Simppeli sormiruoka ja 7 virhettä – näin lapsi sotkee enemmän kuin syö
Monen perheen sormiruokailuinto voi lässähtää sotkun määrään. Minimoi siivottava ja ota haltuun nämä jujut, joilla sormipalat päätyvät pikku suuhun.
Sormiruokailun sotku on selätettävissä. Voisiko joku näistä seikoista selittää, miksi simppeli sormiruoka tuntuukin mahdottoman vaivalloiselta?
1. Käytät kätevää silikonilautasta, jonka vauvasi haluaa syödä
Sormiruokailun pelastaa monessa perheessä pehmeä imukuppilautanen, joka ei sinkoa pienen käden heilahduksesta pöydältä lattialle. Tyyris hankinta voi kuitenkin olla joillekin vauvoille aivan liian mieluinen! Jos vauva aloittaa syömisen lautasesta, ei ruuasta, vaihda sittenkin tavalliseen kovamuovilautaseen ja käytä sen alla halutessasi erillistä imukuppia.
2. Simppeli sormiruoka 4-kuisena: Aloitat päivälleen, kun on ”lupa”
Vauva on aikaisintaan neljän kuukauden iässä valmis kokeilemaan kiinteää ruokaa, ja on suosittua aloittaa ruokataival sormiruokaillen. Ei silti välttämättä kannata heti tarkalleen ”4-kuissynttärinä” ryhtyä tositoimiin.
Malta sinne asti, että ruoka pysyy suussa: vaikka vauva osaisi viedä makupalan kädessään suuhun, liian nuori ruokailija työntää eväänsä kielellä kokonaan ulos. Tällöin on hyvä pitää vielä harkintaviikko ennen seuraavaa yritystä.
Jo turvallisuuden takia on tärkeää, että lapsi osaa istua pystyssä vähintään syliä vasten. Varminta on aloittaa vasta, kun vauva istuu syöttötuolissa tukevasti omillaan.
3. Suupalat eivät ole sopivaa kokoa
Simppeli sormiruoka on pehmeää, mutta kuitenkin sellaista, että se pysyy koossa, kun vauva tarttuu siihen.
Turvallisinta on aloittaa isoilla viipaleilla, joista vauva saa imeskeltyä hallittavan kokoisia osasia. Käytä kirjaimellisesti nyrkkisääntöä. Mitä pienempi sormiruokailija, sitä suurempia palasten tulee olla, koska puolen vuoden ikäinen lapsi tarttuu vielä ruokaan koko nyrkillään ja nyrkkiä pienemmät palaset hukkuvat käteen.
4. Simppeli sormiruoka onkin seitsemän sortin buffet
Vauvat ovat toki erilaisia ja moni osaa parhaiten tutustua ruokiin, kun saa lautasen runsaasta lajitelmasta valikoida mieluisaa suuhunpantavaa. Aivan sormiruokailun alkuun saattaa silti olla stressittömintä maistella yhtä tai kahta eri makupalaa ja ottaa yksi makumaailma kerrallaan haltuun. Se on myös allergioiden poissulkemiseksi järkevää.
Jos edessä on valikoima vauvan mielestä ”huonompia ruokia”, niistä voi tulla nopeasti lattiakoristeita.
5. Turhaudut, kun vauva ei huoli vaivalla tekemääsi rahkapuurolaatikkoa
Muista, että lapsella menee helposti kymmenen maistelukertaa tottua ja tykästyä uuteen makuun. Helppo muistaa, kun antaa tomaatin, mutta unohtuu pettymyksen alle, kun on tunnin vääntänyt kivaa reseptiä sormiruokakirjasta.
Älä vain loputtomasti siirry ruokaohjeesta seuraavaan, vaan palaa välillä aiemmin kokkailemiisi – vielä tulee se kerta, kun vauva muistaakin elämystä hyvällä.
6. Pahin sormiruokailun sotku tulee marjojen mehusta
Parhaita sormiruokavinkkejä ikinä: jäiset marjat. Niillä on ilo harjoitella pinsettiotetta, kun marja ei muussaudu sormien väliin. Kylmä on myös riemastuttava sensaatio vauvan kielellä. Mikä lähes tärkeintä, sotku on jäisillä marjoilla minimaalinen.
7. Lapsi ja pöytä on vuorattu, mutta tuolin alla on matto
Muista suojata lattia tai vähintään rullata matto pois syöttötuolin läheisyydestä! Soseita syövä vauva sottaa sylinsä, mutta sormiruokailun sotku syntyykin lattialle, jonne ruokaa tuppaa putoilemaan taitamattomista pikkukäsistä.
Moni perhe hankkii syöttötuolin alle ison muovin, joka on kätevä pyyhkiä tähteistä. Toiseksi paras hankinta putoilleiden ruokien siivoamiseen lienee koira.
Lue myös: Näin aloitat sormiruokailun vauvalle
Jaa oma kokemuksesi