Imetys ja vauvan ruoka 14.02.2020 Päivitetty 19.11.2020

Imetyksen lopettamisen outoja oireita: näin keho ja mieli voivat reagoida imetyksen päättymiseen

Imetyksen lopettaminen muuttaa naisen hormonitoimintaa. Imetystä lopetteleva saattaa kokea samanlaisia oireita kuin alkuraskaudesta.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Imetyksen päättyminen on iso muutos naisen keholle. Imetyksen lopettamisen oireet voivat olla hätkähdyttäviä – jos vauva on mahdollista vieroittaa rinnalta vähitellen, se kannattaa, jotta keholla on aikaa sopeutua muutoksiin.

– Rinnat alkavat tuottaa vähemmän maitoa, kun imetyskerrat vähenevät. Imetystä voi vähentää esimerkiksi niin, että pudottaa yhden imetyskerran viikossa pois, vertaistukikoordinaattori Anna Groundstroem Imetyksen tuesta kertoo.

Kun imetys lopulta loppuu kokonaan, rinnat voivat tuntua pingottuneilta. Ne voivat myös mennä kuhmuraisiksi ja niitä voi kuumottaa.

– Rintoja voi lypsää käsin tai niistä voi pumpata hieman maitoa pois, jotta olo helpottuu. Lisäksi niitä voi hautoa viileällä kääreellä.

Jos imetys täytyy jostain syystä lopettaa nopeasti, rintoja voi olla hyvä lypsää tai pumpata jopa yhtä usein kuin lapsi on aiemmin käynyt rinnalla. Näin estetään tiehyttukosten syntyminen ja rintatulehduksen kehittyminen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole pumpata rintoja tyhjiksi, sillä se pitäisi yllä maidontuotantoa.

Maitorauhaskudoksen tilalle rasvakudosta

Rinnat tottuvat imetyksen päättymiseen vähitellen, noin viikossa tai muutamassa. Ne kuitenkin säilyttävät valmiuden aloittaa maidoneritys uudestaan huomattavasti pidempään.

Vähitellen elimistö tunnistaa imetyksen loppuneen ja alkaa purkaa maitorauhaskudosta. Rinnat voivat tässä vaiheessa tuntua ontoilta ja kevyiltä.

– Monelle iskee epätoivo siitä, että tissit ovat kadonneet. Se ei kuitenkaan ole pysyvä olotila. Myöhemmin rintoihin alkaa kertyä rasvakudosta maitorauhaskudoksen tilalle.

Imetyksen lopettamisen oireita ovat mm. päänsärky.

Imetyksen lopettaminen voi aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia.

Imetyksen lopettaminen voi aiheuttaa outoja oireita

Imetyksen loppuminen vaikuttaa rintojen lisäksi hormonitoimintaan. Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa samantapaisia oireita kuin alkuraskaudessa: päänsärkyä, uupumusta, pahoinvointia, mielialanvaihtelua ja jopa masennustuntemuksia. Oireita voi tulla jo silloin, kun imetys vähenee.

– Keho käy läpi isoa muutosta. Se on hyvä tiedostaa ja ottaa hieman rennommin. Kaikesta ei tarvitse suoriutua satasella läpi.

Imetyksen lopettamisen oireet helpottavat useimmiten muutamassa viikossa.

Myös mieli voi reagoida imetyksen loppumiseen

Imetyksen lopettaminen on elämänmuutos ja yhden vaiheen päättyminen. Vaikka imetyksen lopettamisen olisi saanut toteuttaa lempeästi, se voi herättää surua ja haikeutta.

Rajumpia tunteita voi esiintyä silloin, jos imetys on jostain syystä pitänyt lopettaa, vaikka äiti olisi toivonut sen jatkuvan.

– Puhutaan imetyspettymyksestä, mutta pettymyksen lisäksi moni tuntee surua, häpeää, syyllisyyttä, vihaa ja jopa raivoa. Tunteet voivat kohdistua omaan kehoon, vanhemmuuteen, naiseuteen, äitiyteen ja jopa omaan lapseen.

Itselleen kannattaa olla armollinen ja muistaa, että lapsi hyötyy imetyksestä aina, vaikka se ei olisi ollut lyhytkestoista.

Jos oma olo tuntuu hyvin kurjalta, keskusteleminen ammattilaisen, kuten neuvolapsykologin, kanssa voi auttaa.

– Myös imetystukiäidin kanssa voi jutella vaikka Imetyksen tuen chatissa.

Lue myös: Yöllisen imetyksen lopettaminen: milloin ja miten? Kaikki yösyötöistä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X