Imetys ja vauvan ruoka 28.03.2017 Päivitetty 29.01.2021

Vertaistukea imetykseen: ”Pikkuvauvani halusi rinnalle jopa 15 minuutin välein”

Elina Espo imetti Isla-vauvaansa ensimmäiset kuukaudet lähes jatkuvasti. Islalla oli voimakas imemisen tarve, mutta hän ei kelpuuttanut tuttia tai tuttipulloa. Lue, miten imetyskierre lopulta katkesi.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Pikkuvauvan imemistarve voi joskus olla todella suuri: helsinkiläinen Elina Espo koki tämän esikoisensa kohdalla. Hän imetti Islaa lähes jatkuvasti ensimmäiset kolme kuukautta. Isla ei huolinut tuttia tai tuttipulloa vaan halusi äitinsä rinnalle jopa 15 minuutin välein ympäri vuorokauden.

– Tuntui ahdistavalta, kun piti olla koko ajan valmis imettämään. Talvella ulos lähteminen oli jatkuvan imettämisen vuoksi hankalaa. Olin niin sidoksissa vauvaan, etten pystynyt käymään edes vessassa tai suihkussa, Elina muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Elina ei ensimmäisen kuukauden aikana tarjonnut Islalle lainkaan tuttia, koska hän arveli vauvan tarvitsevan paljon maitoa. Tuttia ei suositeltu synnytyssairaalassakaan heti annettavaksi, sillä se voi vähentää imetyskertoja. Lapsi saattaa todellisuudessa tarvita enemmän ruokaa, mutta tyytyykin tuttiin.

– Olin päättänyt, etten halua antaa vauvalle heti tuttia. Ajattelin, että minun on vain syötettävä, jotta hän saa varmasti tarpeeksi ruokaa. Yritin tarjota Islalle tuttia ensimmäisen kerran hänen ollessaan kolmen tai neljän viikon ikäinen, mutta hän ei huolinutkaan sitä siinä vaiheessa, Elina harmittelee.

Imetyksen ensiviikot: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu

Sormet suuhun

Isla rauhoittui ensimmäisinä kuukausinaan ainoastaan rinnalla. Hänelle ei kelvannut tutti tai tuttipullo, joten äidillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin imettää aina, kun Isla sitä halusi. Kun kaipuu rinnalle iski kesken bussimatkan, Elinan oli kokeiltava muitakin keinoja.

– En voinut aloittaa imettämistä liikkuvassa ruuhkabussissa, vaikka Isla itkikin vuolaasti. Tarjosin hänelle sormeani ja hän huolikin sen välillä. Hän saattoi tyytyä imemään sormeani jopa 10 minuuttia. Se helpotti lyhyiden bussimatkojen tekemistä, kun tiesin, että voin laittaa sormen hänen suuhunsa ja hän rauhoittuu siitä.

Elina kokeili laittaa myös Islan oman käden hänen suuhunsa.

– Omien sormienkin imeminen rauhoitti häntä hetkellisesti – välillä jopa muutamia minuutteja.

Myös sylissä tai sitterissä heijaaminen lohdutti ja helpotti rinnan kaipuuta. Lelujen imeskelystä Isla ei koskaan innostunut.

Elina oli hyvin sidoksissa Islaan, eikä voinut jättää vauvaa hoitoon kuin korkeintaan tunniksi kerrallaan.

– Arvelin, että sen verran toiset jaksaisivat kuunnella Islan huutoa. En voinut jättää Islaa miehellenikään kuin kaupassa käynnin ajaksi. Yöt olivat täysin minun vastuullani, koska mieheni ei olisi pystynyt tekemään silloin mitään Islan rauhoittamiseksi. Kului monta kuukautta ennen kuin hän nukkui Islan kanssa ensimmäisen kerran, Elina kertoo.

Ongelmia imetyksen kanssa? 6 yleisintä imetyspulmaa ja ratkaisut

Ei ähkyä rinnalla olosta

Isla ei jatkuvasta rinnalla olosta huolimatta vaikuttanut kärsivän liiallisen maidon saannin aiheuttamasta ähkystä. Hän imi lyhyitä aikoja kerrallaan eikä puklaillut tai vaikuttanut liian täydeltä.

– Isla söi lyhyitä aikoja kerrallaan. Hän imi 10 minuuttia, piti vartin tauon ja sitten söi taas 10 minuutin ajan. Hän ei koskaan ollut rinnalla tuntikausia. Jos Isla olisi ollut jatkuvassa ähkyssä ja vaikuttanut täydeltä, olisin varmasti vielä aktiivisemmin yrittänyt saada imetyskierteen katkeamaan.

Jatkuva imettäminen ei kuitenkaan ollut aina kärsimystä äidillekään.

– Oli tavallaan tyydyttävääkin, että pystyin aina lopettamaan vauvan hädän ja ahdistuksen. Tuntui helpottavalta, että oli olemassa jokin keino, jonka avulla hänet sai rauhoittumaan. Olisihan siinä ollut sekin vaihtoehto, että vauva olisi vain huutanut, eikä olisi huolinut edes rintaa, Elina pohtii.

Kolmen kuukauden rajapyykki

Imetyskierre katkesi lopulta kuin itsestään kolmen kuukauden kohdalla. Isä tarjosi Islalle tuttia eräänä iltana ja yhtäkkiä vauva ottikin sen suuhunsa ja alkoi imeä.

– Kolmen kuukauden ikää pidetään usein ensimmäisenä rajapyykkinä vauvan kehityksessä. Monien vauvojen kohdalla keho alkaa tuolloin kypsyä. Koliikit helpottavat ja hankalin vaihe imetyksessä rauhoittuu.

Rinnalla oleminen oli Islalle silti edelleen mieluisinta puuhaa, vaikka hän oppi syömään myös tuttia.

– Isla kaipasi rintaa puolen vuoden ikään asti. Tutin mukaan tulo ei tuonut suurta muutosta tilanteeseen, vaikka olin kuvitellut, että sen myötä kaikki olisi helpompaa.

Isla alkoi syödä neljän kuukauden iässä kiinteitä ruokia imettämisen ohessa. Tuttipulloa hän ei huolinut keneltäkään muulta kuin äidiltä. Vasta seitsemän kuukauden iässä Isla alkoi satunnaisesti kelpuuttaa tuttipulloa myös muilta.

Yösyöntien loputtua 10 kuukauden kohdalla maito alkoi tyrehtyä sen verran, ettei Isla saanut rinnasta enää tarpeeksi. Vasta silloin hän suostui juomaan kunnolla tuttipullosta.

Tuttipullosta luopuminen

Lyhyt hetki elämässä

Isla on nyt vuoden ja neljän kuukauden ikäinen touhukas taapero ja ensimmäisten kuukausien hankaluudet ovat onnellisesti takana. Elina on jälkeenpäin pohtinut syitä siihen, miksi Isla halusi vauvana olla jatkuvasti rinnalla.

– En tiedä, tarvitsiko hän ruokaa todella niin tiheästi vai läheisyyttä, kun ei viihtynyt oikein missään muualla kuin sylissä. Ehkä Isla sai rinnalla olosta helpotusta myös läheisyyden kaipuuseen.

Elina kehottaa samanlaisten ongelmien kanssa kamppailevia vanhempia sitkeästi tarjoamaan vauvalle tuttia.

– Sitä ei kannata jatkuvasti tyrkyttää, vaan kokeilla vaikkapa viikon välein, olisiko nyt sopiva aika tutille. Olisi hyvä, jos tuttia tarjoaisi joku muu kuin äiti. Tutti ei välttämättä kelpaa siksi, että äiti on liian lähellä maidon tuoksuineen. Vauva ei huoli tuttia, jos hän huomaa, että parempaakin olisi tarjolla.

Nykyään Elina ajattelee, että vauvan ensimmäiset kuukaudet ovat loppujen lopuksi lyhyt hetki elämässä, vaikka silloin olisikin vaikeaa.

– En osannut ajatella niin silloin, kun tilanne oli hankalin, vaan olin todella ahdistunut. Koin olevani kuin vankilassa, kun minun piti olla jatkuvasti valmiina imettämään. Yksi päiväkin tuntui välillä äärettömän pitkältä ajalta. Jälkikäteen ajateltuna olisin voinut harjoitella pullosta syömistä Islan kanssa enemmänkin, mutta olin liian uupunut kokeillakseni uusia asioita. Oli helpompaa mennä samalla tutulla kaavalla, vaikka tuttipullosta olisi varmasti ollut apua väsymykseen.

Kommentit (2)

Se on se tuntematon ”neljäs kolmannes”. Äidin rinnalta vauvan on turvallista tutustua ympäröivään maailmaan 9 kk:n kohtukodin jälkeen. Ja riitdtiheä rinnalla olo varmistaa maidon riittävyyden, ja on paljon muutakin kuin ruokaa. Ensimmäiseen 6 viikkoon ei suositella tuttia, voi häiritä oikeaa imuotetta, ja vaikuttaa imetyskertoihin.

Vauva on vauva aikansa. Täysimetystä suositellaankin puolivuotiaaksi, mielellään 1-vuotiaaksikin saa imetystä jatkaa. Kun ryhtyy äidiksi, pitää tietää mitä se on. Aivan normaali vaihe kaikilla vauvoilla Äiti on vauvalle tärkein. Jokainen vaihe ottaa aikansa , turha asioista hermoilla. Kyllä se lapsi joskus äidistä irtoaa, eikä äiti kiinnostaa yhtään, esim. murrosiässä. Kyllä bussissakin voi aivan hyvin lasta /vauvaa imettää, ihan normaalia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X