Löydä hyvä imetysote
Pikkuiset huulet hamuavat ja maiskuttavat, untuvainen pää kääntyilee ja nyrkit haparoivat suuta kohti.
– Vauva alkaa itkeä vasta, jos näihin varhaisiin nälän merkkeihin ei vastata. Itkuisena hänet on usein vaikeampi saada rinnalle kuin rauhallisena, opastaa Katja Koskinen, kätilö ja kansainvälisen IBCLC-tutkinnon suorittanut imetysohjaaja.
Tuore äiti oppii nopeasti vauvan nälkäviestit, kun hän viettää aikaa nyyttinsä kanssa.
– Imetyksen hyvä aloitus on periaatteessa yksinkertaista: vauva pääsee äidin iholle heti synnyttyään ja saa siinä rintaa, kun on siihen valmis. Jatkossa äiti ja vauva viettävät kaiken aikansa yhdessä, jotta vauva saa imeä niin usein kuin haluaa.
Hyvä imetysasento löytyy, kun äidin nänni osuu hieman lapsen suun yläpuolelle, missä se houkuttaa suuta aukeamaan. Makuuasento on usein aluksi helpoin, jos istuminen on synnytyksen jälkeen hankalaa.
– On tärkeää odottaa, että vauva avaa suunsa suureksi. Sen jälkeen äiti tuo vauvan kohti rintaa, jota voi myös hieman litistää vauvan suun suuntaisesti. Nännin on tarkoitus mennä syvälle suuhun, lähes pehmeään suulakeen asti.
Aluksi tuntuu, että maitoa heruu vähän, mutta ei vauva paljon tarvitsekaan. Terveellä, täysiaikaisella vauvalla on syntyessään hyvät rasva- ja nestevarastot, jotka hän ottaa käyttöön. Siksi vauvan paino laskee hieman ensimmäisten päivien aikana.
Aluksi vauva asuu rinnalla
Maidon imeminen on vastasyntyneen pääelinkeino. Pienen vauvan voi antaa asua rinnalla niin paljon kuin hän haluaa. Laittakaa äidille mukava imetyspaikka tyynyineen, lehtipinoineen ja juomalaseineen. Etenkin illat ovat monen vauvan tankkausaikaa, jolloin vauva on rinnalla lähes tauotta. Tehkää olo mukavaksi ja suhtautukaa imetysmaratoneihin kärsivällisesti – jonain päivänä ne ovat yhtäkkiä ohi.
Vauva saa tarpeeksi maitoa, kun hän kasvaa hyvin ja kastelee päivässä 5-7 vaippaa. Jos olo tuntuu epävarmalta, voit aina pyytää neuvolasta ajan ylimääräiselle punnitukselle. Vauvalla on tiheän imun kausia, jolloin hän pyytää jatkuvasti rinnalle, vaikka on juuri syönyt. Tämä johtuu siitä, että vauva on kasvanut, tarvitsee enemmän maitoa ja kasvattaa näin äidin maitomäärän uudelle tasolle.
Monet pikkuvauvat pulauttelevat paljon maitoa. Runsaskin pulauttelu on yleensä normaalia ja johtuu siitä, että mahaan on mennyt imiessä ilmaa ja mahaportti on vielä epäkypsä. Pulauttelua voi ehkäistä röyhtäyttämällä vauvaa aina syötön jälkeen ja joskus jopa kesken pitkän syötön.
Mitä levänneempi ja rennompi äiti on, sitä sujuvammin imetys yleensä käynnistyy. Tärkeintä on tarjota vauvalle rintaa tiheästi, aina kun hän osoittaa imemisen halua. Imeminen käynnistää äidin aivolisäkkeessä hormonituotannon, joka puolestaan käynnistää maidontuotannon.
Hyviä syitä imettää
Maito ravitsee täysin
Äidinmaito on täsmäruokaa ihmislapsen tarpeisiin ja sitä syntyy luonnostaan. Ravitsemuksellisesti se sisältää kaiken, mitä lapsi tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden ajan paitsi D-vitamiinia, jota Pohjolan vähässä auringonvalossa täytyy antaa tippalisänä.
Kulkee mukana
Mikä muu ruoka kuin äidinmaito kulkisi yhtä kätevästi mukana aina ja kaikkialla, juuri sopivanlämpöisenä ja aina nopeasti ja hygieenisesti tarjoiltavissa? Eikä se maksa mitään.
Antaa suojaa
Ravintoaineiden lisäksi äidinmaito sisältää muun muassa valkosoluja, vasta-aineita ja paljon muuta tärkeää, joka suojaa vauvaa sairauksilta. Äidinmaidonkorvikkeista puuttuvat suojatekijät.
Tukee kehitystä
Kun ihmislapsi syntyy, on aivojen, keskushermoston, suoliston ja immuunipuolustusjärjestelmän kehitys vielä kesken. Äidinmaito tukee kypsymistä, kehitystä ja elimistöä.
Sopii pitkään
Äidinmaito on terveellistä ja täysipainoista ravintoa lapsen ikään katsomatta, sillä sen koostumus pysyy melko vakaana, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Suurimmat muutokset tapahtuvat alun ternimaidon muuttuessa kypsäksi maidoksi ja vieroitusvaiheessa maidon vähetessä. Silloin maito alkaa taas muistuttaa ternimaitoa runsaine vasta-aineineen.
Auttaa rakastamaan
Imetys saa äidissä erittymään oksitosiinihormonia, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se auttaa äitiä rakastumaan lapseensa ja herkistymään hänen viesteilleen.
Hoitaa äitiä
Oksitosiini supistaa kohtua synnytyksen jälkeen, mikä vähentää jälkivuotoa ja anemian tai kohtutulehduksen riskiä. Lisäksi imetys vähentää äidin riskiä sairastua myöhemmin munasarja- tai rintasyöpään, osteoporoosiin tai tyypin 2 diabetekseen.
Alkoholi, imetys ja lääkkeet
Imettäjän ei pitäisi tupakoida, koska se lisää vauvan riskiä sairastua tulehdussairauksiin. Tupakoivan äidin oma maito on kuitenkin vauvalle parempi vaihtoehto kuin korvike.
Alkoholia on rintamaidossa saman verran kuin äidin veressä, ja se myös poistuu maidosta samaa vauhtia kuin verestä. Maidon promilleja suurempi riski vauvalle on humalainen hoitaja, ja siksi vauvalle pitää hankkia toinen hoitaja, jos äiti ottaa enemmän kuin yhden annoksen alkoholia. Äiti voi imettää taas, kun on tarpeeksi selvä hoitamaan lastaan, eikä maitoa tarvitse alkoholin takia lypsää pois.
Huumeita käytettäessä ei saa imettää, koska monet huumeet poistuvat elimistöstä tai äidinmaidosta hitaasti. Osa niistä saattaa myös kertyä rintamaitoon, jolloin pitoisuus maidossa voi olla suurempi kuin äidin veressä.
Lääkkeistä pitää aina keskustella lääkärin kanssa, mutta useimmiten löytyy lääke, joka sopii imettäjälle. Neuvoja voi kysyä myös Teratologisesta tietopalvelusta arkisin klo 9-12, puh. (09) 471 76*500.
Imettäjän hyvinvointi
Maratonimetykset ajoittuvat usein vauvan elämän alkuvaiheeseen, johon voi liittyä myös sitä, että vauva pitää äitiä yöllä tuttinaan. Jos äiti väsyy liikaa, voi olla järkevää totuttaa vauva tuttiin, etenkin, jos hänellä on voimakas imurefleksi ja hän imeskelee esimerkiksi omia sormiaan. Kiihkein imuhalu herää 5-6 -viikkoisena. (Tutista on myös helpompi aikanaan vierottaa, mutta peukalo kulkee aina mukana.)
Moni imettäjä kärsii jonkinasteisista selkä- tai hartiaongelmista, jotka ovat ehkä alkaneet jo raskausaikana. Elämä pienen vauvan kanssa on niska-hartiaseudun ja selän kannalta kaikessa staattisuudessaan hyvin haastavaa. Vauvaa joutuu yleensä kanniskelemaan, toisia lähes kaiken valveillaoloajan. Pienen vauvan äiti joutuu myös selviytymään kaikenlaisista arkiaskareista kannatellen vauvaa toisella käsivarrella.
Kun imetät, yritä toisinaan ajatella tietoisesti niska-hartia-seutua. Hengitä syvään sisään ja uloshengityksellä laske hartiat täysin rennoiksi alas. Kokeile erilaisia imetysasentoja ja apuvälineitä. Esimerkiksi imetystyynyn käyttö saattaa vähentää merkittävästi niska-hartiaseudun jännitystä.
Liikkumaan pääsee helpoiten vaunuja työntäen. Niska-hartiaseudun kannalta vaunujen työntely ei kuitenkaan ole parasta mahdollista liikuntaa. Toisinaan äidinkin kannattaa yrittää päästä lenkille ilman vaunuja.
Jaa oma kokemuksesi