Imetys ja vauvan ruoka 01.10.2018 Päivitetty 14.05.2024

Epäilyttääkö imettäminen? Tässä 7 mahtavaa syytä, miksi se kannattaa

Imettäminen on paljon muutakin kuin vain vauvan ruokkimista. Tässä 7 syytä, minkä takia imettäminen on yksi parhaista asioista, mitä voit vauvan seurassa tehdä!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Imetys on mahtava juttu! Se ei ole pelkästään vauvan ruokintaa, vaan myös hoivaamista ja läheisyyttä.

Imetys voi tuntua alusta asti luonnolliselta ja helpolta, tai se voi vaatia harjoittelua. On myös mahdollista, että rankan harjoittelunkaan jälkeen imetys ei ala sujua tai äiti voi todeta, ettei se ole hänen juttunsa.

Jos imetykseen löytyy halua ja jaksamista, se on kuitenkin paras tapa ruokkia pienokainen.

Tässä 7 syytä, miksi.

7 mahtavaa syytä imettää

  1. Supermaito ravitsee täysin. Äidinmaito on täsmäruokaa ihmislapsen tarpeisiin, ja mikä parasta, sitä syntyy luonnostaan. Ravitsemuksellisesti se sisältää kaiken, mitä lapsi tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden ajan. Poikkeuksena tästä on D-vitamiini, jota vauvalle täytyy antaa rintamaidonkin ohella tippoina.
  2. Ruoka kulkee helposti mukana. Äidinmaito kulkee kätevästi mukana aina ja kaikkialla. Sitä ei tarvitse lämmittää, ja se on tarjoiltavissa nopeasti ja hygieenisesti. Lisäksi se on ilmaista!
  3. Äidinmaito antaa ylivertaisen suojan. Ravintoaineiden lisäksi äidinmaito sisältää muun muassa valkosoluja, vasta-aineita ja paljon muuta tärkeää, joka suojaa vauvaa sairauksilta. Korvikemaidoista suojatekijät valitettavasti puuttuvat.
  4. Rintamaito tukee lapsen kehitystä. Kun ihmislapsi syntyy, on aivojen, keskushermoston, suoliston ja immuunipuolustusjärjestelmän kehitys vielä kesken. Rintamaito tukee kypsymistä, kehitystä ja elimistöä, eli vauva kasvaa rinnalla.
  5. Lapsi saa siitä ravintoa pitkään. Äidinmaidon koostumus pysyy melko vakaana, vaikka imetys jatkuisi useita vuosia. Tämän takia äidinmaito on terveellistä ja täysipainoista ravintoa lapsen ikään katsomatta.
  6. Äiti tuntee sitä kautta rakkautta lastaan kohtaan. Imetys saa äidissä erittymään oksitosiinihormonia, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se auttaa äitiä myös herkistymään lapsen viesteille.
  7. Imetys on hyväksi äidin terveydelle. Oksitosiini supistaa kohtua synnytyksen jälkeen, mikä vähentää jälkivuotoa ja anemian tai kohtutulehduksen riskiä. Lisäksi imetys vähentää äidin riskiä sairastua myöhemmin munasarja- tai rintasyöpään, osteoporoosiin tai 2 tyypin diabetekseen.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X