Imetys ja vauvan ruoka 08.01.2020 Päivitetty 09.01.2020

Imetys ja kannabis: Jos käytät, älä imetä

Kannabiksen viihdekäyttö kasvaa Suomessa. Odottavan tai imettävän äidin ei kannata suhtautua kannabikseen kevyesti.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
7 kommenttia

Sekä äidin että lapsen terveyden kannalta olisi ihanteellista, että imettävä äiti ei käyttäisi mitään päihteitä – ei huumeita, ei alkoholia eikä tupakkaa.

Huumeisiin verrattuna alkoholi ja tupakka ovat kuitenkin melko ”kilttejä” päihteitä. Ne eivät sentään varastoidu rintamaitoon. Alkoholi poistuu rintamaidosta samaan tahtiin kuin äidin verenkierrosta. Tupakan sisältämän nikotiinin määrä äidinmaidossa taas laskee 2–3 tunnin kuluttua tupakan polttamisesta.

Kannabiksen kohdalla tilanne on toinen. Hasis ja marihuana sisältävät päihdyttävää ainetta nimeltä THC. Se varastoituu rintamaitoon. Imetys ja kannabis ovat lapsen terveydelle vaarallinen pari.

THC:n poistuminen elimistöstä vie kuukausia

THC:tä eli hasiksen ja marihuanan vaikuttavaa ainetta voi olla rintamaidossa lähes kymmenkertainen määrä siihen verrattuna, mitä sitä on kannabista käyttävän äidin verenkierrossa.

Elimistössä kannabis varastoituu rasvasoluihin. Rintamaidon koostumus on rasvainen, joten maidon mukana vauva voi saada kannabiksen haitallisia ainesosia.

THC:n poistuminen elimistöstä kestää pitkään, jopa kuukausia.

Rintamaidon THC-pitoisuus riippuu siitä, miten taajaan ja miten paljon äiti on kannabista käyttänyt. Säännöllinen altistus voi vaikuttaa haitallisesti lapsen keskushermoston kehitykseen.

Siksi ohjeistus Suomessa on yksiselitteinen: Huumeita käyttävä äiti ei saa imettää. Ja kyllä vain: myös hasis ja marihuana ovat huumeita.

Imetys ja kannabis: Varovaisuutta toisestakin syystä

On myös toinen syy, miksi kannabista käyttävän äidin kannattaa olla varuillaan.

Koska kannabiksen myyminen ja käyttäminen on Suomessa laitonta, aineita hankitaan katukaupasta. Imettävä äiti ei voi koskaan olla varma, mitä katukaupasta hankitut aineet oikeastaan sisältävät: onko aine juuri hasista tai marihuanaa vai onko seassa jotain muutakin.

Siksi äidin kannabiksenkäyttö on merkittävä riski imetettävän vauvan terveyden kannalta.

Isä, vauva ja tuttipullo

Koko perheen raittius on tärkeää. Myös isän pitää pystyä käsittelemään lasta varmoin ottein. Kannabiksen käytön aikana huomiokyky saattaa herpaantua.

Viime syksynä Suomessa on keskusteltu kannabiksen viihdekäytön sallimisesta. Kansalaisaloite, jossa ehdotetaan rankaisemisen poistamista kannabiksen käytöstä, sai kokoon 50 000 allekirjoitusta ja etenee näin eduskuntaan.

Käytön salliminen ei toisaalta muuttaisi mitään imettävän äidin kohdalla: kannabis on joka tapauksessa haitallista niin odotuksen kuin imetyksenkin aikana.

Korvike on paras vaihtoehto, jos kannabista käyttää

Suomalaisten huumeiden käyttöä ja asenteita huumeita kohtaan tutkittiin vuonna 2018. THL:n tutkimuksesta käy ilmi, että huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet erityisesti 25–34-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Peräti 45 % tästä ikäryhmistä kertoi kokeilleensa laitonta huumetta jossakin vaiheessa elämässään. Myös 35–44-vuotiailla huumekokeilut ovat yleistyneet.

Tutkimuksen mukaan huumeiden käyttö on yleistynyt voimakkaammin naisilla kuin miehillä, vaikka miehillä käyttökokemukset ovatkin vielä toistaiseksi yleisempiä.

Tarkempia tuloksia kannabiksen käytöstä naisilla ja miehillä on tulossa loppuvuodesta, kerrotaan THL:stä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nuorille naisille on syytä yhä enemmän painottaa sitä, ettei kannabiksen tai ylipäätään huumeiden käyttö sovi yhteen raskauden eikä imetyksen kanssa.

Äidin käyttäessä kannabista on suositeltavaa lopettaa imetys ja siirtyä lapsen pulloruokintaan käyttämään äidinmaidonkorviketta. Opastusta kannabiksen käytön lopettamiseen saa esimerkiksi neuvolasta tai vaikkapa Päihdelinkin sivuilta.

Lähteet: THL:n erikoistutkija Riikka Ikosen haastattelu, HUSin Teratologinen tietopalvelu, Charlotte Väyrysen ja Juliaana Pitkäsen opinnäytetyö Vaasan ammattikorkeakouluun: Kannabiksen haitat odottavalle äidille, sikiölle ja syntyvälle lapselle

Lue myös: Huumeet ja raskaus

Kommentit (7)

”Huumeisiin verrattuna alkoholi ja tupakka ovat kuitenkin melko ”kilttejä” päihteitä.” Ihanko oikeesti joku vastuullinen aikuinen kehtaa kirjoittaa tällaista shaibaa??

Suomessa kuolee tupakkaan n.5000 ihmistä vuodessa, alkoholiin n.3000 ihmistä vuodessa. Huumeisiin kuolee n.150 ihmistä vuodessa. Kannabikseen ei ole kuollut ketään, eikä siihen myöskään kuole. Mikäs näistä on siis se oikeasti kaikkein kiltein päihde? Alkoholi on ainakin rankattu kaikista haitallisimmaksi, mutta tupakkaan kuolee kuitenkin eniten.

Oli melkoisesti asiavirheitä tuolla lähdemäärällä.

Alkaen vaikka tuosta:
-”Kannabis sisältää hiilimonoksidia”

NIin, jos polttaa. Myös tavallista tupakkaa polttaessa syntyy hiilimonoksidia.
Kannabista voi käyttää muutenkin kuin polttamalla. Esim. tehdä pipareita.

Parhaan naurun saa sanomalla että tupakka ja alkoholi ovat ”kilttejä” päihteitä, vaikka
kannabikseen ei ole kuollut yksikään ihminen ihmisen historian aikana. Ja kannabista on sentään käytetty jo useita tuhansia vuosia, esim, lääketarkoituksiin.

P.S Äidinmaito sisältää jo valmiiksi kannabinoideja.

Teidän jutussa iso asia virhe. Thc häviää kehosta nopeammin.

Alkoholi on ylivoimaisesti tuhoisin päihde, se on liuotin joka tuhoaa sisäelimet ja aivot, se on jopa WHO n ja THL än mukaan pahempi, kuin heroiini. Kuinka monia ihmisiä kuolee alkoholin vuoksi ihan päivittäin? Kuinka moni kuolee tupakkaan viikottain? Kuinka paljon nämä kaksi aiheuttaa ongelmia syntymättömälle ja imeväiselle vauvalle? Kuinka monet perheet hajoavat ja kokevat väkivaltaa alkoholin vuoksi?

Itselleni tuli niin pahat raskauspahoinvoinnit, että lääkäri suositteli virallisesti aborttia, tosin epävirallisesti kertoi kannabiksesta, joka pelasti syntymättömän lapsen. Tietysti höyrystämällä tai syömällä. Seuraavan lapsen kohdalla muutin espanjaan saamaan lääkekannabista (Täysin samaa kuin katu kannabis, ainoastaan laillista) kun en halunnut käyttää raskaus aikana opiaatteja hermosärkyyn. Molemmat raskaudet meni hyvin, syntyivät tomerina vailla jälkeäkään, että olin syönyt kannabista. Ei keskittymishäiriöitä vielä, eikä muitakaan käytökseen liittyvää ongelmaa.

Tippaakaan en käyttänyt alkoholia raskausaikana, enkä sen jälkeen, pari tapausta tiedän, kun äiti tupakoinut tai juonut ja sen kyllä huomaa päälle päin lapsista.

Vielä sen verran, kun puhutte huumeista, yrittäisitte edes, ei ole vaikeaa selvittää että jokainen huume on eri aine. Kannabis rentouttaa, ei historiassa yhtäkään kuolemaa. Amfetamiini koukuttaa ja piristää, adhd potilaan lääkkeet on samaa kastia. Heroiini vie kivun ja piristää, samasta lähteestä kuin heroiini. Kokaiini piristää vähän ja koukuttaa. Lsd ei koukuta, ei piristä, hallusinogeeni. Extaasi ei koukuta, piristää, aiheuttaa rakastumisen tunteen. Aika laajat erot eri aineilla kuitenkin.

Kiitos kokemuksestasi, antoi arvokasta tietoa minulle ja toivottavasti lukemattomille muillekin!
Käyttäkää ihmiset järkeänne – jos hyödyt ylittävät haitat silloin kannattaa käyttää, oli kyse mistä vaan.

Kannabista voi käyttää raskauden aikana lääkkeenä, jos siihen on syynsä. Jamaicalla on tehty tutkimuksia ettei Kannabis haittaa raskauden aikana:
https://theweedblog.com/culture/jamaican-study-of-pregnant-mothers-shows-that-marijuana-doesn-t-harm-newborns
ja
https://www.rxleaf.com/jamaica-study/

Kannabinoideja esiintyy luontaisesti äidinmaidossa:
https://cbdlifeuk.com/study-confirms-cannabinoids-occur-naturally-human-breast-milk/

Älkää nyt ainakaan alkoholiin ja tupakkaan koskeko edes raskautta suunnitellessanne! Päihteiden käyttö tulisi lopettaa sekä äidin että isän jo mieluiten kuukausia ennen suunniteltua raskautta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X