Imetys ja vauvan ruoka 11.02.2020 Päivitetty 14.02.2020

Rintamaitoa aloittelijoille! Näin pumppaat, pakastat ja lämmität sitä

Synnytyksen jälkeen on paljon omaksuttavaa ja varsinkin äidinmaidon huolto voi pyörryttää. Imetysohjaajan neuvoilla opit käsittelemään rintamaitoa.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Moni tuore äiti haluaa pitää kiinni täysimetyksestä, mutta myös omasta ajasta. Säilötty rintamaito helpottaa arkea suuresti, kun pumppaus, pakastus ja sulatus tulevat rutiiniksi.

Milloin tarvitaan rintapumppua?

Täysiaikaisena syntyneen vauvan kanssa ei välttämättä tarvita rintapumppua ollenkaan, jos vauva imee rinnalta hyvin. Jos maitoa haluaa esimerkiksi säilöä varastoon, eikä halua tai osaa lypsää käsin, pumpun voi ottaa avuksi. Pumppu on lisäksi kätevä apu tilanteissa, joissa äiti on erossa vauvasta ja rinta pitää saada tyhjennettyä.

Rintapumppu voi tuoda helpotusta myös imetyksen alussa, jolloin nännit saattavat olla kovilla alkaneesta imetyksestä. Osan imetyskerroista voi korvata pumppaamalla, ja rinnat saavat levätä.

Jos vauva on syntynyt ennenaikaisesti, rintapumppu on yleensä tarpeen. Keskosvauva ei välttämättä jaksa imeä tarpeeksi usein ja tarpeeksi kauan, jotta maito nousisi kunnolla ja maidontuotanto pysyisi käynnissä. Silloin rintapumppu on hyvä apu.

On harvinaista, että vauva ei ikinä opi rinnalle. Yleensä silloin on kyseessä jokin imemiseen liittyvä ongelma, johon tarvitaan ammattilaisen apua. Joillakin äideillä on koko imetyksen ajan käytössä pullotettu rintamaito.

Kannattaako käyttää käsipumppua vai sähkökäyttöistä rintapumppua?

  • Käsikäyttöisellä pumpulla työ tehdään omin käsivoimin. Se on hyvä satunnaisessa käytössä.
  • Sähköpumpussa laite itse hoitaa pumppauksen. Siihen kannattaa panostaa jatkuvassa käytössä.
  • Käsipumpulla voi itse pumpata alussa nopeasti, matkien vauvan tekemää herutusta.
  • Sähköpumpuissa on valmiina herutustoiminto.

Osalle äideistä rintapumpulle heruminen voi osoittautua haasteelliseksi. Pumppaamista kannattaakin kokeilla eri aikoina päivästä. Joiltain äideiltä tulee maitoa parhaiten aamupäivällä, toisilta iltapäivällä.

Lue lisää: Johan heruu! Näin pääset pumppaamisessa alkuun

Rintamaito

Käsipumppu on hyvä hankinta. jos pullotettu rintamaito on käytössä silloin tällöin.

Miten rintamaito säilyy?

Rintamaito on tärkeää säilyttää oikein, sillä väärin säilytettyyn maitoon alkaa muodostua bakteereja ja se pilaantuu.

Rintamaito säilyy:

  • 6 tuntia huoneenlämmössä (noin 20 astetta)
  • kaksi vuorokautta jääkaapin takaosassa (alle 6 astetta)
  • 1–2 viikkoa jääkaapin pakastelokerossa
  • kuusi kuukautta pakastimessa

Muutamia tunteja huoneenlämmössä säilytetty rintamaito on käyttökelpoista, mutta sitä ei voi enää siirtää säilytykseen jääkaappiin tai pakastimeen.

Jos on tarkoitus säästää vauvalle maitoa myöhempää käyttöä varten, se tulee laittaa jääkaappiin jäähtymään heti lypsämisen tai pumppaamisen jälkeen. Saman päivän aikana mutta eri kerroilla lypsetyt maidot voi yhdistää sen jälkeen, kun ne on jäähdytetty erikseen.

Miten rintamaito pakastetaan?

Pakastukseen menevä rintamaito pitää ensin jäähdyttää jääkaapissa ja siirtää pakastimeen saman päivän aikana. Kätevintä on kaataa maito esimerkiksi pakasteastioihin tai pusseihin.

Rintamaidon pakastamisessa kannattaa pitää mielessä, että pikkuvauva ei syö kovin suuria määriä kerrallaan. Hävikin välttämiseksi on siis järkevää pakastaa yhdessä pussissa vain noin 20–50 millilitraa maitoa.

Pussin voi sulattaa laittamalla sen kuumaan vesiastiaan. Kertaalleen sulatettua maitoa ei voi pakastaa enää uudelleen. Sulatettu maito säilyy jääkaapissa yhden vuorokauden.

Pakastetun rintamaidon tuoksu tai maku voi olla erilainen kuin tuoreen maidon. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maito olisi pilalla.

Jos vauva kieltäytyy syömästä pakastettua maitoa:

  • Maidon voi pastöroida ennen pakastamista.
  • Tuore maito kuumennetaan kattilassa nopeasti 80-asteiseksi, mutta ei kiehauteta.
  • Sen jälkeen maito jäähdytetään jääkaapissa ja pakastetaan normaalisti.

Miten rintamaito lämmitetään oikean lämpöiseksi?

Kylmä rintamaito ei maistu vauvalle, vaan se tarjoillaan kädenlämpöisenä. Kylmä maito voi lisäksi jäähdyttää vauvan, sillä pienen vauvan lämmönsäätely on vielä heikkoa. Kylmässä säilytetyn maitopullon tai -pussin voi laittaa astiaan, jossa on kuumaa vettä.

Maidon lämpötila pitää aina tarkistaa ennen kuin sitä antaa vauvalle. Rintamaito on sopivan lämpöistä, kun se ei tunnu kämmenselässä kylmältä eikä kuumalta vaan miellyttävän haalealta.

Mikroaaltouunin käyttämistä maidon lämmittämisessä ei suositella, sillä se tuhoaa maidosta tärkeitä ravintoaineita.

Asiantuntijana terveydenhoitaja, imetyskouluttaja Laura Merivirta.

Tee hyvä työ. Jos sinulla on ylimääräistä rintamaitoa luovutettavaksi asti, sairaalat ottavat sitä vastaan vastasyntyneiden tarpeisiin. Hae tietoa alueesi sairaalasta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ohjeet ovat täällä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X