Imetys ja vauvan ruoka 28.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

Toimittaja kokeili imetyskoppia ja mietti, suojaako vai eristääkö se – imettäisitkö sinä kopissa?

Käsi ylös, jos olet miettinyt, voiko jossain tilanteessa imettää. Vaikka imettäminen on yksi luonnollisimmista asioista, se ei vielä tänäkään päivänä aina tunnu siltä. Vauvan julkinen ruokailuhetki herättää edelleen paljon huomiota ja keskustelua.

Teksti
Jenni Niemi
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Kun kuopukseni syntyi, asuimme Yhdysvalloissa. Luin suomalaisesta mediasta, että ravintoloitsijat olivat ottaneet kantaa julki-imettämiseen. Yhdessä kirjoituksessa äitejä kehotettiin imettämään vessassa. Se tuntui käsittämättömältä.

Pienoisen imetyskohun vuoksi jännitin, missä uskaltaisin imettää, kun muuttaisimme Suomeen. Newyorkilaisessa synnytyssairaalassa olin heti lapsemme synnyttyä saanut käteeni lakitekstin, jossa kerrottiin, että minulla on oikeus imettää julkisilla paikoilla. Kyse oli lapsen oikeudesta ruokaan paikasta ja tilanteesta riippumatta. Totuin siis imettämään puistoissa, hammaslääkärin vastaanotolla ja ystävien seurassa ravintolan brunssilla.

Monen ravintolan ovessa oli imetysmyönteisyydestä kertovia tarra.

Imetyskopista suojaa

Ei se julki-imettäminen tosin ollut aina helppoa New Yorkissakaan. Laki ei voinut taata sitä, että imetys tuntuisi joka paikassa luontevalta.

Ainakaan itse en halunnut aina jakaa lapseni intiimiä ruokailuhetkeä tuntemattomien ihmisten, kopterikameroiden ja somekuvaajien kesken. Enkä usko, että olin ainut. Siispä vauvani ja minä hikoilimme imetysliinan suojassa elokuun helteissä.

Ilahduin suuresti, kun näin Brooklynin lastenmuseon sisääntuloaulassa pienen asuntovaunun näköisen kopin. Oven infotarra kutsui äitejä koppiin imettämään tai pumppaamaan rintamaitoa omassa rauhassa.

Kun kopin ovi napsahti kiinni, museossa kaikuneet lasten äänet vaimenivat täysin, koppiin syttyi lempeä valo ja ilmastointi alkoi hyrrätä. Riisuin hikisen toppini. Tunnelma oli hetkessä rento. Vauvani sai heti hyvän imuotteen eikä etsinyt sitä hermostuneesti kuten normaalisti imetysliinan suojassa.

Kopin seinällä olevassa julisteessa kerrottiin puhelimeen ladattavasta sovelluksesta, jonka avulla vastaavia koppeja olisi mahdollista etsiä eri puolilta kaupunkia. Konsepti tuntui mainiota etenkin sellaiselle äidille, joka haluaa liikkua ihmisten ilmoilla vapaasti, mutta tarvitsee rauhallisen imetyspaikan.

imetys

Kopit saapuvat Suomeen

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Imetyskopit eivät ole enää pelkästään amerikkalaisten juttu, sillä pian niitä voi nähdä myös Suomessa. Savolainen Taiga Concept on alkanut valmistaa imetykseen tarkoitettuja BabyBootheja.

Ensimmäinen suomalainen imetyskoppi oli kokeiltavana Helsingin lapsimessuilla huhtikuussa. Suomalaisessa imetyskopissa design on otettu amerikkalaisversiota paremmin huomioon. Siinä missä amerikkalainen koppi muistuttaa pientä asuntovaunua umpinaisine seinineen, suomalaisen kopin seinät ovat tummennettua lasia. Lasin takaa sekä äiti että lapsi voivat seurata ympäristöään ilman, että ulkopuoliset näkevät sisälle koppiin.

– Koppeja on tarkoitus tuoda kauppakeskuksiin, lentoasemille, ravintoloihin ja messukeskuksiin eli paikkoihin, missä perheet liikkuvat, Taiga Conceptin operatiivinen johtaja Maarit Sinikangas kertoo.

Idea suomalaisten imetyskoppien valmistukseen syntyi, kun antropologiaa opiskellut Sinikangas alkoi pohtia sitä, miten kansainvälistyvä Suomi ottaa eri kulttuuritaustaiset imettävät äidit huomioon.

– Kaikki eivät suinkaan koe luontevaksi paljastaa rintaansa julkisesti. Osa haluaa suojata rintansa ulkopuolisten katseilta ja kommenteilta. Joku saattaa ajatella, että rinta paljaana tulee tahtomattaan provosoineeksi samassa tilassa olevia muita ihmisiä, Sinikangas sanoo.

Jos imettäminen julkisilla paikoilla tuottaa hankaluuksia, niin maidon pumppaaminen kodin ulkopuolella se vasta voikin olla melkoista säätöä. Julkisilla paikoilla sellaiseen ei ole ollut tiloja.

Myös Sinikangas on pannut merkille mediassa käydyn keskustelun julki-imettämisestä. Hänellä on kokemusta oman kuopuksensa kanssa siitä, että äänille yliherkän lapsen imettäminen kauppakeskuksen hälinässä ei ole helppoa.

– Halusin, että äidit voisivat elää arkeaan lastensa kanssa vapaasti kodin seinien ulkopuolella, eikä heidän tarvitsisi stressata siitä, missä voivat imettää.

Eristetäänkö imettäjät?

Mutta ovatko imetyskopit kuitenkin julki-imetystä vastaan ja keino saada paljaat rinnat pois katukuvasta?

– Kopin idea ei ole eristää äitejä. Pääasia on, että jokaiselle äidille olisi paikka imettää julkisilla paikoilla, Sinikangas linjaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vieraileva tutkija Kirsi Otronen on sitä mieltä, että imettäviä äitejä ei tule eristää eikä imetystä tule ajatella peiteltävänä asiana.

Tosin kuullessaan kokemuksistani brooklyniläisestä lastenmuseossa hän tulee toisiin ajatuksiin: imetyskopit voisivat toimia herkästi ärtyvän vauvan kanssa tai silloin kun äiti haluaa olla ihan rauhassa ja keskittyä vain vauvaan.

Ja kyllähän äiti saa mukavassa nojatuolissa paremman imetysasennon vauvan kanssa kuin kovalla ravintolatuolilla pöydän ääressä, saati pöntön päällä.

Sinikankaan mukaan kohujen myötä julkiset palveluntarjoajat ja yksityiset toimijat haluavat jatkossa huomioida lapsiperheiden tarpeet entistä paremmin. Vaikka joku ravintoloitsija meuhkasikin, että imettäjät kuuluvat vessaan, näin ei todellakaan yleisesti ajatella.

Koska Suomessa ei ole lakia, joka velvoittaisi yritykset ja julkiset toimijat järjestämään tiloja imetykselle, jää imettävien äitien tarpeiden huomioiminen yrittäjien omaan harkintaan. Monelle toimijalle eritystarpeiden huomioiminen on ennen kaikkea kustannuskysymys.

– Tosin miksei olisi mahdollista järjestää paria nojatuolia rauhalliseen nurkkaukseen, Otronen pohtii.

imetys

Laki julki-imetyksestä

Imetyskulttuuri on muuttumassa, muun muassa THL:n kansallisen imetyksen edistämisen toimintaohjelman avulla. Sen avulla Suomesta halutaan tehdä imetyksen kärkimaa.

Imetyskoppia ei varmasti ole tulevaisuudessakaan saatavilla aina kun vauva inahtaa. Vuosille 2018–2022 tehdyssä ohjelmassa esitetäänkin, että äidin oikeus imettää lastaan julkisesti turvattaisiin Suomessakin lainsäädännöllä. Jos asiasta olisi laki, ei kenenkään tarvitsisi edes pohtia, onko ravintolassa soveliasta imettää tai saako ravintoloitsija tai asiakkaat tulla huomauttamaan siitä.

Toistaiseksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei ole nähnyt asiaa sellaisena, että siitä pitäisi tehdä laki.

Tulipa laki tai ei, jos äitien ajatellaan jatkossa palaavan nykyistä aiemmin vanhempainvapaalta takaisin työelämään ja samalla kannustetaan imettämään pitkään, saatetaan myös työpaikoilla tarvita maidon pumppaamiseen soveltuvia tiloja.

– Jos ja kun haluamme suojella imetystä, niin työn ja imettämisen yhdistämiseen liittyviä asioita täytyy pitää esillä, Otronen kiteyttää.

THL:n mukaan Suomi on toki jo nyt imetysmyönteinen maa, mutta parannettavaa olisi esimerkiksi imetyksen terveyshyödyistä kertovan tiedon lisäämisessä.

Itse muistelen edelleen lämmöllä newyorkilaisten ravintoloiden tarjoilijoita, jotka toivat minulle lasin vettä, kertoivat oma-aloitteisesti missä voin vaihtaa vaipat ja etsivät minulle paikan, jonka viereen pystyin parkkeeraamaan lastenvaunut.

Tampereella jaetaan jo ravintoloille imetysmyönteisyydestä kertovia tarroja. Jään mielenkiinnolla odottamaan, yleistyvätkö ne muuallakin ja voinko tulevaisuudessa matkalle lähtiessäni piipahtaa lentokentällä suojaisassa imetyskopissa.

Suomeen haluttaisiin laki puoltamaan julki-imettämistä. Sitä odotellessa julkisille paikoille on ilmestymässä imetyskoppeja. Ovatko ne kuitenkin vain keino siivota paljaat rinnat pois katukuvasta?

Mitä mieltä sinä olet? Kerro kommenteissa!

Kommentit (2)

Huivin suojassa, osittain tiukempaa, osittain väljempää vaatetta… kyllä taaperonkin kanssa onnistuu, kun ei haittaa jos vähän vilahtelee välillä :)

Suomalaiset ovat sen verran laki innokasta kansaa että olisi hyvä olla julki-imettämistä puoltava laki. Etenkin yksivuotiasta vanhemman lapsen imettämistä katsotaan usein hieman ihmettelevästi, ”vieläkö… miten kauan aiot jatkaa..”. Imetyskopit ovat hyvä idea koska vauvat erilaisia ja etenkin isommat vauvat häiriintyvät helposti ylimääräisistä äänistä. Äidille myös rennompaa kaikinpuolin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X