Miten saada rinnat tuottamaan lisää maitoa? Imetyskoordinaattori kertoo
Ihokontakti houkuttelee hakeutumaan rinnan luo ja syömään. Ihokontaktista on myös se etu, että se säästää vauvan energiaa.
Rintamaidon määrän kasvattaminen perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Jos määrää siis haluaa lisätä, tulee kysyntää tehostaa tavalla tai toisella.
Rintamaidon määrää on helpointa kasvattaa vauvan kahden ensimmäisen elinviikon aikana. Myös kaksi ensimmäistä elinkuukautta rinnat lisäävät auliisti maitomäärää. Tämän jälkeenkin maitomäärää voi toki kasvattaa, mutta tällöin rinnat eivät välttämättä reagoi enää niin herkästi kysynnän lisääntymiseen.
Imetyksen tuki ry:n imetyskoordinaattori, imetys- ja kätilökouluttaja Niina Mäkinen kertoo keinoista, joilla lisätä maitomäärää:
1. Pystyisikö imetyskertoja lisäämään?
Riittävän määrän äidinmaitoa täysimetetty vauva saa yleensä, kun imetyskertoja on vähintään 8–12. Jos imetyskertoja on 8 tai alle, on mahdollista lisätä niiden määrää. Yhden kerran voi lisätä esimerkiksi siihen kohtaan, kun äiti itse on menossa nukkumaan. Vauvat havahtuvat yleensä hyvin syömään, vaikka heidät nostettaisiin unisena rinnalle. Usein pienet vauvat suostuvat syömään lähes aina, jos heille vain tarjoaa rintaa. Vähän vanhemman vauvan kanssa pitää olla varovaisempi, ettei vauva koe rinnan tarjoamista tuputtamiseksi.
2. Enemmän ihokontaktia
Vastasyntyneiden kohdalla joskus tiukka kapalo tai peittely aiheuttaa sen, että vauva ikään kuin nukkuu onnensa ohi eikä havahdu syömään. Iholla ollessa pöytä on jo katettu vauvalle valmiiksi, ja vauva itse on paljon valppaampi. Ihokontakti houkuttelee hakeutumaan rinnan luo ja syömään. Ihokontaktista on myös se etu, että se säästää vauvan energiaa. Vauva pysyy aikuisen avulla lämpimänä, eikä hänen oman kehonsa tarvitse silloin käyttää energiaa lämpimänä pysymiseen.
3. Molemmat rinnat käyttöön samalla imetyskerralla
Saman imetyskerran aikana kannattaa vaihtaa vauvaa rinnalta toiselle, koska tällöin heruminen lisääntyy, mikä lisää maidon tilausta. Vauva saa myös enemmän maitoa yhdellä imetyskerralla. Vauvalle voi tarjota toista rintaa aina, kun nieleminen alkaa harventua tai imeminen hiipuu.
4. Rintojen pumppaaminen imetyksen jälkeen
Jos vauvaa ei muuten saa syömään enempää tai useammin, maidon tilausta voi nostaa pumppaamalla rintoja vielä sen jälkeen, kun vauva on lopettanut imemisen siltä erää. Rinnoista kannattaa pumpata maitoa myös siinä tapauksessa, jos vauvalla on jokin pidempi unijakso, jolloin hän ei herää syömään.
5. Rintamaidon määrän kasvattaminen lypsämällä
Jos vauva imee heikosti maitoa, voi vauvaa auttaa rinnan tyhjentämisessä puristamalla nännipihan takaa laajalla käsinlypsyotteella, jotta rinta heruisi paremmin. Omia sormia ei kuitenkaan saa tuoda lähelle vauvan suuta, sillä se häiritsee vauvan imemistä. Tekniikka käynnistää herumisen, minkä voi huomata siitä, että vauva nielee maitoa useammin.
6. Unohda tutti
Jos maitomäärää haluaa kasvattaa, kannattaa tutti unohtaa vähäksi aikaa. Maitomäärän kasvattamisen kannalta on oleellista, että kaikki vauvan imeminen kohdistuu rintaan.
7. Ole kärsivällinen
Maitomäärä lisääntyy parin päivän viiveellä. Älä siis hätäänny, jos maitomäärä pysyy muutaman päivän entisellään.
Lue myös: Äidit jakavat parhaat imetysneuvonsa: ”Tämä auttoi minua, kun imetys takkusi”
Kommentit (1)
Sain esikoiseni v 79 syntymäpaino 3510 gr ja laitokselta viikon päästä kotiinlahteissä se oli 3120 gr. minulle sanottiin et usein käy niin et paino aluksi putoaa. Kotona syötin lasta molemmista rinnoista päiväaikaan ja lapsi nukkui pitkiä päiväunia ulkoillessa. Illalla hän itki tunnin puolitoista kunnes nukahti ja nukkui 7-8 t yössä. Siihen aikaan kävi terveydenhoitaja kotona katsomassa parin viikon päästä. Oli nuori kesäapulainen joka sanoi et on jäntevä tyttö, mutta hänellä ei ole kokemusta ihan näin pienistä vauvoista. Parin viikon päästä menimme ensikerran neuvolaan jossa sama hoitaja ja säikähti pahanpäiväisesti kun paino ei ollut noussut. Vanhempi terveydenhoitaja tuli paikalle ja sanoi, että joka toinen tunti pullosta niin paljon ruokaa kuin syö ja dl sokerivettä. ja seuraavana päivänä takas punnitukseen ja jos paino ei yhtään noussut niin lastenklinikalle. Kun pääsimme kotiin joi tyttö 2 dl maitoa ja nukahti tyytyväisenä. Onneksi menin hetken päästä katsomaan kun oli yltä päältä oksennuksessa kun oli kerrankin saanut maitoa tarpeeksi niin oksensi. No paino lähti nousemaan, mutta kahden viikon aikana käytiin joka toinenpäivä punnituksessa. Kaikkeni yritin et maitoa ois tullut rintoihin ja 3kk imetin molemmista rinnoista ja pullosta lisää. Toiselle annoin heti pullosta kun ei suostunut edes imemään kun oli iso yli 4.5 kg poika. Samoin oli kolmas pulloruokinnalla. Meinasin tappaa lapseni yrittäessäni olla hyvä äiti ja imettää. Sen jälkeen jos minulle on sanottu et lapsi nukkkuu paljon heti syntymän jälkeen olen kehoittanut tarkistamaan et saa tarpeeksi ruokaa. KKaikille sitä maitoa ei vaan nouse rintoihin