Imetys ja vauvan ruoka 26.07.2017 Päivitetty 14.11.2022

Ruokaravintolan imetyslinjaus kuohuttaa somessa – ”Söisitkö itse vessassa?”

Turkulaisravintola on herättänyt kuohuntaa Facebook-päivityksellään, jonka mukaan ravintolassa imettäminen on suotavaa vain vessan yhteydestä löytyvässä imetystilassa.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Turkulaisravintola Aune kohahdutti eilen sosiaalisessa mediassa julkisella Facebook-päivityksellään. Päivityksen mukaan ravintolasta löytyy vessan yhteydestä erillinen tila imettäville äideille, jotta ”kenenkään ei tarvitsisi tuntea oloaan kiusaantuneeksi” ruokaillessaan.

Syyksi tähän linjaukseen päivityksessä kerrotaan lukuisat imettämiseen liittyvät kysymykset ja palautteet, joita ravintoloitsijat ovat vuosien saatossa saaneet.

– Vaikka kyseessä on maailman luonnollisin asia, palautteissa on yleensä kerrottu, etteivät ihmiset haluaisi nähdä imettämistä ruokaillessaan. Iso osa kanssaruokailijoista tuntee olonsa tällöin kiusaantuneeksi, ravintolan päivityksessä kuvaillaan.

Päivityksessä myös vakuutetaan, että imetykseen tarkoitettu tila on siisti sekä tilava ja perinteistä ravintolan vessaa viihtyisämpi. Ravintoloitsijat päättävät päivityksensä pahoitellen ratkaisua äideille ja heidän rintaruokittavilleen.

Ravintolan kompromissi on kuohuttanut somessa. Alle vuorokaudessa päivitys on kerännyt yli 1000 kommenttia ja yli 300 jakoa. Lisäksi aihe on puhuttanut muun muassa Kaksplussan keskustelupalstalla ja monissa muissa sosiaalisen median ryhmissä. Myös Tehtävänimikkeenä Laura -blogissa käsitellään päivityksen aiheuttamaa kohua.

Ratkaisua on kritisoitu kovin sanankääntein, mutta ravintola on saanut osakseen myös ymmärtäviä kommentteja.

Ravintola Aunen väki reagoi aikaansaamaansa kohuun uudella Facebook-päivityksellä, jossa tarkennetaan, että kyseessä on gastropub, eikä lapsille suunnattu ravintola.

– Aunessa on vain seitsemän ruokailupöytää, eikä esimerkiksi syöttötuoleja meillä ole lainkaan. Aivan perheen pienimmille halusimme kuitenkin oman rauhallisen ruokailupaikan, jossa vauvat voivat ruokailla omassa rauhassaan, poissa kovaäänisen musiikin pauhusta ja oman äitinsä sylissä, kerrotaan uudessa päivityksessä.

Julkisilla paikoilla imettäminen on ennenkin aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Viime vuonna Hollywood-julkkikset ottivat osaa julki-imetyskeskusteluun omilla imetyskuvillaan, ja myös Kaksplus haastoi äidit jakamaan somessa #brelfie-kuvia.

”Yksityinen pöytä vessaan niille, joita imetys häiritsee”

Ravintolan ratkaisua vastustavat Facebook-kommentoijat pitävät pöyristyttävänä, että yksi asiakasryhmä eristetään muista ruokailun aikana. Kommenteissa myös pidetään rauhallista imetystilaa pääasiassa hyvänä ideana, mutta sinne ei tulisi erikseen imettävää äitiä ohjata.

”Ravintoloissa näkee usein naisia syväänuurretuissa paidoissa tissit tyrkyllä, eikö tasapuolisuuden nimissä voisi senkin kieltää? Vauva tarvitsee ruokansa, pukeutumistaan voi itse miettiä. Onko teillä muita asiakasryhmiä, jotka ohjataan ruokailemaan wc-tiloissa?”

”Vauvalla on oikeus syödä pöydässä, niin kuin muillakin ihmisillä. Ravintoloitsija olisi voinut laittaa kompromissina vessaan yksityisen pöydän niille ruokailijoille, joita tuo imettäminen haittaa!”

”Toivottavasti jatkossa informoitte tästä asiasta asiakkaita jo ulko-ovella, niin ei tule turhia yllätyksiä ruokailun yhteydessä. Aivan käsittämätöntä että 2010-luvun Suomessa joku ravintola todella haluaa profiloitua imetysvapaana ravintolana. Miksi maksaisin siitä, että osa seurueesta joutuu ruokailemaan wc-tiloissa?”

”Ravintola ei mielestäni voi profiloitua imetysystävälliseksi rakentamalla erillisen tilan imetykselle. Imetyksen kesto vähentyy jatkuvasti, ja osasyynä siihen ovat ympäristön luomat normit. Näitä normeja meidän pitäisi ehdottomasti pyrkiä muuttamaan hyväksyvämmiksi, jotta yhä useampi äiti kokisi luonnolliseksi imettää siellä, missä vauvan on nälkä. Olen äärimmäisen pahoillani tämäntyylisestä asenteesta. Hävetkää.”

Julkinen imetys ravintoloissa on puhuttava aihe.

Ravintolan aikaansaama imetyskohu on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan.

”Imetän mieluummin rauhassa kuin hälyn keskellä”

Ravintola Aunen päivitykseen on tullut myös ravintolaa puoltavia kommentteja. Osa pitää linjausta hyvänä ja asiakkaat huomioon ottavana, osa taas kiittelee mahdollisuutta rauhalliseen imettämiseen.

”Olen käynyt kyseisessä ravintolassa, ja tuo vessa on oikeastaan miniolohuone, todella viihtyisä.”

”Koen ratkaisun hyväksi kompromissiksi. Itse ainakin imetin mieluummin omassa rauhassa kuin hälyn keskellä.”

”Mielestäni tämä on hieno ja kaikkia palveleva ratkaisu. Voi, kun tällainen mahdollisuus olisi muuallakin. Tosipaikan tullen imetin lastani esimerkiksi Helsingin keskustassa betoniporsaalla istuen ja metrossa, eikä siinä ollut mitään ongelmaa. Ravintoloissa mielelläni valitsin rauhallisemman paikan.”

”Hyvinkin ymmärrettävää, ettei halua ruokallessaan nähdä vieraan naisen rintoja. Etenkin, jos on kyseessä mieshenkilö. Jotkut äidit kun eivät ymmärrä käyttää minkäänlaista näkösuojaa, mikä olisi kohtuullista. Itse tarjoilijana olen kuullut negatiivista palautetta kyseisestä aiheesta.”

”Ihanaa, kun löytyy tällaisiakin ravintoloita, missä otetaa meidät muutkin ruokailijat ja meidän mukavuutemme huomioon! Suuri kiitos! Kun Turkuun tulen, saatte minut ja seurueni varmasti asiakkaaksenne!”

Kerro mielipiteesi: Tarvitaanko imettämiseen erillinen tila vai saako vauva ruokailla vapaasti julkisella paikalla?

Lue myös:

Imetys ja minä – 8 koskettavaa kuvaa ja tarinaa

Tarvitaanko julkisella paikalla imettämistä suojaamaan laki?

Katri Sorsa – ylpeä imettäjä

Kommentit (1)

Saa imettää missä vaan.
Aune on lapsivastainen ravintola.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X