Syyllistytkö purkkiruoan syöttämisestä vauvalle? Tämän takia se on turhaa!
Itsetehtyjä soseita vai purkkiruokaa vauvalle? Monen vanhemman omatunto alkaa kolkuttaa, jos hän ei jaksa tai ehdi tehdä kotiruokaa vauvalle, vaan turvautuu teollisiin soseisiin. Syyllistyminen on kuitenkin turhaa.
Väite: Purkkiruoka on teollista moskaa
Alle kolmevuotiaille lapsille tarkoitettujen valmisruokien tulee täyttää kaikista tiukimmat lainsäädännön ravitsemus-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Lastenruoissa ei käytetä säilöntä-, väri- tai makeutusaineita eikä arominvahventeita.
Kotimaiset lastenruoat valmistetaan kotimaisista raaka-aineista niin pitkälle kuin mahdollista. Lisäksi lastenruokia koskevat erityiset hygienia- ja turvallisuusvaatimukset vierasaineille, kuten torjunta-ainejäämille ja raskasmetalleille.
Lue myös: Vauva ei suostu syömään kiinteitä? Asiantuntija neuvoo
Väite: Purkkiruoassa on pakko olla lisäaineita, koska se säilyy niin pitkään
Lisäaineiden käyttö lastenruoissa on erittäin rajoitettua. Vain yksi viidestä lisäaineesta on sallittu tavallisiin elintarvikkeisiin verrattuna.
Purkkiruoka säilyy pitkään kaikkine ravintoaineineen, vitamiineineen ja kivennäisaineineen, koska valmiit ruoat lämpökäsitellään säilyviksi.
Väite: Purkkiruoka on liian sileää, mikä hidastaa lapsen suun hienomotoriikan kehitystä
Mitä vanhemmalle lapselle purkkiruoka on tarkoitettu, sitä karkeampaa se on.
Purkkiruoan ohessa on kuitenkin hyvä tarjota lapselle myös itse tehtyä ruokaa sekä pureskeltavaa sormiruokaa, kuten leipää ja kasviksia. Näin suun hienomotoriikan kehitys on turvattu.
Lue lisää: Näin aloitat sormiruokailun vauvalle
Väite: Purkkiruoan teollisen maun takia lapsen on vaikea tottua itse tehdyn ruoan makuun
Kultainen keskitie on paras vaihtoehto. Kun lapsi saa sekä itse tehtyä ruokaa että tarvittaessa purkkiruokaa, hän kyllä tottuu monenlaisiin makuihin.
Purkkiruoka on hyvä valinta, jos ei ehdi tai jaksa hääriä keittiössä. Se on myös helppo matkaeväs, koska se ei vaadi kylmäsäilytystä.
Väite: Purkkiruoka on epäterveellistä, koska siinä on niin vähän lihaa
Lastenruoissa on ravintoaineita ravitsemussuositusten mukaisessa suhteessa, eli juuri oikea määrä esimerkiksi lihaa, josta saa proteiinia.
Tutkimusten mukaan monet pikkulapset saavat liikaa proteiinia, mikä voi olla terveydelle haitallista. Pienen lapsen munuaiset joutuvat koville liian proteiinin käsittelystä.
Alle yksivuotias saa riittävän päiväannoksen proteiinia teelusikallisesta lihaa.
Lue lisää: Kalaa ja viljaa jo viisikuiselle?
Väite: Itse tehty ruoka on aina parempi vaihtoehto kuin purkkiruoka
Ravitsemuksellisesti purkkiruoka on useimmiten yhtä hyvälaatuista kuin itse tehty.
Purkkiruoka on hyvä vaihtoehto, jos äiti on vaikkapa kovin väsynyt tai haluaa keskittyä olemaan vauvan kanssa sen sijaan, että viettäisi aikaa keittiössä soseita kokaten.
Purkkiruoan syöttämisestä on turha tuntea syyllisyyttä.
Lue lisää: Kiinteiden aloittaminen vauvalle: sormiruokaa vai soseita?
Juttua varten on haastateltu ravitsemustutkija Johanna Mäkelää Turun yliopistosta.
Kommentit (8)
No onpahan kunnon syyllistäviä kommentteja omaa paremmuuttaan pönkittäviltä ihmisiltä… ?
Sit jos äiti itekkin suostuu syömäön pelkkää mikroruokaa,niin ymmärrän.Mut äiti viittii itsellensä/muulle perheelle kokata niin onko se vauva vähempiarvonen et sille voi valmisruokaa syöttää?
Älä syyllisty, sanoo juttu ja perässä on kymmenen kommenttia, joissa syyllistetään. Ruoasta on niin paljon mielipiteitä, vaikka monenlaiset erilaiset ruuat on ihan riittävän hyviä lapsille. Tärkeintä on olla läsnä ja rakastaa.
Minä kerron sinulle haluamani lopputuloksen ja sinä tutkit siten, että lopputulos saavutetaan.
..mutta jutun pointti lienee, että purkkiruoan antaminen ei tee sinusta huonoa äitiä ja siitä ei pidä ottaa turhia paineita.
Tänä päivänä äitiys on yhtä suorittamista ja syyllistämistä. Luomuilkoon jokainen niin paljon kuin haluaa, mutta miten lapsensa ruokkii, se ei kuulu muille. Kunhan pidät sylissä ja jaksat rakastaa. <3
Esimerkki Piltti 5kk Kasvisnaudanlihasoseesta:
Vesi, porkkana, peruna, naudanliha (9%), riisitärkkelys ja kasviöljyt (rypsi, auringonkukka). Sisältää kasviksia 42%. Ja lähes puolet tuotteesta on vettä. Kallista vettä. Siinä samalla kun perheen vanhemmat tekevät itselleen ruokaa, voi ottaa sivuun kasviksia sekä lihaa tai kalaa ja tehdä lapselle ruokaa. Kenelläkään ei ole niin kiire, että ei ehdi tekemään kunnon ruokaa. Matkoilla oleminen on asia erikseen, mutta kyllä monessakin ravintolassa on höyrytettyjä kasviksia, joita voi lapselle antaa.
Perunaa EI lasketa kasvikseksi, koska se on niin ravintoköyhää. Eli kun Aikuisen tulee syödä vähintään 500 grammaa kasviksia päivässä, niin perunaa ei saa laskea, mutta pikkupiltille sekin on kasvis?
Rypsi ja auringonkukkaöljy kasvatetaan niin vahvoilla myrkyillä, että ne myrkyt on kielletty jo monissa maissa, mutta suomessa ei.
Rypsi ja sen lähisukulainen rapsi ovat melko uusia tulokkaita Suomen pelloille. Ne vakiintuivat suomalaisiksi viljelykasveiksi oikeastaan vasta 1980-luvulla. Muuallakaan Euroopassa niillä ei ollut kovin huomattavaa asemaa viljelykasvien joukossa ennen 1970-lukua. Ristikukkaisten öljykasvien viljely oli keskittynyt Kiinaan ja Intiaan, mistä myös ensimmäiset tiedot rypsistä ovat ajalta 2000-1500 e.Kr. Euroopasta ensimmäiset tiedot rypsiöljystä ovat 1200-luvulta. Silloin ja aina 1800-luvulle saakka rypsi- ja rapsiöljyä tuotettiin lähinnä lamppuöljyksi. Välillä jo suhteellisen suuren laajuuden saanut viljely taantui, kun vuoriöljy tuli markkinoille. Vasta väestönkasvun myötä lisääntynyt rypsi- ja rapsiöljyn käyttö elintarvikkeeksi ja rouheen käyttö karjan rehuksi käänsivät viljelyn uuteen nousuun toisen maailmansodan jälkeen. Kasvinjalostajat saivat nopeasti kehitettyä satoisampia ja laadultaan parempia lajikkeita rypsistä ja rapsista.
Roundupia (glyfosaatti) käytetään laajalti niin maataloudessa kuin kotipuutarhoissa rikkaruohojen kitkemiseen. Tunnetuin kauppanimi glyfosaatille on Roundup. Aine on myynnissä myös Suomessa lähes joka marketissa. Esimerkiksi rypsin viljely perustuu pitkälti Roundupin käyttöön.
Muuten varmaan ihan totta, paitsi nimenomaan kun tuotteet lämpökäsitellään säilymään. Kun tuotteet lämpökäsitellään siitä saadaan huonot bakteerit pois, mutta samalla kaikki hyvät lähtevät myös. Jolloin kyseessä on erittäin ravinneköyhää mössöä.
Myös kotiruoka ei sisällä monta kymmentä prosenttia tärkkelystä tai muuta täyteainetta – jolloin kotiruoka on aina parempi vaihtoehto.
Tietenkin hätätilanteissa löytyy myös parempiakin vaihtoehtoja purkkiruoissa jos osaa katsoa tuoteselosteita..
Lapsilla on pieni mahalaukku ja ne tarvitsevat ravinnetiheää, laadukasta ruokaa. Purkkiruoat ovat kaikkea muuta.
http://safkatutka.fi/lasten-purkkiruoka-monikansallisten-yritysten-tuottama-ravinnekoyha-valmiste/