Imetys ja vauvan ruoka 03.03.2017 Päivitetty 13.08.2019

Ensimmäiset hetket ovat tärkeitä – imetä ilman stressiä

Imetykseen valmistautuminen jo ennen synnytystä on tärkeää. Kun äiti tietää, mitä on tulossa, hän osaa suhtautua asiaan rennommin ja imetys lähtee todennäköisesti sujumaan paremmin.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

Osa äideistä kokee suuria paineita imetyksen onnistumisesta. Jos imetys ei käynnistykään sormia napsauttamalla, pettymys voi olla valtava. Koska vauvalle pienetkin äidinmaitotipat ovat tärkeitä, imetykseen kannattaa valmistautua.

Imetys olisi hyvä ottaa puheeksi jo neuvolassa ennen vauvan syntymää, jotta tietää, mitä on edessä. Jos imetystä miettii ensimmäisen kerran vasta silloin, kun vauva nostetaan rinnalle, tilanne voi aiheuttaa hämmennystä. Sillä hetkellä pää voi nimittäin olla pyörällä synnytyksen jäljiltä ja samalla hetkellä pitäisi sisäistää moni muukin asia.

Joskus synnytysvalmennuksissa puhutaan imetyksestä, mutta monet valmennukset jäävät pintaraapaisuiksi. Silloin imetykseen voi valmistautua neuvolan terveydenhoitajan kanssa, ottamalla yhteyttä imetysohjaajiin tai tutustumalla Imetyksen tuki ry:n materiaaliin.

”Olisinpa tiennyt tämän äitiydestä etukäteen” – Konkariäitien parhaat neuvot

Valmistaudu huolella

Kun äiti tietää etukäteen, minkälaisia ensimmäiset päivät mahdollisesti ovat, hän osaa suhtautua tulevaan rennosti. Yleensä vauva nukkuu ensimmäisen vuorokauden, ja toisen vuorokauden hän on rinnalla koko ajan.

Äidissä puolestaan tapahtuu hormonaalisia ja fyysisiä muutoksia. Toinen tai kolmas yö synnytyksen jälkeen on usein hormonihuuruinen ja se on usein juuri se yö, kun vauva on koko ajan rinnalla. Samalla äidin rintoihin tulee kudosturvotusta ja ne ovat kivikovat. Pakottava tunne ei ole vielä maidonnousua vaan olon tukalaksi tekevää kudosturvotusta.

Ongelmia imetyksen kanssa? 6 yleisintä imetyspulmaa ja ratkaisut

Pyydä apua imetykseen

Sairaalan kätilöiltä kannattaa kysyä apua pienempäänkin pulmaan. Ongelmat kannattaa ratkoa heti, sillä mitä pidemmälle ne menevät, sitä hankalammilta ne tuntuvat. Aina kätilöt eivät kiireessä näe, tarvitseeko joku apua, joten sitä kannattaa rohkeasti ja aktiivisesti pyytää itse.

Usein äidit tarvitsevat vain rohkaisua ja tsemppiä. Monesti he myös näkevät vain sen pienen ongelman imetyksessä, eivätkä sitä, mikä siinä on jo hyvää.  Jokaisella äidillä on omat kipupisteensä imetyksessä: jotain saattaa mietityttää maidonnousu, toista puolestaan väärä imuote ja kolmatta kipu rinnoissa.

Näillä apuvälineillä imetys sujuu – 11 vinkkiä imettäjälle

Lepoa ja kaalinlehtiä

Kun tietää, mitä omassa kehossa tapahtuu, muutoksiin osaa varautua ja suhtautua paremmin. Lepo, nesteytys ja riittävä ruoka ovat ensimmäisinä päivinä tärkeitä.

Ihokontakti vauvan kanssa lisää oksitosiinin tuotantoa. Ihokontaktilla on vaikutusta myös maidontuotantoon ja vauvan kuntoon: vauvan verensokeri pysyy tasaisempana ihokontaktin avulla. Jos äiti on väsynyt rankan synnytyksen jälkeen, puoliso voi ottaa vauvan puseronsa sisään ihokontaktiin. Imetyksen ensipäivinä myös äiti tarvitsee halausta ja läheisyyttä, joten puolison tuki on erittäin tärkeää.

Rintojen kivistystä voi helpottaa kaalinlehdillä, joiden flavonoidit vähentävät turvotusta. Rikkoutuvien rinnanpäiden hoidossa voi käyttää apuna voiteita ja imetyskumeja.

Video: Oikea imetysasento ja -ote

Stressi vaikuttaa imetykseen

Imetyksestä stressaaminen ei kaikilla vaikuta imetyksen onnistumiseen, mutta joillakin maidontuotanto voi tyrehtyä kokonaan tai ainakin imetyksen käynnistyminen voi hidastua. Jos koko ajan pelkää imetystä, pelko voi myös vaikuttaa niin, että imetys epäonnistuu.

Siksi kannattaa jo etukäteen miettiä, mitä haluaa tehdä ja mitä on valmis tekemään imetyksen onnistumisen eteen. On hyvä tiedostaa, että apua on saatavilla sekä neuvolasta että sairaalasta. Tuoreen äidin on mahdollista saada myös imetystukihenkilö, jonka kanssa voi pitää tiivistä yhteyttä ensimmäisten viikkojen ajan. Tukihenkilöt ovat koulutettuja vapaaehtoisia. Imetystukihenkilön kanssa voi tavata, soitella tai viestitellä sähköpostitse.

Joanna Kuvaja: ”Imetys onnistui, kun lakkasin stressaamasta”

Puolison tärkeä tuki

Kumppanin tehtävä on mahdollistaa imetys. Hänen tulee huolehtia, että äidillä on riittävästi juomaa ja ruokaa ja että äiti saa levätä. Kun äiti viettää ensimmäiset viikot sohvannurkassa vauva rinnallaan, hänen ei pitäisi tuntea, että hänen täytyisi pyykätä tai tiskata. Ensimmäisinä viikkoina on tärkeää keskittyä pelkästään imetykseen, kunnes se lähtee sujumaan.

Vanhempien tulisi olla samoilla linjoilla imetyksen suhteen. Jos äiti haluaa imettää, mutta kohtaa haasteita, puolison olisi hyvä tsempata äitiä eikä tarjota heti korviketta. Jos puolestaan on sovittu, että korviketta voi tarjota, on se eri asia.

Arvioi sukulaisten neuvot

Sukulaiset ja tuttavat haluavat toki heti nähdä pienokaisen, ja moni antaa herkästi neuvoja tuoreelle äidille. Suhtaudu neuvoihin varauksella ja mieti myös, minkä ikäiseltä neuvo tulee. Jos neuvo tulee omalta äidiltäsi, se ei ole välttämättä enää nykysuositusten mukainen.

Jos neuvoja puolestaan on ystäväsi, mieti, minkälainen on hänen oma imetyskokemuksensa: Onko hänellä lapsia? Onko hän imettänyt tai halunnut imettää?

Imetyksen tuki ry on koonnut tulostettavan infopaketin myös äidin lähipiirille.

Asiantuntijana terveydenhoitaja, imetysohjaaja Laura Merivirta neuvola Nupusta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X