Imetys ja vauvan ruoka 12.10.2015 Päivitetty 19.06.2023

Imetyksen hyödyt: 7 syytä imettää

Imettäminen on hyödyksi sekä äidille että vauvalle. Lue 7 syytä, miksi imetys kannattaa.

Teksti
hilkka
Kuvat
Colourbox

1. Maito ravitsee täysin

Äidinmaito on täsmäruokaa ihmislapsen tarpeisiin ja sitä syntyy luonnostaan. Ravitsemuksellisesti se sisältää kaiken, mitä lapsi tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden ajan, paitsi D-vitamiinia, jota Pohjolan vähässä auringonvalossa täytyy antaa tippalisänä. Äidinmaidon ravintoaineen kehittävät aivoja ja hemostoja, ja ne imeytyvät tehokkaasti.

Lue lisää: Hollywood-äidit puolustavat imetystä. Katso kuvat!

2. Kulkee mukana

Mikä muu ruoka kuin äidinmaito kulkisi yhtä kätevästi mukana aina ja kaikkialla, juuri sopivanlämpöisenä ja aina nopeasti ja hygieenisesti tarjoiltavissa? Imetys on edullinen ruokintatapa. Imettäminen on myös ympäristöystävällistä.

Lue lisää: Äidit kertovat: Imetin kaverin vauvaa

3. Antaa suojaa

Ravintoaineiden lisäksi äidinmaito sisältää muun muassa valkosoluja ja vasta-aineita, jotka suojaavat lasta esimerkiksi tulehdustaudeilta ja ripulilta.  Äidinmaidonkorvikkeista puuttuvat suojatekijät.

Lue lisää: Ratkaisut imetyspulmiin.

4. Tukee kehitystä

Kun ihmislapsi syntyy, on aivojen, keskushermoston, suoliston ja immuunipuolustusjärjestelmän kehitys vielä kesken. Äidinmaito tukee kypsymistä, kehitystä ja elimistöä.

Keskustele: Imetys oli ihanaa ja kamalaa.

5. Sopii pitkään

Äidinmaito on terveellistä ja täysipainoista ravintoa lapsen ikään katsomatta, sillä sen koostumus pysyy melko vakaana, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Suurimmat muutokset tapahtuvat alun ternimaidon muuttuessa kypsäksi maidoksi ja vieroitusvaiheessa maidon vähetessä. Silloin maito alkaa taas muistuttaa ternimaitoa runsaine vasta-aineineen.

Keskustele: Imetys on sittenkin aika ihanaa.

6. Auttaa rakastamaan

Imetys saa äidissä erittymään oksitosiinihormonia, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se auttaa äitiä rakastumaan lapseensa ja herkistymään hänen viesteilleen. Hyvän kiintymyssuhteen syntyminen ei edellytä imetystä, mutta vauvan pitäminen ihokintaktissa tukee kiintymyssuhdetta.

7. Hoitaa äitiä

Oksitosiini supistaa kohtua synnytyksen jälkeen, mikä vähentää jälkivuotoa ja anemian tai kohtutulehduksen riskiä. Lisäksi imetys vähentää äidin riskiä sairastua myöhemmin munasarja- tai rintasyöpään, osteoporoosiin tai kakkostyypin diabetekseen.

Lue lisää: Äidit kertovat: Mitä kaikkea imettäessä voi tehdä?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X