Imetys ja vauvan ruoka 28.11.2019 Päivitetty 29.01.2021

Mitä aikuiset edellä: Kaupan lastenruokien hyllyssä näkyy nyt 3 isoa virtausta, joissa on kuunneltu vanhempia

Vauvojen purkkiruokia markkinoidaan nyt sokerittomuudella, ja sormiruokailu näkyy entistä vahvemmin.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Vanhempia on kuultu. Kaupan hyllyn uutuuksissa näkyy nyt vauvanruoka, jossa ilmenee kolme isoa vaikutinta: sokerittomuus, vege-vaihtoehdot ja sormiruokailu.

1. Ei lisättyä sokeria

Lisätty sokeri lastenruoassa on harmittanut monia vanhempia sosiaalisen median vauvaryhmissä. Usein esimerkkinä on käytetty suomalaisen Piltin pientä, jo 4-kuisille vauvoille suunnattua ensisosepurkkia, jossa oli monta grammaa lisättyä sokeria.

Toistuva ihmettelyn aihe on ollut, miksi ensimmäisiin makuihin totutteleva vauva pitää heti tutustuttaa tarpeettomasti sokerimakeutukseen.

Tähän vastatakseen Piltti uudisti sosemakujaan. Hedelmä- ja marjasoseissa on nyt kuusi makuvaihtoehtoa, joihin ei lisätä sokeria. Tutuissa mauissa makeutta on saatu nostamalla marjojen tai hedelmien osuutta tuotteessa. Uudet Pohjoisen maut tulivat kauppoihin viime kuussa.

– Piltti on 67-vuotias brändi. Meillä on muutamia, jo vuosia käytössä olleita reseptejä, joissa on ollut sokeria. Ne eivät enää vastaa nykyvanhempien tarpeita,  kertoo tuotepäällikkö Anni Haapoja emoyhtiö Nestleltä.

Haapojan mukaan reseptiuudistuksen takana on vahvasti nimenomaan kuluttajilta tullut palaute.

vauvanruoka sokeri

Miksi totuttaisit vauvan jo pienestä pitäen yltiömakeaan?

2. Kasvispainotteisempaa lastenruokaa

Semper uudisti lastenruokien valikoimaansa viimevuotisen ruotsalaisen tutkimuksen pohjalta. Siinä puolet vanhemmista halusi lastensa syövän kasvispainotteisemmin. Ruotsalaisvalmistaja toikin lokakuussa kauppoihin uudenlaisia kasvismakuja kuten falafel-kuskuspurkkiruuan sekä maissipohjaiset linssirinkulat ja hernesuikerot.

Yksi kasvispainotteisempia lastenruokia toivonut vanhempi on ollut Milla Westerling. Kokatessaan lapsilleen kaurajuomapohjaista välipalaa hän keksi, että käsissä on bisnesidea. Westerlingin kehittämissä Space Snack -välipalapusseissa on vain kauraa, hedelmiä, marjoja ja kasviksia.

– Pieni makeus tulee hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Reseptissä on kolmasosa kauramaitoa, joka tekee täyteläisen ja kermaisen maun ja siten korvaa hedelmän määrää.

Sokerittomuuden vaatimus näkyy myös Space Snackissä. Tuotteissa on tarkoituksellisesti vähemmän makeutta kuin tavallisissa hedelmäsoseissa, jotta jo vauvat tottuisivat aidosti kasvipohjaisiin makuihin.

– Toisaalta on sama, mikä sokerin lähde on. Mutta kuinka makeaa tuote on? Välillä näkee välipalapatukoita, joissa on ”vain hedelmän omaa sokeria”, mutta toisaalta älyttömän makeaa taatelia – ja pahimmillaan 50 grammaa hedelmäsokeria 100 grammassa.

3. Sormiruokailu

Westerling kehittää paraikaa uusia tuotteita välipalapussien seuraksi. Tekeillä on yli 1-vuotiaiden kaurapatukka, joka on kaurajuomapussin tavoin kätevä eväsrepussa. Myös Piltti on ottanut päiväretket huomioon uudelleensuljettaviin pussiin pakatuilla banaani-vadelma-, tomaatti- ja porkkanalastuilla, joissa on myös vehnää, kauraa ja riisiä.

Piltin lisäksi uusia vauvojen naksuja on lanseerannut Semper. Isot valmistajat tarraavat naksuilla yhä vain suurenevaan sormiruokailuilmiöön.

– Kansainvälisestikin sormiruokailu on kasvava trendi. Se on Suomessa ollut aliedustettuna ja pohjautunut pitkään ei-lastenruokalaatuisille maissinaksuille, kertoo Semperin tuotepäällikkö Kaisa Eklöf.

Tähän saakka leimallista onkin ollut, että naksuvaihtoehdot ovat pääosin maissista valmistettuja. Nykyään vauvojen ”sipsejä”, suikeroita ja rinkuloita on hypermarketeissa jo hyllykaupalla.

– Tarkoituksena on, ettei kaikki olisi maissipohjaista, Eklöf kertoo tuotteiden kehittymisestä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X