Imetys ja vauvan ruoka 31.01.2019 Päivitetty 13.08.2019

”En halua näyttää omaa rintaa muille” – Imetätkö sinäkin muualla, jos miehiä on paikalla?

Miehen ystävät, oma isä ja sukulaiset – imettäminen on luonnollista, mutta miksi se tuntuu miesten läsnäollessa niin hankalalta?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
10 kommenttia

Imetän kyllä kylässä, mutta tietyissä seurueissa siirryn syrjempään imettämään rauhassa.

Näin julkisesta imetyksestään kirjoittaa yksi Kaksplussan imetyskyselyyn vastanneista äideistä.

Eikä hän ole ainoa. Monet äidit kertovat, että imettävät kyllä julkisesti, mutta tietyissä tilanteissa haluavat siirtyä syrjempään. Nämä tilanteet ja seurueet tarkoittavat usein yhtä asiaa – sitä, että paikalla on miehiä.

Kun miehet saapuvat huoneeseen, miksi nainen siirtyy imettämään muualle?

Rinnat ovat luonnollinen, mutta arka asia

Yhtä tapaa imettää ei ole. Toiset äidit imettävät tilanteessa kuin tilanteessa ja toiset imettävät vain, kun saavat olla lapsen kanssa kahdestaan.

Etenkin miesten edessä imettäminen aiheuttaa monissa äideissä epäröintiä: oma isä, veljet, appiukko, vanhemmat sukulaismiehet, miehen kaverit, vieraat miehet… imettäminen on luonnollista, mutta miksi se tuntuu joissain tilanteissa niin hankalalta?

Niin, ne rinnat. Rinnan esilläolo voi miesten läsnäollessa tuntua jollakin tavalla sopimattomalta tai kiusalliselta. Monet naiset vierastavat ajatusta siitä, että paljastaisivat miesseurassa edes osan rinnastaan.

Joo, imetys on yksi maailman luonnollisimmista asioista, mutta minulle ei ole luonnollista olla rinta paljaana kenen tahansa edessä. Mieluummin siirryn eri huoneeseen, jos vaan mahdollista, saa olla ihan rauhassa, kirjoittaa eräs äiti imetyksestään miesten edessä.

En häpeillyt itse imettämistä, mutta omaa rintaa en halua näyttää muille, toteaa toinen.

Kaikki toki tietävät, että kyse on vauvan ruokinnasta. Elämme kuitenkin yhteiskunnassa, jossa rintojen perimmäinen tarkoitus helposti unohtuu.

Erityisesti heteromiehet näkevät rintoja usein vain seksuaalisissa yhteyksissä. Imetys on elämässä läsnä vasta silloin, kun oma puoliso saa lapsen ja imettää tätä.

En ikinä voisi kuvittelevani imettää esim. mieheni isän ollessa samassa huoneessa. Tai yleensäkään muiden kuin oman mieheni läsnäollessa, kirjoittaa eräs imettävä äiti.

Imetys miesten seurassa voi tuntua hankalalta.

Imetyksestä on hyvä keskustella oman kumppanin kanssa. Tunteeko hän, että äidin pitäisi peitellä imetystä miesten seurassa? Jos näin on, miksi?

Jotkut miehet voivat myös toivoa, ettei nainen paljastaisi rintaansa muille miehille. Samoin naiset voivat toivoa, ettei oma mies näkisi muiden naisten rintoja, vaikka kyse olisi imetyksestä.

Eräs nainen kirjoitti Kaksplussan keskustelupalstalle siitä, kuinka häntä häiritsee oma sisko, joka imettää vapaasti naisen poikaystävän läsnäollessa.

Oma miesystäväni kommentoi asiaan, että hän ei haluaisi minun imettävän niin ”vapaasti” kun muita miehiä on kylässä, nainen kirjoittaa keskustelupalstalla.

Eikö kaikille miehille tekisi hyvää nähdä rintoja myös niiden luonnollisessa käyttötarkoituksessa?

Äidit ennakoivat kiusallisia tilanteita

Vaikka imettäminen on jokaisen henkilökohtainen asia, omia asenteitaan kannattaa pohtia ja tunnustella, miksi tuntee, niin kuin tuntee.

Pelottavatko negatiiviset, kummastelevat tai virnuilevat kommentit? Onko vaarana, että miespuolinen henkilö voisi tuijottaa tilanteessa epäsopivasti? Peitelläänkö sukulaismiesten edessä häveliäisyyssyistä? Varotaanko, ettei kukaan vaan voisi pitää imettävää naista tahallisena paljastelijana?

Imettävä äiti ennakoi, koska ei halua joutua kiusalliseen tilanteeeen. Kukaan tuskin haluaa ruokkia lastaan niin, että saa siitä ikäviä kommentteja.

On kuitenkin aiheellista kysyä, edistääkö se imetysmyönteistä ilmapiiriä, että miehet suljetaan imetyksen ulkopuolelle?

Imetystä ihmettelevät ehkäpä eniten juuri he, jotka ovat siitä vieraantuneet.

Miehille ei usein edes anneta tilaisuutta ymmärtää ja tottua imetyshetkiin ympärillään. Eräs äiti Kaksplussan keskusteluissa kirjoittaa:

Imetän, kun miehiä on paikalla, mutta oudolta se tuntuu. Yleensä menen sivummalle. Jos joukossa on vanhempia miehiä, joiden arvelen kiusaantuvan julki-imetyksestä, menen toiseen huoneeseen.

Imetys miesten seurassa voi tuntua hankalalta.

Jos imetys muiden edessä ei tunnu hyvältä, ei sitä ole pakko tehdä. Naisella on oikeus päättää omasta kehostaan sekä myös siirtyä muiden katseilta piiloon.

Kaksplussan imetyskyselyyn vastannut nainen puolestaan kertoo:

Kyläilemässä olen imettänyt naisseurassa ja isänikin seurassa olohuoneessa, mutta muuten jos miehiä paikalla olen vetäytynyt toiseen huoneeseen. Kirkolla, junassa ja kerholla en ole miehiä väistellyt.

Appiukon lisäksi omat tai miehen miespuoliset kaverit ahdistaa, kirjoittaa toinen äiti.

Veljien edessä on musta hieman noloa imettää… Muiden miesten ei, kertoo puolestaan kolmas.

Puhuminen useimmiten auttaa

Joskus miehet on poistuneet heti kun sanon että aion imettää, joskus ei. MUTTA. Yksikään mies ei ole vahingossakaan vilkaissut mun suuntaan kun imetän. Ei vaikka ne puhuis mulle. Silleen koominen tilanne et ne tuijottaa seinää ja selittää mulle jotain, mutta näin kuitenkin.

Monelle miehelle imetys on pieni mysteeri syystä, joka jo mainittiin – lapseton näkee imetystä arjessaan hyvin harvoin, jos koskaan.

Tällöin on luonnollista, ettei oikein tiedä, miten imetystilanteessa tulisi käyttäytyä.

Yrittääkö vältellä vilkaisemastakaan tapahtumaa, vai tulisiko huoneesta tajuta poistua itse? Voiko juttelua jatkaa normaalisti, vai pitääkö imettävälle äidille antaa omaa rauhaa?

Appiukko kerran kysyi meneekö hän toiseen huoneeseen ja sanoin ettei tarvi. Imetyspaidalla homma käy kätevästi eikä tissiä näy, kertoo eräs äiti imetyksestään miesten seurassa.

Tilanteesta pääseekin helpoiten eteenpäin kertomalla, kuinka toivoo muiden imetystilanteessa toimivan. Jo pieni rohkaiseva sananen, kuten ”Imetän, mutta voidaan jatkaa juttelua normaalisti”, voi laukaista tilanteen.

Jos uteliaista katseista ei meinaa tulla loppua mutta tilanne on muuten äidille mukava, voi myös todeta rauhallisesti vauvan tarvitsevan ruokailurauhaa ja pyytää ihmisiä kääntämään katseensa muualle, vaikka imetys onkin mielenkiintoista.

Imettävän äidin ei tulisi koskaan lähtökohtaisesti tuntea, että on ruokkiessaan lastaan toisille läsnäoleville vaivaksi tai aiheuttaa imettäessään muille hankalan tilanteen. Äiti on se, jolla on oikeus päättää, miten, missä ja milloin vauvaa ruokitaan.

On hyvä kuitenkin muistaa, että on ihmisiä – niin miehiä kuin naisia – jotka todella voivat kiusaantua imetyshetkestä ja tuntea olonsa epämukavaksi. Ympärillä olevia ihmisiä voi huomioida, mutta aikuiset ihmiset kyllä osaavat poistua huoneesta itse, jos tilanne on heille vaikea kohdata.

Aina epäröidessä voi myös halutessaan kysyä yksinkertaisen kysymyksen: Sopiiko, jos imetän?

Jos miehiä on paikalla, imetätkö sinäkin muualla – ja mikä on siihen syynä? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

Kommentit on poimittu Kaksplussan suuresta imetyskyselystä 2018 sekä Kaksplussan keskustelupalstalta.

Kommentit (10)

Jos mahdollista siirryn imettämään paikkaan jossa ei muita ihmisiä, en haluaisi naistenkaan nähden imettääja miesten seurassa jotenkin vielä kiusallisempaa.
Jos ei oma rauha mahdollista, niin saatan vähän kääntyä selin muihin ja imetysvaatteilla ja harsolla saa kyllä paljaan pinnan pysymään piilossa, vaikka joutuisikin julkisesti imettämään.
4. lapsi tulossa ja kukaan edellisistä vauvoista ei ole pullosta suostunut yrityksistä huolimatta juomaan.

Kaksipiippuinen juttu – kuten artikkeli toteaa, on kyseessä vauvan tuikitärkeä ruokailu ja siten luonnollinen tapahtuma. Samalla kuitenkin itse miellän alusvaatteiden alle jäävät osat kropasta sellaisiksi, jotka ovat vain kumppanin silmille. Naisenakin myönnän kiusaantuvani tuntemattomampien imettäessä läsnäollessni. Toki olen vielä itse lapseton, vaikka pieniä elämässä onkin ympärillä useita :) silti en itse kokisi miellyttäväksi, jos kumppanini läsnäollessa tuttavani imettäisivät rinta selkeästi esillä. Olen ehkä toisten mielestä tiukkapipo, mutten silti toivo rintoja avoimesti esille – toki imetystyylejäkin on monenlaisia.

Itse imetän vapaasti sukulaisten seurassa, myös appiukon ja miehen veljien. Omat veljet ei häiritse tippaakaan, kun meillä on iät ajat ollut yhteissauna rantasaunassa, niin johan ovat rintani nähneet monet kerrat. Lähden muualle imettämään vain, jos itsestä siltä tuntuu tai vauva tarvitsee rauhaa eikä asetu muuten kuin esim. makuuasennossa syömään. Ne menköön muualle, joita asia vaivaa. En tietenkään tarpeellista enempää rinnat paljaana hillu, mutta mielestäni ihmisten tulee luonnollinen tapahtuma sietää. Vessaan en lähde imettämään missään yleisellä paikalla, enhän itsekään syö pöntön päällä ruokaani. Toki, tässä asiassa on eri katsontakantoja niin kuin muissakin asioissa, vaan minulle imetys on luonnollinen asia myös miesseurassa. Toki jos aivan uppo-outoja miehiä ympärillä on, saatan itsekin siirtyä muualle imettämään, vaan sukulaisten ja hyvien tuttavien seurassa en.

Imettäähän voi missä vain ilman että tarvitsee rintojaan kenellekään näytellä. Mun mielestä rintojen näyttäminen on sivistymätöntä ja siinä ei oteta huomioon toisia. Imettäminen on sen sijaan luonnollinen, lapsen ruokkimiseen ja lähellä pitoon kuuluva asia, jota voi tehdä myös seurassa.

Itse halusin imettää hyvin rauhassa. Joskus tilanne ei sitä sallinut. Kerran olimme tuttumme lapsen juhlissa jossa kyseisen lapsen isä veljeineen olivat myös. Mieheni kävi keittiöön tokaisemassa että ”siellä on pienellä nyt ruoka aika” toivoakseen antavan minulle rauhaa olohuoneeseen. No mitä miehet tekivät. Nousivat melkein samantien ylös ja marssivat parvekkeelle olohuoneen läpi josta oli oikein hyvät näkymät syöttöpaikalle! Oli mieskin aika hiilenä.

”Myös muiden pitäisi tehdä niin kuin minä teen.” Siinäpä vasta hieno ja muut huomioon ottava asenne :D

Vertaat siis syömistä ja kakkaamista toisiinsa? Kaikkea muuta saa syödä muiden läsnäollessa, mutta rintamaitoa mielestäsi ei. Ongelma on sinun päässäsi, ei todellisuudessa.

Rinta on myös sukupuolielin ja sen esittely julkisesti ei ole sivistynyttä. Vaikka kuinka olisi normaali toiminto, mutta niin on pissaaminen ja kakkaaminenkin ja niitäkään ei tehdä julkisesti. Julkisessa imettämisessä kyse on nimenomaan paljastelunhalusta, koska imettämisen voi aina tehdä myös ilman katsojia suojassa. Siihen ei ole mitään estettä ja mitään oikeutta ei myöskään löydy julkiseen imettämiseen, vaan epäsiveä käyttäytyminen on rikos ja ihan selvästi Suomen laissa mainittu. Että ennen kuin mainitaan oikeuksista, niin otetaan myös selvää, mitä laki sanoo. Kun peniksen julkinen esittely traumatisoi, niin miksi ei rintojen esittely tekisi sitä.

Oli mies tai nainen, niin minä pidin silloin omien lasten kanssa nyrkkisääntönä sitä että en imetä sellaisen henkilön silmien edessä jolle en muutenkaan rintojani paljastaisi.
Eli lasten isä oli ainoa joka näki.
Myös muiden pitäisi toimia näin.
Minä itse ja hyvin monet muut ihmiset kokevat erittäin vaivaannuttavana sen, jos vieras nainen paljastaa yhtäkkiä rintansa. Miehille tämä on yleensä vielä vaivaannutavampi tilanne kuin muille naisille.
Maitoa voi vieraiden takia pumpata pulloon, tai voi mennä imettämään syrjemmälle, tai käyttää imetyssuojaa.
Kuuluu ihan perussivistyneisiin käytöstapoihin huomioida muut läsnäolijat ja se että haluavatko kaikki läsnäolijat todella nähdä toisen ihmisen intiimipaikkoja.
Vähän käytöstapoja siis, kiitos.

Minä taas pidin sellaista nyrkkisääntöä etten näännytä lastani vaikka en lukittaudukkaan kotiin puoleksi vuodeksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X