Imetys ja vauvan ruoka 20.01.2015 Päivitetty 19.06.2023

Katri Sorsa – Ylpeä imettäjä

Huomio silikonien ja äitien viinilasillisten kauhistelijat! Tosi-tv-tähti ja bloggaaja Katri Sorsa aikoo jatkossakin imettää itselleen parhaalla tavalla. Ja kertoa siitä kaikille.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Jorma Marstio
2 kommenttia

Kun Elias syntyi, Katri Haapanen (os. Sorsa) oli helpottunut siitä, ettei vauva ollut tyttö. Tyttölapsi olisi ehkä isompana kysynyt hankalia kysymyksiä, kuten miksi äidillä on silikonitissit.

– Miten äiti, jolla on silikonit, voi vakuuttaa tyttärelleen, että riität sellaisena kuin olet. Ja miksi olen suostunut isoon leikkaukseen pelkästä turhamaisuudesta? Katri miettii.

Hetken tuumittuaan Katri toteaa, että kyllähän pojallekin saattaa jossain vaiheessa joutua selittämään silikonirintoja.

– Vastaan sitten hänelle, että äidillä oli nuorena niin huono itsetunto, että hän yritti muuttaa itseään yhdeksi Victoria’s Secretin malleista. Eikä onnistunut kovin hyvin!

Viidakon tähtösestä kotiäidiksi

Julkisuudessa Katri, 28, lokeroitiin pitkään ”silikoniblondiksi”. Silikoniblondi-Katrista olivat esillä lähinnä blondatut hiustenpidennykset, suihkurusketettu paljas vartalo – ja ne rinnat.

Toki Katri sen myöntää, että silikonirinnat ovat tai ainakin olivat osa hänen ammattiaan. Uhkea olemus auttoi hänet vuonna 2013 mukaan Sub-tv:n Viidakon tähtöset -tosi-tv-sarjaan ja sitä seuranneeseen Aurinkorannan tähtösiin.

Enää Katri ei oikein itsekään tunnista itseään sarjojen pressikuvista.

Viime syksynä Ylellä pyörineessä Imettäjät-tosi-tv-sarjassa nähtiin nimittäin ihan uudenlainen Katri.

Imettäjä-Katrin hiukset olivat ruskeat, kasvot lähes meikittömät ja yllä löysät kotivaatteet. Rinnat toki olivat edelleen esillä, mutta uudessa roolissa. Sukunimikin oli muuttunut avioliiton myötä Haapaseksi, tosin Katri käyttää yhä mielellään Sorsa-nimeä, josta hänet muistetaan helposti.

Silikonirinnoillakin voi imettää

Mitä silikoniblondille tapahtui? Tapahtui äitiys, Katri sanoo.

– Aikaisemmin olin itseltäni hukassa, ja siksi yritin kopioida muita. Äitinä olen löytänyt itseni.

Katrin ihannenainen onkin nykyään alusvaatemallien sijaan oma äiti, Leila, joka oli pitkään kotiäitinä.

Ja tapahtui Sasu, aviomies, joka vakuuttaa rakastavansa myös luonnollisempaa Katria.

– Rakastin kyllä myös sitä silikoniblondia! Ja ethän sinä sisäisesti ole muuttunut muuten kuin itsevarmemmaksi, Sasu, 32, sanoo.

– Olet aina ollut kiltti.

– No ne silikonit ovat yhä matkassa, mutta muuten alan varmaan olla lähellä sitä naista, jollaiseksi olen aina halunnut tulla, Katri vastaa.

Imettäjät-sarjaan Katria pyydettiin, koska mukaan haluttiin nainen, joka pystyy imettämään silikoni-implanteista huolimatta.

– Olen aina tiennyt, että haluan lapsia. Silikonit on laitettu rintalihaksen alle, jotta imetys onnistuisi, Katri sanoo.

Katri imetti ensimmäiset kolme kuukautta kahden tunnin välein. Sitten neuvolasta suositeltiin kiinteiden aloittamista Eliakselle, jotta paino nousisi nopeammin. Katrille tuli riittämätön olo – suositellaanhan neuvolan oppaassa kuuden kuukauden täysimetystä.

– Kun itkin imetyspettymystäni neuvolantädille, hän lohdutti, että Elias tarvitsee kiinteitä, koska liikkuu niin paljon.

Elias oppi puolen vuoden iässä konttaamaan, ja nyt kahdeksankuisena hän jo nousee tukea vasten seisomaan ja ottamaan askeleita.

Vaikka Elias syö päivisin kiinteitä hyvällä ruokahalulla, hän herää yhä jopa viisitoista kertaa yössä tissille. Katri tietää, että on hampaita tekevän poikansa huvitutti mutta ei henno lopettaa yöimetyksiä.

– Aion imettää niin pitkään kuin Elias haluaa. Jos lopettaisin nyt, Elias ei ymmärtäisi, miksi tissi otetaan pois. Yksivuotiaalle asiaa voi jo selittää.

Katrin ja Sasun parisänky on äidin ja vauvan käytössä, ja isä nukkuu vierashuoneessa.

– Minusta tuli ihan erilainen äiti kuin kuvittelin. Suunnittelin, että vauva nukkuisi omassa sängyssä, mutta olemme päätyneet perhepetiin. Kuvittelin, että jättäisimme vauvan usein mummolaan hoitoon, mutta Elias on ollut hoidossa yhden kerran. Ja itse luulin palaavani töihin vauvavuoden jälkeen, mutta nyt en voi kuvitellakaan, että veisin Eliaksen vieraille hoitoon.

– Minun puolestani saat olla kotiäitinä niin pitkään kuin haluat, Sasu kommentoi.

Onnellinen lähiömutsi

Katri viihtyy hyvin lähiömutsina vantaalaisessa rivitaloyhtiössä. Katri ei edes käy Eliaksen kanssa juuri pihaa pitemmällä – esimerkiksi tämän lehden kansikuvauksiin hän ei olisi uskaltanut tulla bussilla tai junalla. Omaa rakennusalan yritystä pyörittävä Sasu pystyy toisinaan pitämään vapaapäivän ja kuskaamaan perhettään.

– En ole koskaan liikkunut Eliaksen kanssa julkisilla, Katri tunnustaa.

Katrilla ei myöskään ole ajokorttia, sillä autokoulu jäi kesken.

Ei kotiin jumittuminen Katria haittaa. Jos Katri haluaa päivisin seuraa, sitä löytyy naapurista. Taloyhtiössä asuu muitakin lapsiperheitä. Alakerran rouvan kanssa Katri on suunnitellut säännöllisiä sunnuntaikirkossa käyntejä.

Katri on aina uskonut Jumalaan.

– Kun muut lapset toivoivat joululahjaksi leluja, minä toivoin lasten Raamattua.

Lukioaikoina Katri suunnitteli teologian opintoja ja papin uraa, mutta ylioppilaskirjoitukset jäivät kesken vaikean ihmissuhteen takia.

Enää Katri ei aio palata opiskelemaan. Toistaiseksi hän on ennen kaikkea Eliaksen äiti. Ennen avioliittoa ja vauvaa Katri asui kaverinsa kanssa Helsingin keskustassa ja biletti niin paljon, että sekin kiintiö elämässä täyttyi.

Hoitovapaalla hän kirjoittaa blogia ja tekee satunnaisia juontokeikkoja. Televisiossa Katri nähdään taas pian, kevättalvella Liv-kanavalla alkavassa Äitien sota -ohjelmassa.

Vihapostia julki-imetyksestä

Äitien sotaa Katri on päässyt kokemaan tosielämässäkin. Kun Katri kertoi blogissaan ottavansa joskus iltaisin lasillisen tai pari viiniä myös imetysaikana, hän sai kymmeniä paheksuvia palautteita – imettäjältähän on alkoholi kielletty.

– Sain jopa sähköposteja, joissa ihan ystävällisesti neuvottiin ensikertalaiselle ja tietämättömälle äidille, kuinka vaarallista viinin juominen imetysaikana on. Itse olen tarkistanut asian imetystuesta ja lastenlääkäriltä, enkä usko, että muutama viinilasillinen on haitaksi.

Katria on arvosteltu myös hiusten värjäämisestä ja tatuoinnin ottamisesta imetysaikana. Pahimmat vihakommentit ovat kuitenkin tulleet julki-imettämisestä.

– Kun julkaisin kuvan, jossa istun kampaajan tuolissa ja imetän, minua haukuttiin julkisuushakuiseksi, provoilijaksi ja itsensäpaljastajaksi. Eräs kommentoija jopa vertasi julkista imettämistä julkiseen runkkaamiseen.

Katri kertoo vilpittömästi hämmästyneensä kohusta.

– Elias on rintalapsi, ja imetys on iso osa arkeamme. Miksi piilottelisin sitä?

Seksistä pitää puhua

Mikään piilottelija Katri ei tosiaan ole. Blogissaan hän on kertonut niin pariskunnan olohuoneessa roikkuvasta seksikeinusta kuin ekasta kerrasta synnytyksen jälkeenkin.

Miksi kaikki pitää kertoa?

– Olen siinäkin ottanut mallia äidistäni, joka on aina uskaltanut puhua ääneen asioista.

Katri tietää, että seksikeskeisyys ärsyttää osaa hänen Katri Sorsa -bloginsa lukijoista.

– Seksi on maailman normaalein asia, joka kuuluu äitienkin elämään. Siitä pitää puhua ääneen, jotta se muuttuu paremmaksi. Vaikeneminen taas olisi askel taaksepäin.

Seksi on siis Katrille ja Sasulle tärkeää, se on tullut selväksi. Mutta miten sen harrastaminen onnistuu vauva-arjessa? Esimerkiksi näin:

– Soitin Katrin isälle, että voisimmeko tuoda pojan muutamaksi tunniksi, että pääsisin kunnolla harrastamaan seksiä tyttäresi kanssa, Sasu paljastaa.

Tokihan se appiukolle sopi. Elias vietiin Nurmijärvellä asuvien isovanhempien luo viideksi tunniksi.

Parisuhteen vaaliminen on myös syy siihen, että Katri ja Sasu eivät ainakaan vielä halua toista lasta.

– Pelkään, ettei meillä Sasun kanssa sitten enää olisi yhtään aikaa meille. Lisäksi uudelleen raskaaksi tuleminen pelottaa Katria. Eliaksen odotus oli vaikea jatkuvan verisen vuodon ja pahoinvoinnin takia. Lopulta tuli vielä raskausmyrkytys.

– Synnytys meni onneksi hyvin, mutta hoitajat olivat huolissaan, koska en nukkunut viiteen yöhön. Valvoin ja imetin, jotta sain maidon nousemaan, mutta kun Elias nukahti, minä en malttanutkaan. Tuijotin vain vauvaa. Meidät päästettiin kotiin vasta, kun olin nukkunut unilääkkeen avulla yhden kokonaisen yön.

Vapaata kasvatusta

Sasu ja Katri eivät ole vielä joutuneet miettimään kovinkaan paljon kasvatusasioita, mutta yhdestä asiasta he ovat varmoja: Elias saa kasvaa mahdollisimman vapaasti ja kokeilla monenlaisia asioita.

– Itse sain vapaan kasvatuksen, Katri sanoo.

– Vanhemmat aina sanoivat, että virheet eivät haittaa, kunhan niistä ottaa opikseen.

Mitä virheitä Katri on sitten elämässään saanut tehdä?

Lapsena isoin virhe oli myymälävarkaus: 13-vuotiaana Katri varasti hiuspinnejä ja jäi kiinni. Aikuisiän virheenä voisi pitää ensimmäistä avioliittoa.

– Tai ei oikeastaan, koska ilman ensimmäistä miestäni en olisi koskaan tavannut Sasua.

Katri ja Sasu tapasivat vuonna 2011 lentokoneessa matkalla Turkkiin. Katri oli silloisen miehensä kanssa, Sasu poikaporukassa.

– Meistä tuli ensin parhaat ystävät, ja vasta vuoden kuluttua tapaamisesta aloimme seurustella.

Vuonna 2012 Katri muutti Sasun kolmioon Vantaalle. Häät pidettiin 2012 ja loppuvuodesta 2013 Katri tuli raskaaksi.

Kodin seinät ovat täynnä pariskunnan yhteiskuvia ja perhekuvia. Sängyn yläpuolelle on kehystetty kaksi kuvaa, joissa pariskunta poseeraa alasti.

– Silloin pitää poseerata kameralle, kun on nuori ja nätti, Katri sanoo.

– Onhan noita kuvia kiva katsoa sitten, kun on vanha ja ryppyinen.

Ja pienirintainen?

Ei. Kun imetys loppuu, Katri käy taas virolaisella klinikalla laitattamassa uudet silikoni-implantit.

On Katri harkinnut silikonien poistamista, mutta ”sitten ei jäisi kuin pussit”.

– Minä ja Elias rakastettaisiin niitäkin! Sasu huikkaa keittiöstä.

Juttu on julkaistu Kaksplussan numerossa 1-2/15. 

irtokansi

 

Lue myös

Kommentit (2)

Itse en juonut enkä polttanut kun 26 vuotta sitten aloin odottaa ja odotusajankin jaksoin olla raitis, onpa tuota ennättänyt juoda ja polttaa kun lapsi kasvoi, aivan tarpeeksi. Imeitin puoli vuotta, vain koska vauva sanoi minä en halua enää tissiä.

Täällä kans imettäjä ihmettelee mitä ihmisten päässä liikkuu! Miten joku voi olla sitä mieltä,että julki imetys on itsensäpaljastamista/runkkaamista! Lapsen imetys on luonnollista ruokintaa eikä siinä ole mitään seksuaalista.Itse imetin esikoista 1v 3kk asti.Ja siellä missä tarve oli! Jopa pankissa lainaneuvotteluissa! Nyt imetän kuopusta 7kk.Itse pidän imetystä erittäin tärkeänä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X