Imetys ja vauvan ruoka 27.11.2019 Päivitetty 29.04.2020

Imetys ja alkoholi: Uskallanko imettää yhden saunasiiderin jälkeen?

Jos imettävä äiti ottaa yhden saunasiiderin lauantai-iltana, pitäisikö hänen kantaa siitä huonoa omaatuntoa? Imetystutkija kertoo, mikä on olennaista silloin, kun puheeksi tulee imetys ja alkoholi.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Imetys ja alkoholi ovat huono pari, koska imetys ja humala eivät kuulu yhteen. Toisaalta yhä useampi äiti juo alkoholia niin, ettei tule humalaan. Myös imetysaikana voi tehdä mieli saunan jälkeen yhtä siideriä taikka illallisella lasillista punaviiniä.

Kansallisen imetyskoordinaattorin, THL:n erikoistutkijan Riikka Ikosen mukaan alkoholin merkittävin haitta imetykselle liittyy paitsi humalatilaan myös äidin käytökseen. Ilman humalaakin äidin käytös voi muuttua juomisen seurauksena niin, että vauva reagoi.

– Kohtuullinenkin alkoholinkäyttö voi muuttaa vanhemman käytöstä ja vuorovaikutusta vauvan kanssa siten, että vauva ei välttämättä tunne oloaan turvalliseksi humaltuneen tai edes vähän alkoholia käyttäneen äidin kanssa.

Siksi äiti ehkä jättää varmuuden vuoksi siiderin tai viinilasillisen ottamatta – taikka sitten ottaa sen tuntien pienen pistoksen sydänalassaan. Mutta onko siihen syytä?

Tuleeko imetys ja alkoholi pitää täysin erillään?

Kaksi lasillista viiniä vastaan D-vitamiinitipat

Jos imettävä äiti juo alkoholia, rintamaidossa alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veressä. Kannattaa kuitenkin panna merkille, että rintamaidosta promillemäärä ei sellaisenaan siirry vauvan elimistöön, vaan imetyksen jälkeen vauvan veren alkoholipitoisuus on huomattavasti pienempi.

Jo vuonna 2007 julkaistiin suomalainen tutkimus, jossa laskettiin esimerkki: Mikä olisi lapsen veren alkoholipitoisuus siinä tapauksessa, että imettävä äiti joisi kaksi annosta alkoholia? Tämä tarkoittaa vaikkapa 24 cl viiniä tai kahta pientä (o,33 l) pullollista siideriä taikka olutta.

Tulos: Kahden alkoholiannoksen jälkeen desilitrassa rintamaitoa olisi 0,02 g alkoholia. Saman verran alkoholia lapsi saa suositusten mukaisesta D-vitamiinitippojen päiväannoksesta. Lapsen veren alkoholipitoisuus jäisi siis hyvin pieneksi.

Tutkimuksessa todettiinkin, että imetys ja alkoholi eivät ole perustellusti kiellettävä yhdistelmä sellaisilta äideiltä, jotka käyttävät alkoholia kohtuullisesti, satunnaisesti ja vain muutaman annoksen kerrallaan.

Hyvä tietää alkoholista ja rintamaidosta

  1. Alkoholi ei varastoidu rintamaitoon. Kun alkoholia ei ole enää veressä, sitä ei ole rintamaidossakaan.
  2. Alkoholi poistuu rintamaidosta samaan tahtiin kuin äidin verestä.
  3. Korkeimmillaan alkoholipitoisuus on rintamaidossa 30–60 minuuttia juomisen jälkeen.
  4. Alkoholi vaikuttaa rintamaidon tuoksuun ja makuun. Myös tuoksumuutos on suurimmillaan 30–60 minuutin kuluttua juomisesta. Joskus vauva saattaa vierastaa rintamaitoa sen oudon maun tai tuoksun vuoksi.
  5. Jos 60-kiloinen äiti juo yhden annoksen alkoholia, puolentoista tunnin kuluttua alkoholi on poistunut elimistöstä. Päihdelinkin promillelaskurin avulla on helppo laskea, miten pitkään juotu alkoholi vaikuttaa omassa elimistössä.

Imetys ja alkoholi: Kauanko pitää odottaa ennen kuin imettää?

Satunnainen, kohtuullinen alkoholinkäyttö ei estä imetystä.

– Yksi annos nostaa veren ja sitä kautta rintamaidon alkoholipitoisuutta hyvin vähän. Rintamaidon kautta vauva saa siis äärimmäisen pienen määrän alkoholia. Yksi alkoholiannos ei ole este imetykselle, imetystutkija Riikka Ikonen vahvistaa.

Ja yhden saunasiiderin voi juoda vaikka juuri ennen imetystä.

Vastasyntynyt ja imetys

Imetys ja alkoholi ovat kiistanalainen pari. Imetyksen aikana suurimmat vaarat vauvan terveydelle eivät liity siihen alkoholimäärään, joka mahdollisesti rintamaidosta vauvaan siirtyy, vaan siihen, miten vauvaa käsitellään ja hoidetaan.

Parin tunnin odottaminen siiderin nauttimisen jälkeen ei välttämättä edes onnistu, koska vauva voi käydä rinnalla jopa 12 kertaa vuorokaudessa.

Ikonen kuitenkin muistuttaa, että alkoholin vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Varovainen kannattaa olla.

– Jos äiti on tottunut käyttämään hyvin vähän alkoholia, jo se yksikin lasillinen voi muuttaa hänen käytöstään. Silloin vauva ei välttämättä tunne oloaan turvalliseksi.

Runsas alkoholinkäyttö vahingoittaa lasta

  • Imettävän äidin tulee välttää säännöllistä ja humalahakuista juomista. Se on lapselle riski nimenomaan sen vuoksi, että pienikin humaltuminen voi vaikuttaa siihen, miten äiti käsittelee lasta.
  • Äidin juominen saattaa vaurioittaa lapsen henkistä kehitystä. Lisäksi se on haitallista äidille itselleen.
  • Runsas alkoholinkäyttö ylipäätään perheessä vaikuttaa vauvan ja lapsen kehitykseen negatiivisesti.
  • Jos oma päihteiden käyttö huolestuttaa, esimerkiksi Päihdelinkin äitiryhmästä voi saada tukea.

Imetys ja alkoholi: Muistisääntö imettävälle äidille

Jos olet ajokunnossa voit myös imettää. Tämä on muistisääntö, joka imettävän äidin on hyvä pitää mielessä.

– Se on hyvä ohje erityisesti vauvan käsittelyn kannalta, Ikonen sanoo.

– Jos pystyy ajamaan autoa, humalatila ei ole iso. Toki esimerkiksi rattijuopumuksen rajaa on kritisoitu siitä, että raja (0,5 promillea) on korkea. Osalla ihmisistä jo pieni määrä alkoholia vaikuttaa käytökseen ja havainnointikykyyn.

Oman harkinnan käyttäminen kannattaa siis tässäkin asiassa. Jos tietää, että on niin väsynyt valvottujen öiden jäljiltä, että jo yksikin siideri tai viinilasillinen kihahtaa päähän, lienee parempi valita jokin alkoholiton juomavaihtoehto.

Mutta huonoa omaatuntoa ei tarvitse tuntea siitä, että satunnaisella siiderin nauttimisella jotenkin vahingoittaisi lapsen kehitystä.

– Lapsen kehitystä ei vahingoita se, jos imettävä äiti ottaa yhden saunasiiderin lauantaina, Ikonen toteaa.

Lähteet: THL:n erikoistutkijan Riikka Ikosen haastattelu, THL:n ohjeet: Imetys ja alkoholi; Imetyksen tuki ry: Alkoholi ja imetys; Alkoholi ja imetys -tutkimus, Lääkärilehti 2007; Terveyskirjasto: Imetys kannattaa

Kommentit (4)

Entä jos juo laatikollisen viiniä per vkl? (3L)? Tai pari laatikkoa. Voiko imettää vai olisiko korvike parempi?

Imetys voi jatkua vuosia eikä vain kuukausia. Jos saa useamman lapsen ja imettää kunnes tulee taas raskaaksi, voi olla useita vuosia putkeet raskaana tai imettävänä. Jos tällöin imettäessä silloin tällöin ottaa annoksen tai pari, se tuskin vielä tarkoittaa riippuvuutta.

Raskaus- ja imetysaikana en ole edes harkinnut alkoholin juomista, ei ole tarvinnut miettiä, onko sitä veressä tai maidossa. Kai silloin on kyse jonkin tason henkisestä tai fyysisestä riippuvuudesta, jos kovasti sitä siideri-tai viinilasillistakin haluaa niinäkin muutsmina kuukausina, jolloin on raskaana tai imettää.

Kolmas lapsi pian syntymässä ja olen pian imettänyt ja/tai ollut raskaana yli kuusi vuotta putkeen. Muutamia alkoholiannoksia olen nauttinut silloin tällöin. Muutamalla tarkoitan ehkä kymmentä annosta koko kuuden vuoden aikana yhteensä. En sanoisi riippuvuudeksi. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X