Imetys ja vauvan ruoka 30.10.2019 Päivitetty 25.05.2023

Rita Niemi-Manninen jätti tehtävänsä imetysvaikuttajana: Liian rankkaa arvostelua

Imetyksen tuki on pahoillaan siitä, millaista kritiikkiä Rita on saanut niskaansa.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
OM-arkisto

Äidiksi kesällä tullut mediapersoona Rita Niemi-Manninen keskeyttää yhteistyön Imetyksen tuen kanssa. Yhdistys kertoo päätöksen taustalla olevan rankkaa arvostelua.

Tavalliset ihmiset ovat kritisoineet muun muassa sitä, että imetysvaikuttajan tehtävässä toimiva Rita antaa vauvalleen korviketta ja puhuu maitonsa riittävyydestä.

– Imetyksen tuki ry on äärimmäisen pahoillaan siitä, minkälaista arvostelua Rita on saanut imetysvaikuttajana osakseen, yhdistys kertoo.

Yhdistyksen mukaan tilanne kielii ”tästä ajasta ja kulttuurista”, julkisuuden henkilön valintoja äitinä kritisoidaan ja se koetaan oikeutetuksi. Helposti unohtuu, että jokaisen perheen tilanne on erilainen.

– Rohkaisun, arvostuksen ja tuen ilmapiirissä kasvaa hyvinvoivia vanhempia ja lapsia. Yhdistys toivoo ja peräänkuuluttaa nykyistä lämpimämpää, suvaitsevampaa ja erilaisten äitien ja perheiden valintoja ja tilanteita kunnioittavaa keskustelukulttuuria ja ympäristöä, Imetyksen tuen tiedotteessa painotetaan.

– Imetyksen tuki ry tukee kaikenlaisia perheitä kaikessa imetyksessä (täysimetys, osittaisimetys, taaperoimetys, pumppaaminen jne.). Yhdistys lähtee omassa toiminnassaan aina äitien ja perheiden yksilöllisistä tarpeista.

Imettämisestä riittää mielipiteitä yhtä moneen lähtöön kuin on äitejäkin. Moni alleviivaa näkemystä, että vauvaa täysimetettäisiin puolivuotiaaksi eli ruokittaisiin vain rintamaidolla ilman maidonkorviketta tai muun ruuan aloittamista.

Rita ja aviomies Aki Manninen saivat tyttövauvan viime kesänä. Syyskuussa Imetyksen tuki valitsi hänet yhdistyksen historian ensimmäiseksi imetysvaikuttajaksi tunnustuksena rintaruokinnan näkyväksi tekemisestä.

Sittemmin toiset äidit ovat yhdistyksen mukaan arvostelleet ainakin vauvan imuotetta sekä Ritan ruokavaliota, motiiveja toimia imetysvaikuttajana, ulkonäköä ja kiinnostusta omaan hyvinvointiin. Kritiikin mukaan ne eivät olisi imetysvaikuttajalle sopivia.

Rita avautui saamastaan arvosteluryöpystä myös ristiäisten aikaan Instagram-tarinassa, kun tytär sai nimekseen Donna Bebiina. Harvinainen nimi on puoliksi italiaa ja puoliksi perintöä vauvan isoäidiltä Akin puolelta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X