Imetys ja vauvan ruoka 05.03.2020 Päivitetty 08.04.2024

Milloin ja miten imetys kannattaa lopettaa? Näin vauvan ja taaperon rinnasta vieroitus onnistuu

Vauvan ja taaperon vieroittamiseen rinnasta toimivat eri konstit. Jos imetys on mahdollista lopettaa vähitellen, se on sekä äidille että lapselle lempein keino.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Imetyksen lopettaminen voi olla haastava paikka sekä äidille että lapselle. Jos siihen pystyy etukäteen valmistautumaan, rinnasta vieroittaminen voi sujua lempeämmin.

Suomessa suositellaan täysimetystä kuuden kuukauden tai vähintään neljän kuukauden ikään asti. Joskus imetys voi kuitenkin loppua jo aiemmin.

Pienen vauvan vieroitus rinnasta

Jos vauvan ensimmäiset viikot rinnalla ovat kivuliaat tai vauva ei ime riittävän tehokkaasti, eikä imetysongelmiin saa riittävästi apua, imetys voi tuntua liian haasteelliselta.

– Haasteita voi olla myös vauvan erilaisissa kehitysvaiheissa, jotka heijastuvat imetykseen lakkoiluna tai hepulointina rinnalla, vertaistukikoordinaattori Anna Groundstroem Imetyksen tuesta kertoo.

Myös esimerkiksi äidin tai vauvan terveydentilanne voi olla syy lopettaa täysimetys ja siirtyä osittaisimetykseen tai pulloruokintaan.

Kun pienen vauvan imetystä lopetellaan, on ensiksi tärkeää pyytää neuvolasta korvikeohjausta. Neuvolan terveydenhoitajalta saa ohjeet, kuinka paljon vauva tarvitsee korviketta päivässä ikäänsä ja kokoonsa nähden.

Kun vauvaa ruokitaan tuttipullolla, pidä häneen katsekontakti.
Kun ruokit vauvaa tuttipullolla, yritä pitää häneen katsekontakti.

Pulloruokintaa on hyvä toteuttaa vauvantahtisesti, sillä se on vauvalle turvallinen ja stressitön tapa syödä. Vauvantahtinen pulloruokinta tarkoittaa sitä, että vanhemmat tarkkailevat vauvan nälkä- ja kylläisyysviestintää ja tarjoavat vauvalle maitoa sen mukaan.

Usein pienen vauvan vieroitus rinnasta on lopulta nopeaa. Vauva voi kuitenkin hetken ajan olla tavallista itkuisempi.

– Itku ei tarkoita sitä, että vauva arvostelisi äitiä. Hän vain reagoi uuteen tilanteeseen. Kun aikuinen pysyy rauhallisena, se tuo vauvalle turvallisen olon, jolloin hänen on helpompi opetella uutta imutapaa.

Aluksi tilannetta voi helpottaa se, jos joku läheinen pystyy auttamaan äitiä syötöissä. Koska äiti tuoksuu maidolta, vauva voi alkaa hamuilla rintaa ja hämmentyä tuttipullosta.

Taaperon imetyksen lopettaminen

Groundstroemin kokemuksen mukaan moni suomalaisäiti imettää lastaan hieman alle vuoden ikään saakka.

– Vaikuttaa siltä, että myös taaperoimetys eli yli 1-vuotiaan lapsen imetys on normalisoitunut ja lisääntynyt.

Kun imetyksen lopettamisen hetki koittaa vuoden ikäisen tai sitä vanhemman lapsen kanssa, hidas vieroitus on usein lapsen ja rintojen kannalta lempein tapa. Imetystä voi vähentää jättämällä ensin pois lapselle vähiten tärkeän imetyshetken, viikon päästä toisen ja jatkaa näin kunnes imetyskerrat päättyvät.

Taaperoikäisen lapsen vieroitus kannattaa ajoittaa kohtaan, jossa itse tuntee olevansa jaksavainen ja varma vieroituspäätöksestään.

Lasta voi joutua hieman ohjaamaan ja aktivoimaan muihin asioihin, jotta imetys unohtuu:

  • Taapero kaipaa usein rintaa väsyneenä tai nälkäisenä. Ennakoi antamalla hänelle ylimääräinen välipala.
  • Lapsen ei ole niin helppo kaivautua rinnalle, jos äidin paidassa on kaulusta ja hihaa.
  • Isommalle lapselle imetys on usein turvahetki äidin lähellä. Sylittely on hyvä korvaava lohdun tapa ja tuottaa molemmille samaa oksitosiini-hormonia kuin imetys.
Imetyksen lopettaminen kannattaa toteuttaa taaperon kanssa vähitellen, jos mahdollista.
Lähellä oleminen tuottaa samaa hyvän olon hormonia kuin imetys.

Jos lapsi ikävöi imetystä, vanhempi voi sanoittaa asiaa lapselle.

– Taaperot ymmärtävät jo aika paljon. Lapselle voi esimerkiksi sanoa, että äiti ymmärtää, että tissittelyhetkiä on ikävä ja kertoa, mitä niiden tilalla nyt on.

Negatiivisia sanamuotoja kannattaa välttää, jotta lapselle ei tule tunnetta, että hän on tehnyt jotain väärää tai että imetyksen kaipaaminen olisi väärin.

Milloin imetys on helpointa lopettaa?

Tahtovan taaperon vieroittaminen rinnasta voi tuntua haastavammalta kuin pienemmän vauvan. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään tiettyä ikää, johon imetyksen lopettaminen kannattaisi ajoittaa.

– Ei tarvitse ajatella, että nyt kun vauva on vielä pienehkö, olisi parempi lopettaa imetys, koska yli 1-vuotiaan kanssa se on vaikeampaa. Ei se välttämättä ole niin.

Se, kuinka helppoa tai vaikeaa imetyksen lopettaminen lopulta on, riippuu paljon lapsesta. Joillekin imetys on vain ruokailutapahtuma, kun taas toiset hakevat siitä enemmän läheisyyttä ja turvaa.

”On urbaania legendaa, että imetetyn lapsen olisi vaikeampi sopeutua päivähoitoon.”

Imetyksen lopettaminen voi olla kuitenkin hyvä ajoittaa lapsen kehitykseen sopivaan vaiheeseen, jos se vain on mahdollista.

Rinnasta vieroittamista ei kannata toteuttaa esimerkiksi silloin, kun lapsi käy läpi eroahdistusta. Tyypillisesti 8-9 kuukauden ja hieman yli vuoden iässä lapsi on usein hyvin äidintarpeinen.

– Silloin, kun lapsi on tarvitseva ja ripustautuva, imetys voi tuntua haastavalta ja sen lopettaminen voi käydä mielessä. Silloin vieroittaminen voi kuitenkin olla vaikeampaa.

Sen sijaan silloin, kun lapsi suuntautuu enemmän maailmaa kohti, imetyksen lopettaminen voi sujua paljon helpommin.

Lapsen kehitysvaiheen lisäksi perheen elämäntilanne on hyvä ottaa huomioon imetyksen lopettamisessa. Esimerkiksi vanhempien ero ja päiväkodin aloitus ovat lapsen kannalta huonoja hetkiä vieroittua rinnasta. Imetys tuo lapselle turvaa suurten elämänmuutosten aikana.

– On urbaania legendaa, että imetetyn lapsen olisi vaikeampi sopeutua päivähoitoon. Sopeutuminen riippuu lapsen temperamentista. Tällä hetkellä asiantuntijat jopa suosittelevat, että imetystä jatkettaisiin, kun lapsi siirtyy varhaiskasvatukseen.

Paitsi että imetys tuo lohtua ja turvaa, se voi suojata lasta päiväkodissa jyllääviltä pöpöiltä. Imetys vähentää tutkitusti sairaalahoitoa vaativien infektioiden ilmaantumista.

Lue myös: Milloin yösyötöt voi lopettaa ja kuinka se onnistuu? Asiantuntija vastaa

Lue myös

Kommentit (1)

Lopetettiin imetys 4-vuotis synttäreillä.
Sitä kauan pohjustustettiin, tehtiin asiaa selväksi ja yllättävän kivuttomasti meni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X