Imetys ja vauvan ruoka 15.01.2018 Päivitetty 14.08.2023

”Avasin nuohoojalle oven tissi esillä enkä edes itse tajunnut heti asiaa.” – Äidit kertovat imetyskommelluksistaan

Suihkusipa kerran maito tuoreen kummisedän päälle ja jäipä kerran imetyspaidan luukku auki kauppareissun ajaksi. Pääasia kuitenkin, että vauva sai vatsansa täyteen.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

”Maidontuotantoni oli esikoiseni kohdalla melko runsasta, ja maitoa saattoi suorastaan ryöpytä rinnoistani. Tuore kummisetä tuli tervehtimään vauvaa pian syntymän jälkeen. Istuimme sohvalla juttelemassa, kun vauvalle tuli nälkä, ja ryhdyin imettämään häntä. Maito suihkusi suoraan rinnastani laajassa kaaressa kummisedän päälle. Nuoren miehen ilme oli ikimuistoisen häkeltynyt.”

Avasin nuohoojalle oven tissi esillä enkä edes itse tajunnut heti asiaa.”

Olin niin hädissäni ensimmäisen lapseni imetyksestä, että kerran kun vauva alkoi itkeä kaupan kassalla, jätin ostokseni liukuhihnalle ja juoksin kotiin imettämään. Turhaan yritti myyjä huudella perääni, että viisitoista yhdeksänkymmentä. Vauva nukkui ennen kuin olimme kotona. En käynyt moneen vuoteen kyseisessä kaupassa.”

Esikoiseni ensimmäisinä kuukausina imetys onnistui ainoastaan makuuasennossa. En kuitenkaan halunnut olla vain kotona, joten kävin normaalisti kaupungilla hoitamassa asioita, vauva mukanani. Kerran kun makasin tavaratalon likaisen invavessan lattialla imettämässä (olin levittänyt takkini lattialle suojaksi), päätin, että minun on harjoiteltava istuma-asennossa syöttämistä.”

(Kuva: Emmi Jormalainen)

Imetin vauvan kauppakeskuksen lastenhoitohuoneessa juuri ennen kotiinlähtöä. Kun menin ulos, ihmettelin, että onpa minulla jotenkin oudon kylmä. Köröttelin bussilla kotiin ja vasta perillä huomasin, että olin kulkenut niin sanotusti kaikki ovet selällään koko kotimatkan. En ymmärrä, miksei kukaan vastaantulija huomauttanut, että imetyspaitani oli jäänyt auki.”

Aluksi imetin vain kotona, sillä en halunnut kaivella rintavarustustani esiin julkisilla paikoilla. Kerran vauva alkoi itkeä nälkäänsä Stockmannilla. Asuimme keskustassa, joten juoksin itkevä vauva kainalossani kohti kotia ja työnsin samalla toisella kädellä tyhjiä vaunuja. Mahdoin olla melkoinen näky. En tiedä, miksi en laittanut vauvaa vaunuihin. Kotiin kiitäminen olisi ollut siten huomattavasti helpompaa.”

Lopetin poikani imetyksen, kun hän oli vuoden ja kymmenen kuukauden ikäinen. Sen jälkeen hän halusi vielä jonkin aikaa ikään kuin imetyksen jatkeena pitää kättään kaula-aukkoni sisällä, kun kaipasi turvaa. Oli sekä hellyttävää että vähän noloa, kun hän sanoi vieraiden kuullen ’käsi tissiin’.”

Vauvani syntyi talvella. Rintani olivat aluksi niin arat, että pakkasessa kävely oli tuskaa, vaikka olisi ollut minkälainen toppatakki päällä. Koska en ollut tajunnut hommata rinnanlämmittimiä etukäteen, ulos mennessäni tungin rintsikoihini villalapasia. Kerran imetin tavaratalon vauvanhoitohuoneessa, ja voi sitä häpeän määrää, kun avatessani imetystoppia pari lapasta tipahti lattialle.”

Imetys ei katso oksennustaudin ajankohtaa

Koska imetys sattui alkuun hirveästi, käytin rintakumia. Aina imetettyäni pesin kumin ja laitoin sen pienelle lautaselle kuivumaan. Usein vein vielä lautasen valmiiksi sohvan viereen, jotta se olisi kätevästi siinä odottelemassa seuraavaa imetyskertaa. Mieheni kaverit tulivat käymään, istahtivat sohvalle, nappasivat rintakumin käsiinsä ja ihmettelivät, mikä se on. Tuoreena äitinä imetys ja siihen liittyvät ongelmat olivat minulle niin herkkä asia, että olin kuolla häpeästä.”

Liivinsuojat aiheuttivat aina noloutta. Usein ne lipsahtivat paikoiltaan niin, että paitani kastui. Tai putoilivat imetyksen aikana minne sattuu. Kiivaimpana imetysaikana niitä lojui jatkuvasti lattialla ja sängyssä. Näitä sisustuksen kaunistuksia voi bongata vielä jälkeenpäinkin valokuvista.”

Oksennustauti iski perheeseemme, kun vauva oli pariviikkoinen. Imetin vauvaa yöllä ja yökin samalla vierelläni olevaan ämpäriin. Siitä oli se vauva-ajan vaaleanpunainen hattara melko kaukana. Vauva säästyi onneksi taudilta.”

Kuulin, että kaalinlehtiä voi käyttää apuna, jos maidonnousu kivistää rintoja. Kun laahustin kotona kaalinlehdet valtaviin rintaliiveihini tungettuna, mietin, että tämän alemmaksi en voisi enää vajota. Tunnetta ei helpottanut se, että alapäätä verhosi sairaalan verkkokalsarit ja valtava vaippa.”

Olin makkarissa imettämässä vauvaa, ja mieheni oli parhaan kaverinsa kanssa olohuoneessa katsomassa jääkiekkoa. Kun vauva nukahti, tulin ihan muina naisina pois makkarista. Istahdin nojatuoliin ja ihmettelin, kun miehet tuijottivat minua suut auki. No tissi se siinä esillä vain olla roikkui. Ukot repesivät nauruun, ja minua alkoi hävettää ihan kauheasti.”

Lähde: Kaksplussan Facebook-ryhmä, Kaksplussan keskustelupalsta, toimituksen äidit ystävineen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X