Imetys ja vauvan ruoka 14.07.2016 Päivitetty 19.06.2023

Tarvitaanko julkisella paikalla imettämistä suojaamaan laki?

Ruotsissa julkinen imettäminen halutaan suojata lailla. Tarvitaanko samanlainen laki Suomeenkin?

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Ruotsissa on tehty aloite julkista imettämistä suojaavasta laista.

– Asenteet julkista imettämistä kohtaan ovat muuttuneet kielteiseen suuntaan. Toinen lapseni syntyi viime vuonna ja olen saanut osakseni loukkaavia katseita ja tuhahduksia, lakivetoomuksen alullepanija Kicke Sahamies sanoo.

Meillä Suomessa stylisti Teri Niitti nostatti alkuvuodesta kohun arvostelemalla äitiä, joka imetti lastaan lentokoneessa. Hän jakoi sosiaalisen median kanavissaan kuvan äidistä ja paheksui julkista imetystä. Pitäisikö Suomeenkin yrittää saada Ruotsin tapaan julkisen imettämisen takaava laki?

Lue myös: 6 imetykseen liittyvää sääntöä, jotka ahdistavat äitejä

Valtaosa imettää julkisesti

Valtaosa suomalaisista äideistä imettää lastaan tarpeen vaatiessa myös julkisesti. Kaksplussan kyselyyn vastanneista äideistä neljä viidestä oli imettänyt julkisella paikalla. Äidit olivat imettäneet useimmin ulkona puistossa tai uimarannalla, kauppakeskuksessa ja ravintolassa. Joka toinen äiti oli imettänyt myös liikennevälineessä.

– Olen imettänyt varmaan kaikissa mahdollisissa paikoissa, koska en todellakaan ole sellainen äiti, joka olisi jäänyt vauvan kanssa neljän seinän sisälle, eräs kyselyyn vastannut äiti kertoo.

Yleensä muut ihmiset suhtautuvat imettävään äitiin myönteisesti.

– Suomessa julki-imetykseen suhtaudutaan pääosin hyvin. Mitä enemmän imetys näkyy katukuvassa, sitä tavallisemmaksi se muuttuu, toteaa Anna Groundstroem, joka toimii vertaistukikoordinaattorina Imetyksen tuki ry:ssä.

Lue myös: Äiti taistelee julki-imetyksen puolesta: julkaisi rohkean kuvan
Keskustele: Kuohuttaako miehiä julki-imetys yhtä paljon kuin naisia?

”Mene vessaan!”

Vaikka julkisella paikalla imettäminen on suurimmalle osalle ihmisistä arkinen asia, se myös edelleen ärsyttää, muitakin kuin Teri Niittiä. Kuusi prosenttia Kaksplussan kyselyyn vastanneista äideistä oli saanut arvostelua osakseen imettäessään julkisella paikalla.

– Ulkoilmatapahtumassa vanhempi mies sanoi, enkö voisi mennä tekemään tuota hommaa muualle, eräs äiti kertoo.

– Olen saanut paheksuvia katseita ja minut on käsketty vessaan imettämään, toinen äiti kuvaa.

Yksi kyselyyn osallistunut äiti kertoo, että hän ei katsele ympärilleen imetystilanteessa.

– En halua reagoida tuomitseviin katseisiin, hän sanoo.

Jotkut äidit voivat välttää julkista imetystä arvostelun pelossa.

– Imetys on hyvin henkilökohtainen asia. Se liittyy myös vahvasti vanhemman tarpeeseen pitää huolta lapsestaan. Siksi kielteinen kommentointi voi loukata tai tuntua oman vanhemmuuden arvostelulta. Jos äiti ja vauva ovat tehneet ison työn imetyksen onnistumiseksi, negatiivinen kommentointi voi satuttaa syvästikin, Anna Groundstroem sanoo.

Lue myös: Äidit kertovat: ”Imetin kaverin vauvaa”

Paljas rinta kiusallista

Mikä imettämisessä julkisella paikalla sitten oikein ärsyttää? Arvostelijoiden mielestä on kiusallista joutua katselemaan paljaita rintoja. Heidän mielestään imetyksen pitäisi tapahtua mahdollisimman huomaamattomasti ja piilossa.

– Onhan se häiritsevää, kun joku imettää rinta ronskisti paljaana ja maito roiskuu nännistä, eräs keskustelija kuvailee Kaksplussan keskustelupalstalla.

– Imetys ei ole syy läväyttää rintoja esiin. Ja ennen kuin kukaan sanoo imetyksen luonnollisuudesta mitään, totean myös vessassa käynnin ja seksinkin olevan luonnollisia asioita, mutta niitä ei silti tehdä kaiken kansan nähden, toinen keskustelija toteaa.

Lue myös: 9 hyödyllistä apuvälinettä imetykseen

Lakiin olisi helppo vedota

Lainsäädäntö takaa julkisen imetyksen Australiassa, Filippiineillä, Taiwanissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa 49 osavaltiossa. Lain ansiosta imettävää äitiä ei voi käskeä poistumaan esimerkiksi kahvilasta tai liikennevälineestä. Jos näin tapahtuu, kyseessä on syrjintä. Lisäksi julkisesti imettävää äitiä ei saa loukata sanallisesti.

Ruotsissa julkista imettämistä suojaava laki halutaan, jotta äidit eivät jäisi vauvojensa kanssa kotiin arvostelun pelossa. Vetoomuksessa todetaan, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla olla samanlainen oikeus muiden kunnioitukseen julkisessa tilassa.

Olisiko julkisen imetyksen turvaavasta laista apua asenteiden muuttamisessa myös Suomessa? Laki-aloite jakaa äitien mielipiteet. Puolet Kaksplussan kyselyyn vastanneista äideistä kannattaa julkisen imetyksen turvaavaa lakia. Lain puolustajat pitävät sitä hyvänä keinona suojautua arvostelulta.

– Ajattelisin mielelläni, että meillä ei tarvittaisi erikseen lakia, mutta valitettavasti Suomessa asuu suvaitsemattomia mielensä pahoittajia. Jos olisi laki, kenelläkään ei olisi mitään sanomista julki-imettämisestä, eräs äiti toteaa.

– Imettäminen julkisella paikalla olisi helpompaa ja monet paineet voisivat hävitä, kun tietää, että tekee oikein. Äitiä ei voisi poistaa ravintolasta tai käskeä vessaan imettämään, toinen äiti sanoo.

– Julkinen imettäminen on tälläkin hetkellä täysin normaalia ja laillista, eräs äiti kommentoi.

– Tällaista täysin luonnollista toimenpidettä eli vauvan ruokkimista ei tarvitse mielestäni säädellä lailla. Imetys on jokaisen vauvan oikeus ja mielestäni niiden, jotka kokevat sen häiritseväksi, olisi syytä tehdä hieman itsepohdiskelua, toinen äiti jatkaa.

– Mitä sillä on merkitystä, ärsyttääkö julkinen imetys muita vai ei? Emmehän me keskustele siitäkään, pitäisikö katukuvasta kieltää hitaat mummot ja kikattavat teinit, vaikka joku heitä paheksuisikin. Jos en kestä muita ihmisiä, voin jäädä kotiin, yksi äideistä toteaa.

Imetyksen tuki ry:n Anna Groundstroemin mukaan Suomessa imettävät äidit saavat enemmän myönteisiä kuin kielteisiä kommentteja.

– Julkisen imettämisen suojaamiseen lailla ei ole mielestäni erityistä tarvetta. Tuettavilta äideiltä kuulemme kielteisistä kommenteista muutaman kerran vuodessa. Otsikoihin nousevat negatiiviset reagoinnit imetykseen ovat harvinaisia.

Yhdistyksessä on huomattu, että usein iäkkäämmät ihmiset, joiden lapsuudessa pitkä imetys on vielä ollut tavallista, suhtautuvat imettäviin äiteihin hyvin kannustavasti.

– Samoin nuorten imetysasenteet voivat olla hyvin positiivisia ja imetys koetaan luonnolliseksi. Jokainen positiivinen kommentti ja hyväksyvä hymy on iso voimavara pienten lasten äidille, Groundstroem jatkaa.

Lue myös: Imettävät julkkisäidit: katso 25 upeaa kuvaa!

Itkevä vauva häiritsee

Monien äitien mielestä nälän vuoksi itkevä vauva häiritsee muita ihmisiä paljon enemmän kuin julkinen imetys.

– Ruokailevassa vauvassa ei ole mitään ärsyttävää. Nälkäänsä huutava lapsi saattaa joskus ärsyttääkin, eräs äiti toteaa.

Äidit korostavat muiden huomioon ottamista, kun lasta imettää julkisella paikalla.

– Maitoa on annettava silloin kun lapsella on nälkä. Imetän kuitenkin niin, että itsellänikin on mukava olla eli vähän suojassa. En halua, että vieraat miehet näkevät rintani, toinen äiti kertoo.

Suomalaisäidit puolustavat oikeuttaan julkiseen imettämiseen, vaikka sen suojana ei olekaan lakia.

– Minulle ei olisi kannattanut tulla sanomaan mitään, olisi kyllä tullut sellainen hormonimyrskyvastaus tästä suunnasta, eräs äiti toteaa.

Teri Niitin sosiaalisen median kanavat menivät tukkoon, kun äidit antoivat palautetta hänen postauksestaan. Teri Niitti pyysi julkisesti anteeksi.

Lähde: Kaksplussan lukijapaneeli

Lue myös: Hollywood-tähdet puolustavat julkista imetystä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X