Yöimetyksen lopettaminen: Milloin yösyötöt voi lopettaa ja kuinka se onnistuu? Asiantuntija vastaa
Yöimetyksen lopettaminen on ajankohtaista, kun lapsi on yli puolivuotias. Suurin osa yli puolivuotiaista vauvoista ei enää tarvitse maitoa öisin. Yösyötöt ovat kuitenkin voineet jäädä tavaksi, ja ne tekevät öistä rikkonaisia.
Pieni vauva tarvitsee maitoa päivin ja öin, mutta isommalle vauvalle yösyötöt eivät enää ole ravitsemuksen vuoksi tarpeen. Yöimetyksen lopettaminen on mahdollista, kun lapsi on täyttänyt puoli vuotta.
THL:n ravitsemussuositusten mukaan normaalisti kasvava ja kehittyvä täysiaikaisena syntynyt vauva, joka syö riittävästi kiinteää ruokaa ja maitoa päivisin, ei enää kuuden kuukauden iästä lähtien tarvitse yösyöttöjä.
Yöimetyksen lopettaminen voi kuitenkin arveluttaa. Entä jos vauvalla kuitenkin on vielä yöllä nälkä? Tai entä jos hän ei nukahdakaan ilman maitoa?
– Yöimetyksen lopettaminen huolestuttaa monia, mikä on aivan luonnollista. Etenkin, kun somessa esiintyy paljon vertaiskannustusta yösyöttöjen jatkamiseen jopa kahteen ikävuoteen saakka. Sellainen on kuitenkin vain harvoin tarpeellista, terveydenhoitaja ja imetysohjaaja Sari Tammikari kertoo.
– On hyvä huomioida, että Suomessa ja ulkomailla on lukuisia hyvinvoivia vauvoja, jotka nukkuvat jo kuuden kuukauden iässä jopa 11 tunnin yöunia syömättä kertaakaan,
Kysyimme Tammikarilta vastaukset seitsemään yösyöttöjen lopettamiseen liittyvään kysymykseen.
1. Kannattaako yöimetyksen lopettaminen?
Koko perhe alkaa usein nukkua paremmin, kun yösyötöt loppuvat ja yölliset heräilyt vähenevät.
Yöimetyksen lopettaminen saa aikaan sen, että päiväsyöminen lisääntyy ja lapsen rytmi alkaa vakiintua pimeä-valorytmin mukaan tukien kehon ja mielen tasapainoa. Kuten aikuisen, niin myös vauvan suolisto tarvitsee yöllisen lepohetken, jotta sen toiminta pysyy tasapainossa.
Lisäksi yösyöttöjen lopettaminen vähentää raudan puutteen riskiä. Yli puolivuotias vauva voi altistua vakavalle raudan puutteelle, jos kiinteiden menekki on hyvin vähäistä ja vauva tyydyttää nälkäänsä lähinnä rinnalla.
THL:n mukaan rintamaidon rautapitoisuus on erittäin pieni, ja raudan tarve on 6–12 kuukauden ikäisillä vauvoilla erityisen suurta, koska sikiöaikana istukan kautta kerätyt rautavarastot alkavat ehtyä kiihtyvää tahtia. Rautaa tarvitaan muun muassa normaalin neurologisen kehityksen turvaamiseksi.
2. Voiko yli puolivuotiaalla olla yöllä nälkä?
Jos vauva syö päivällä liian vähän kiinteitä ruokia, hän voi herätä yöllä nälkäänsä. Nälkään heräämisen tunnistaa siitä, että vauva heräilee epäsäännöllisiin aikoihin ja syö ahnaasti herätessään.
Isompi vauva ei enää pärjää pienillä maisteluannoksilla. Esimerkiksi WHO:n ravitsemussuositusten mukaan 8 kuukauden ikäisten lasten tulisi syödä 2–3 energiatiheää, 125 millilitran kokoista soseateriaa päivässä. Yöimetyksen lopettaminen onnistuneest edellyttää, että vauva saa päivän aikana tarpeeksi ravintoa.
Vauvalla voi olla öisin nälkä myös siksi, että hänen syömisrytminsä on kääntynyt yöpainotteiseksi. Näin käy usein isommille vauvoille, joilla on hurja into tutustua ympäröivään maailmaan ja jotka eivät oikein malttaisi keskittyä päivällä syömään. Silloin yösyötöt on vaikeampi lopettaa.
Vauva saattaa myös olla niin sanottu naposteluruokailija. Jos hän nappaa päivällä kiinteiden syömisen sijaan maitoa tihein väliajoin, hänelle ei synny luonnollista nälän ja kylläisyyden tunteen vaihtelua. Sen sijaan hänellä on päivällä koko ajan pikkunälkä, ja hän tankkaa yöllä maitoa isoon nälkäänsä.
Joskus vauvat taas ovat niin ihastuneita maitoruokintaan, että kiinteät ruoat eivät kiinnosta heitä ollenkaan. Koska maito kuitenkin sulaa mahassa kiinteää ruokaa huomattavasti nopeammin, vauva vaatii, että myös yöimetys on tiheää tai korvikeannokset suurempia.
Kiinteä ruoka pitää nälkää noin neljä tuntia ja maito vain pari tuntia. Nälän vuoksi heräämistä voi ehkäistä sekä kiinteiden ruokien laadun ja määrän lisäämisellä että hyvän ruokarytmin muodostamisella.
3. Mistä tiedän, ettei vauva ime öisin nälkäänsä?
Jos yli 6 kuukauden ikäinen vauva herää öisin esimerkiksi tunnin parin välein ja ottaa vain muutaman imaisun rinnasta tai pullosta, kunnes imeminen muuttuu laiskaksi ja vauva nukahtaa, hänellä ei todennäköisesti ole nälkä.
Kyseessä on tällöin syömiseen liittyvä uniassosiaatio. Yöimetyksen lopettaminen kokonaan on todennäköisesti ratkaisu ongelmaan.
Jos vauvalla on syömiseen liittyvä uniassosiaatio, kiinteiden ruokien lisääminen ei auta vähentämään yöllisiä herätyksiä, vaan assosiaatio on ensin purettava. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva opetetaan nukahtamaan itsenäisesti eikä syöttöön. Yösyötöt loppuvat, kun vauva oppii tavasta eroon.
4. Miten yöimetyksen lopettaminen käytännössä onnistuu?
Noin puolivuotiaan vauvan kohdalla yöimetyksen lopettaminen vähentämällä yksi syöttö kerrallaan voi onnistua melko vaivattomasti, jos hän syö päivällä riittävästi eikä hänellä ole syömiseen liittyvää uniassosiaatiota.
Isomman vauvan kohdalla usein toimivin tapa on lopettaa esimerkiksi yöimetys kerralla kokonaan. Mitä isommaksi vauva kasvaa, sitä nopeammin hän alkaa hahmottaa syyn ja seurauksen suhdetta. Yösyömisistä tulee silloin helpommin tapa, josta voi olla vaikea päästä eroon.
Yöimetyksen lopettaminen onnistuu unikoululla. Unikoulutusta ei kannata viivytellä turhaan, jos rikkonaiset yöt rasittavat. Verrattuna tahdonvoimaisen taaperoon, noin 6–8 kuukauden ikäisen vauvan yösyötöt on usein melko vaivatonta lopettaa.
5. Voisinko kokeilla unisyöttöjä, jot yösyötöt on hankala lopettaa?
Unisyöttöä, eli vauvan syöttämistä hänen nukkuessaan, voi kokeilla, jos yöimetyksen lopettaminen epäilyttöö ja vanhempi epäröi yösyöttöjen lopettamista.
Unisyöttö toimii parhaiten alle 7 kuukauden ikäisille vauvoille. Ensimmäinen syöttö kannattaa ajoittaa vanhemman nukkumaanmenoaikaan, noin klo 22–23 välille, kun vauvan uni on syvimmillään.
Usein yksi syöttö riittää monille vauvoille ja muut heräämiset kannattaa hoitaa muilla tavoilla.
On täysin vauvasta kiinni, missä vaiheessa unisyöttö ei enää toimi. Kun vauva alkaa heräillä syöttöihin, unisyötöt kannattaa viimeistään lopettaa.
6. Vähentääkö yöimetyksen lopettaminen maidon tuotantoa?
Yöimetyksen lopettaminen voi vähentää maidontuotantoa.
Siinä vaiheessa, kun imetys ei vielä ole vakiintunut ja vauva on täysimetyksellä, yösyöttöjen merkitys maidontuotannon kasvattamiselle on suuri. Mutta kun vauva on yli 6 kuukautta, yösyöttöjen ravitsemuksellinen merkitys vähenee. Rintamaidon osuuden ravitsemuksesta kuuluukin vähentyä vauvan kasvaessa, eli yösyötöt voi lopettaa huoletta, kun vauvaon riittävän vanha.
Yli puolivuotiaan vauvan on mahdollista saada tarvitsemansa maitomäärä 3–5 imetyskerralla, jotka voivat aivan hyvin sijoittua päiväajalle. Rinnat yleensä sopeutuvat tuottamaan vauvan tarvitseman maitomäärän.
7. Lopetin yösyötöt. Miksi vauva yhä herää pitkin yötä?
Heräilyt johtuvat usein siitä, että vauva ei osaa nukahtaa itsenäisesti. Hänellä on tyypillisesti jokin nukahtamiseen liittyvä assosiaatio, joka vaatii vanhemman aktiivista toimintaa. Kyse voi olla esimerkiksi syliin tai viereen nukuttamista, heijaamisesta tai hytkyttelystä.
Kun yöimetys loppuu, vanhempi voi huomaamattaan kehittää korvaavan uniassosiaation tilalle. Vauva alkaa vaatia sitä aina yöllä herätessään. Kun assosiaation saa purettua ja vauva oppii nukahtamaan itsenäisesti, öistä tulee ehjempiä.
Jaa oma kokemuksesi