Minkä ikäiselle vauvalle voi antaa vettä? Älä haksahda tähän virheeseen

Asiantuntija tyrmää yleisen harhaluulon, joka veden tarjoamiseen vauvalle liittyy.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Ennen vanhaan vauvoille juotettiin jopa tuoremehua, mutta nykyään se on todettu yksiselitteisen huonoksi ideaksi. Mehun haitallisuus on suurimmalle osalle vanhemmista luultavasti itsestään selvää, mutta esimerkiksi veden tarjoaminen voi herättää jo enemmän kysymyksiä – saako vauvalle antaa vettä?

Vaikka veden antaminen voi tuntua harmittomalta, on vastaus yksinkertainen: imetetty tai korviketta syövä vauva ei tarvitse sitä. Äidinmaito ja korvike sisältävät D-vitamiinia lukuun ottamatta kaiken vauvalle tarpeellisen ravinnon ennen kiinteiden aloittamista. Rintamaidon koostumus on myös lähes 88-prosenttisesti vettä, mikä voi tulla joillekin vanhemmille yllätyksenä.

Vesi ei kuitenkaan ole myrkkyä lapsille, vaikka ulkomailla onkin takavuosina uutisoitu ja varoiteltu veden olevan pienokaisille jopa hengenvaarallista. Maissa, joissa vesi ei ole puhdasta, sen antamiseen vauvalle sisältyy infektioriski. Suomessa on kuitenkin niin onnellinen tilanne, että täällä vesijohtovesi on yksi maailman puhtaimmista.

Veden haitat voivat kuitenkin tulla esiin muulla tavalla.

– Vesi voi rajoittaa saadun rintamaidon tai korvikkeen määrää, ja se on haitallista vauvalle, toteaa kätilö Maiju Starck äitiysneuvola Perhe-Artesta.

Jos imetyskerrat vähenevät, äidin maidontuotanto saattaa alkaa heikentyä. Vesi voi lisäksi häiritä ravinteiden imeytymistä vauvan kehossa.

Vauvalle vettä vasta kiinteiden kanssa

Kun vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia 4–6 kuukauden iässä ja ruokailee pystyasennossa, hän voi alkaa harjoitella mukin käyttöä. Tällöin ruokajuomana voi olla vesi. Suomessa hanavesi kelpaa hyvin, eikä vettä tarvitse siis keittää.

– Kiinteitä syövän vauvan pääasiallinen neste on kuitenkin edelleen rintamaito tai korvike, eikä niitä saisi korvata vedellä, Starck muistuttaa.

Vaikka aikuisella paras janojuoma ja ruokajuoma on vesi, vauvan kohdalla on tosin, sillä vedessä ei ole mitään tarvittavia suoloja. 

Vettä helteillä tai vatsataudissa?

Entä onko kuitenkin joitain erikoistilanteita, jolloin vauva voisi tarvita maidon lisäksi vettä? Kesähelteillä aikuisen itse hörppäillessä vesipullostaan saattaa tulla ajatus, että vauvakin kaipailisi vettä. Nykypäivänä etenkin vanhempi sukupolvi saattaa kannustaa tarjoamaan vavalle vettä kesäkuumalla. Kyseessä on kuitenkin yleinen harhaluulo: kuuma kelikään ei ole syy veden juottamiseen pikkuiselle.

Myös sairaana, erityisesti vatsataudissa, nesteen saamisen merkitys korostuu. Silloinkin rintamaito tai korvike on kuitenkin tärkein vauvan nesteyttäjä, Starck korostaa. Imetyskertoja voi tihentää tavallisesta, varsinkin jos maito ei meinaa pysyä sisällä. Äidinmaitoa tai korviketta voi myös tarjota vauvalle pieniä määriä kerrallaan esimerkiksi lusikalla. 

– Kotioloissa en keksi tilannetta, jossa vauvalle tarvitsisi antaa vettä, Starck kiteyttää.

Lue myös: Tarvitseeko vauva helteellä vettä? Tunnista vauvan nesteen tarve ja kuivumisen merkit

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X