Imetys ja vauvan ruoka 05.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

Äitiyslomalta takaisin työelämään – ”Palaan töihin, voinko jatkaa lapseni imetystä?”

”Miten hoidan imetyksen työpaikalla? Onko se ylipäätään mahdollista?” Kun äiti palaa töihin, vaatii täysimetys hieman vaivannäköä. Se on kuitenkin mahdollista – tämä juttu kertoo, miten.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Äidin töihin paluun myötä vauvan päivittäiseen ruokailuun tulee suuri muutos.

Työssäkäynnin aloittaminen herättää helposti kysymyksen: Miten käy imettämisen?

Vaikka äiti ei olekaan enää jatkuvasti vauvansa lähettyvillä, paluu työelämään ei itsessään ole syy lopettaa imetystä. Kun suunnitelma on kasassa, on jopa täysimetyksen jatkaminen mahdollista.

Palaan töihin, miten valmistaudun muutokseen?

Iloisia uutisia kaikille imettäville äideille: Jos haluat jatkaa imetystä myös töihin paluun jälkeen, ei se vaadi sen kummempia ennakkovalmisteluja.

Imetyskertoja ei tarvitse vähentää etukäteen eikä imetysrytmiä muuttaa – sekä lapsi että rinnat tottuvat muutokseen sitten, kun on sen aika.

Yli vuoden ikäinen tai paljon kiinteitä syövä lapsi tottuu muutokseen ruokailun osalta nopeasti, sillä imetys voi jatkua todennäköisesti lähes normaaliin tapaansa. Kun äiti on poissa, voi lapsi syödä normaalia ruokaa, ja kun äiti on kotona, voi lapsi olla rinnalla.

Jos haluat jatkaa täysimetystä, on joitakin valmisteluja sen sijaan mahdollisesti tehtävä: rintapumppu on hankittava viimeistään nyt.

Näin järjestät täysimetyksen työpaikalla

Jos vauva on äidin palatessa töihin vielä täysimetyksellä tai imetykset jatkuvat tiheinä, on maidon lypsäminen työpäivän aikana todennäköisesti tarpeen.

Lypsäminen pitää maidonerityksen yllä sekä estää maidon pakkaantumisen rintoihin. Mikä tärkeintä, pumppaamalla lapsen ravinto on saatavilla myös silloin, kun äiti on muualla.

Kun jatkat täysimetystä, pohdi seuraavia seikkoja:

  • Millaisia mahdollisuuksia työnantaja tarjoaa imetyksen jatkumiseksi? Onko tarjolla esimerkiksi tilaa, jossa voit imettää rauhassa tai pumpata maitoa?
  • Tuodaanko vauva ruokailemaan työpaikallesi? Toinen vaihtoehto on pumpata maitoa työpaikalla, säilöä se ja kuljettaa kotiin aina seuraavan päivän ruoaksi lapselle.

Lypsämisen sopiva rytmi ja tapa löytyvät vain kokeilemalla. Useimmiten työpäivän aikana maitoa täytyy pumpata 1–2 kertaa. Maidon pumppaukseen ja säilömiseen liittyvät valmistelut ja pesut vaativat työtä, mutta tällöin lapsen ruokkiminen järjestyy kotona olevalta aikuiselta helposti, eikä vauvaa tarvitse tuoda päivittäin työpaikalle.

Imetys työpaikalla on mahdollista, mutta voi vaatia hieman järjestelyjä.

Uraäiti – imettävä äiti!

Pumppauksen kiireettömät hetket työpäivän keskellä kannattaa ottaa etuoikeutena, ja niistä kannattaa opetella nauttimaan. Varmistat vauvallesi parasta ravintoa myös kiireisen työarjen keskellä, ja se on hieno juttu!

Työpaikalla maitoa voi säilöä esimerkiksi minigrip-pusseissa, jotka laitetaan pakasterasian sisälle ja jääkaappiin odottamaan kotiinlähtöä. Kotona oleva aikuinen voi täten syöttää vauvaa kotiin tuodun, edellisen päivän maidolla tarjoamalla sitä pullosta tai mukista. Lisäksi maitoa kannattaa varata myös kodin pakastimeen.

Imetys työpaikalla – vauva ruokailemaan töihin?

Suomessa työpaikalla ruokailevat vauvat ovat vielä melko harvinainen näky. Jos vauvaa kotona hoitava vanhempi tai muu läheinen ei ole kaukana äidin työpaikasta, ei ole mitään syytä, miksei tämä olisi vakavasti harkittava vaihtoehto pumppaamisen ohella.

Molempia toimintatapoja voi kokeilla, ja työpäivästä riippuen toiset päivät voivat olla parempia työpaikalla tapahtuvalle vauvan lounashetkelle kuin toiset.

Toinen tapa imettää ei ole kuitenkaan toista huonompi, ja maitoa työpaikalla pumppaava äiti ehtii kyllä viettää kahdenkeskistä, läheistä aikaa lapsi rinnallaan myös kotona, jos se ei työpaikalla ole mahdollista.

Millä tahansa tavalla imetyksen työssäkäynnin ohessa järjestää, on se hieno juttu, josta voi olla reilusti ylpeä.

Imettävät työssäkäyvät äidit, olette mahtavia!

Lähde: Nykymutsin imetyskirja

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X