Imetys ja vauvan ruoka 18.05.2020 Päivitetty 18.08.2023

Oletko kyllästynyt kokkaamaan vauvanruokia? Koko perhe voi syödä samaa ruokaa jo vauvavuonna, kun 3 asiaa ottaa huomioon

Vauvalle ei välttämättä tarvitse tehdä erikseen omia soseitaan tai sormiruokiaan. Koko perheen ruoka voi syntyä samalla kertaa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Elvi Rista ja Riikka Kantinkoski

Onko sinunkin päähäsi iskostunut ohjenuora, että 1-vuotiaana lapsi voi alkaa syödä muun perheen kanssa samaa ruokaa? Tosiasiassa jo vauva voi syödä samaa ruokaa kuin muutkin perheenjäsenet, kunhan ruokaa vain muokataan vauvalle sopivaksi.

– Ei ole mitään syytä olla antamatta vauvalle samaa ruokaa, kun ottaa huomioon kolme asia: raaka-ainesuositukset, ruoan ravitsevuuden ja vauvan taitotason, Samasta padasta -kirjan kirjoittaja, ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Outi Väisänen kertoo.

Vauvan ruokavalioon eivät esimerkiksi sovi nitraatteja sisältävät kasvikset, hunaja, maksa ja suolaiset elintarvikkeet. Lue koko lista vauvalle kielletyistä raaka-aineista.

– Painottaisin suositusten suhteen kuitenkin myös maalaisjärkeä. Vauvalle ei tapahdu mitään pahaa, jos hän saa joskus maistaa lusikallisen kurpitsakeittoa.

Vauvan ruoan on myös oltava ravitsevaa ja raaka-aineiltaan terveellistä, ja se tulee tarjoilla vauvalle sopivassa muodossa: soseena tai sormiruokailijalle sopivina paloina.

Yhteisestä ruoasta hyötyvät sekä vauva että vanhemmat

Sillä, että koko perhe syö samaa ruokaa vauvasta vaariin, on monia hyviä puolia. Ensinnäkin vauva saa yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden kokemuksia, kun hänen lautasellaan on samaa ruokaa kuin muillakin perheenjäsenillä. Lisäksi hän saa kokea runsaamman ja herkullisemman makumaailman kuin silloin, jos hän söisi vain omia soseitaan.

Lisäksi erilaisten ruokien tarjoaminen kehittää vauvan ennakkoluulottomuutta, millä on positiivisia seurauksia lapsen ruokailulle myöhemminkin.

Jos lapsi syö muun perheen kanssa samaa ruokaa, hän alkaa myös usein jossain vaiheessa sormiruokailla, mikä kehittää vauvan motorisia taitoja.

Yhteisestä ateriasta hyötyvät myös vanhemmat, kun perheenjäsenille ei tarvitse kokkailla eri ruokia. Lisäksi omista aterioista voi tulla terveellisempiä.

– Moni vanhempi unohtaa vauvavuonna itsensä ja syö epäsäännöllisesti vähän mitä sattuu. Vauvalle sen sijaan halutaan tarjota terveellistä ruokaa säännöllisin väliajoin. Kun vanhemmat syövät samaa ruokaa samoihin aikoihin kuin vauva, hekin alkavat syödä paremmin.

Outi Väisänen kannustaa kokeilemaan samaa ruokaa vauvalle ja muulle perheelle.

Outi Väisänen on kahden lapsen äiti. Hän innostui lapsiperheiden ruokarumban helpottamisesta esikoisensa vauva-aikaan. Riikka Kantinkoski

Samaa ruokaa vauvalle ja vanhemmille: nämä ruoat maistuvat kaikille

Hyvin monesta reseptistä saa tehtyä ruoan sekä vauvalle että vanhemmille. Ruoasta vain erotetaan vauvan annos ennen kuin siihen lisätään esimerkiksi suolaa tai kermaa.

– Jos haluaa lähteä liikkeelle tutusta ja turvallisesta ruoasta, esimerkiksi uunissa pitkään kypsennettyjä bataatteja tai kasvisosekeittoa kannattaa kokeilla. Molemmat ruoat sopivat jo nelikuiselle vauvalle.

Mausteisemman ruoan ystäville Väisänen suosittelee intialaistyyppistä ruokaa.

Samasta padasta -kirjan isoimpia hittiruokia on ollut ”Huijarin butter chicken”, jossa on kanan tilalla tofua tai mifua.

Vauvan versio ruoasta otetaan sivuun ennen tofun tai mifun lisäämistä.

Vauva voi osallistua myös pizzaillalliselle, kun suolaa ei lisätä pizzapohjaan vaan vasta aikuisten annoksiin pizzan päälle.

– Pizza margherita, jossa on vain tomaattikastiketta ja mozzarellaa, sopii vauvoille kymmenkuisesta alkaen.

Entä, jos kotiruoka ei kelpaa vauvalle?

Jos vauva on tottunut syömään kaupan valmisruokia, hän saattaa vieroksua itse tehtyä ruokaa. Vaikka vanhempaa voi turhauttaa, että rakkaudella valmistettu kotiruoka lentää lattialle, ei kannata luovuttaa. Kyse voi olla tottumuksesta.

– Helposti ruoka, joka on tuttua ja turvallista, maistuu paremmin. Sanotaan, että vaatii 10-15 maistelukertaa, kun uusi maku tulee tutuksi.

Toinen syy siihen, miksi itse tehty ruoka ei uppoa vauvalle, voi olla ruoan mauttomuus.

– Vedessä keitetty, soseutettu peruna ja parsakaali ei välttämättä ole mitään herkkua. Usein ruoka, joka maistuu omassa suussa hyvältä, maistuu lapsellekin.

Väisänen kehottaa käyttämään ruokien mausteina rohkeasti esimerkiksi kuivattuja yrttejä, vauvallekin turvallista ceylonkanelia ja neilikkaa.

– Usein vauvat tykkäävät paljon runsaamman makuisesta ruoasta kuin vanhemmat ajattelevat.

Kolmas syy siihen, miksi vauva syö huonosti, voi olla se, että hän syö eri aikaan kuin muu perhe.

– Vauvat oppivat huikean paljon kaikesta esimerkin kautta. Jos vauva on osa perhettä myös ruokapöydässä, hän voi ottaa mallia sisaruksiltaan tai vanhemmiltaan ja alkaa haluta syödä samaa ruokaa kuin muut.

Ruoanlaiton on tarkoitus helpottaa elämää, ei vaikeuttaa sitä

Yhteisen ruoan tekeminen saattaa kuulostaa haastavalta ja monimutkaiselta, mutta sitä sen ei ole tarkoitus olla – päinvastoin. Tarkoitus on helpottaa arkea ja ratkaista perheen ruokapulmia.

– Jos teet itselle ruokaa, vauvan annos syntyy siinä sivussa, ja soserumbasta pääsee eroon.

Mikäli perheessä on totuttu antamaan vauvalle valmisruokaa – koska väsyneenä ei ehkä ole jaksanut muuta – uuteen ruokailutapaan voi alkaa totutella vähitellen. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi yhdestä ateriasta.

– Ruokailusta ei kannata ottaa liikaa paineita ja kuten sanonta kuuluu, mitään äitipisteitä ei jaella. Syyllisyyden ja huonommuuden kokeminen valmisruoan antamisesta on turhaa.

– Ajattelen myös, että ainoastaan se ei merkitse, mitä lautasella on, vaan myös se, mitä ruoan ympärillä tapahtuu. Se on jo paljon, jos koko perhe syö yhdessä samaan aikaan.

Lue myös: Tee lapsestasi kulinaristi! 6 keinoa ehkäistä lapsen nirsoilua

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X