdä asioita tietyllä tavalla vain siksi, että muutkin tekevät niin tai koska neuvolassa sanotaan, että näin pitää tehdä. Neuvolassakin pitäisi mielestäni selkeämmin kannustaa siihen, että vauvan syöttämiseen on erilaisia tapoja.

Äiti, älä syyllisty, vaikka imetys ei onnistuisi

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X