Uusi ruokasuositus: Kiinteitä voi alkaa maistattaa jo 4–6 kk iässä
Imetyksen ohessa lasta kannattaa totuttaa kiinteisiin ruokiin jo 4–6 kuukauden ikäisestä lähtien, suosittelee THL. Kiinteiden varhainen aloittaminen voi vähentää allergioita.
Kiinteiden aloittamista suositeltiin aiemmin aloitettavaksi vasta puolivuotiaana. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi ruokasuositus lapsiperheille kehottaa aloittamaan kiinteät jo 4 –6 kuukauden iässä.
Syyt suosituksen muuttumiseen löytyvät uusista tutkimuksista, joiden mukaan kiinteiden ruokien antaminen 4–6 kuukauden iässä yhdessä rintamaidon kanssa tukee suoliston kypsymistä ja sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille.
Kiinteiden aloittamisen viivästyttäminen yli 6 kuukauden ikään saattaa lisätä allergia-alttiutta, ruokasuosituksessa sanotaan.
Täysimetyksen merkitystä korostetaan kuitenkin edelleen. Kiinteiden aloitus tulisi tehdä niin, että maisteluannoksia annetaan imetyksen jälkeen, ja imetystä jatketaan kiinteiden ohella vuoden ikään asti.
Uudet suositukset korostavat myös perheiden säännöllisten, yhteisten ruokahetkien merkitystä lapselle.
Lue myös: Tunnista vauvan allergia – Näin helpotat oireita
Kiinteiden aloitus: perunaa tai bataattia
Nelikuisen vauvan ensimmäisen kiinteän ruoan on hyvä olla maultaan neutraali ja helposti soseutuva. Bataatti, peruna, porkkana, kesäkurpitsa, maissi tai veteen keitetyt puurot ovat hyviä aloitusruokia.
Jos aloittaa hedelmäsoseella, makeasta tulee ensimmäinen tuttu maku, jolloin peruna tai porkkana ei ehkä heti maistukaan.
Lue lisää:
Vauvan ruokavalio: Älä anna näitä ruokia alle 1-vuotiaalle
Syyllistytkö purkkiruoan syöttämisestä vauvalle? Tämän takia se on turhaa
Kiinteitä monipuolisesti: kokeile kalaa ja viljaakin
Uutena asiana suosituksissa korostetaan jo alusta lähtien maistelun monipuolisuutta. Kalaa, kananmunaa ja viljaakin voi siis kokeilla lapselle. Jos oireita tulee, sen huomaa parissa päivässä.
Maisteluannoksia voi ottaa helposti erilleen perheen arkiruoasta ennen sen suolaamista ja maustamista. Tutustumisruoilla ei ole vielä ravitsemuksellista merkitystä, pikemmin vauvaa vain altistetaan erilaisille ruoka-aineille.
Lue lisää: Kalaa ja viljaa jo viisikuiselle
Puolivuotiaalle soseiden lisäksi sormiruokaa
Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää ruokaa kuuden kuukauden iästä lähtien. Soseaterioiden lisäksi omatoimista syömistä voi harjoitella sormiruokailulla. Sormiruoaksi voi antaa esimerkiksi ruisleivän kannikan tai juuresten paloja, joilla lapsi voi harjoitella ruoan suuhun viemistä.
Sormiruokien pitää tukehtumisvaaran välttämiseksi olla sellaisia, joista ei irtoa pieniä palasia. Pinsettiotteen harjoitteluun sopivat pienet suupalat, esimerkiksi pienet marjat, maissi ja riisi.
Lue lisää: Näin aloitat vauvan sormiruokailun
Kiinteisiin totutteluun menee aikaa
Lapset vierastavat luontaisesti karvaita ja happamia makuja, joita on esimerkiksi kasviksissa. Samoja makuja kannattaa tarjota lapselle toistuvasti, jotta makumaailma kehittyy vähitellen laajaksi.
Alle vuoden iässä tulisi välttää sokeroitujen ja suolaa sisältävien elintarvikkeiden ja juomien tarjoamista lapselle. Tavanomainen rasvaton maito sopii juomaksi vuoden, hapanmaitovalmisteet 10 kuukauden iästä alkaen.
Lapsi tarvitsee kahden viikon ikäisestä lähtien ympäri vuoden 10 mikrogrammaa D-vitamiinia.
Ravitsemussuosituksista löytyy tietoa myös vegaaniperheille ja monikulttuurisille perheille.
Lähde: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille. THL 2016.