Vauva 11.08.2019 Päivitetty 28.08.2023

Jemias, Meemi, Sarla, Tempo? Näitä nimiä on alle 20 suomalaisella – katso lista

Haluaisitko vauvallesi omaperäisen nimen? Valitsimme ehdolle Suomessa käytössä olevia harvinaisia vaihtoehtoja. Katso jutun lopusta poimimamme nimet, joita on alle 20:llä!

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock
19 kommenttia

Suuri suomalainen perhetrendi on tehdä vähän lapsia ja antaa heille harvinaiset nimet. Mistä syntyy idea sellaisiin nimiin kuin Onneli, Naava tai Reno?

Jos suosikkinimet eivät nappaa, täältä pesee harvinaisuuksia! Kaksplussan poiminnoissa on mukana sellaisia nimiä, joilla kuitenkin on jo vähintään viisi kantajaa – silloin maistraattien ja seurakuntien tulisi suoralta kädeltä hyväksyä nimi lapselle. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Petra Saarnisto kertoo eri nimityypeistä.

Jutun lopussa on listattu harvinaisia nimiä, joita on alle 20:llä sukupuolensa edustajalla!

Mesimarja

Kaunis, ihan nimen kuuloinen luonnosta löytyvä asia, jonka merkityksen ymmärtää jokainen. Luontoon viittaavat harvinaiset nimet ovat nyt suosiossa, ja niitä keksitään koko ajan lisää. Mesimarjoja on Suomessa 20.

“Eikä tarvitse välttämättä olla ekohenkinen. Kaikenlaiset vanhemmat antavat nyt lapsilleen näitä harvinaisia nimiä.”

Harkitse myös: Angervo, Pellava, Pihlaja, Heinikki, Tähdikki.

Talvi

Talvi-nimisiä naispuolisia suomalaisia on 53 ja miespuolisia 12.

“Talvi on sukupuolineutraali nimi. Suomessa se on ollut harvinainen, mutta yleistymässä, sillä tällä vuosikymmenellä Talvia on tullut paljon lisää. Virossa se on ollut käytössä jo 1940-luvulla. Meillä Talvikki on ollut suositumpi.

Samaa harvinaisten nimien sarjaa: Suomesta löytyy myös 10 nais- ja 10 miespuolista Syksyä, 24 Kevättä (kaikki naisia) sekä 5 Kesä-nimistä naista tai tyttöä. Vähemmän harvinaisia vuodenaikaan viittaavia nimiä ovat Suvi (13 928 naisen nimi) sekä Touko (1 647 miehen nimi).

Voima

39 pojan nimi on Voima. “Tämä on näitä uusia, suomenkielisiä nimiä, joilla on positiivinen merkitys. Voima voi hyvinkin yleistyä.”

Entäpä nämä: Myös Tahto, Kaiho, Varma, Uljas ja Aito ovat pojannimiä. Aito, Kaiho ja Varma ovat myös tytönnimiä eli sukupuolineutraaleja.

Ninnu

Ninnuja on 47. “Ninnua on käytetty esim. Niinan ja Anniinan lempinimenä. Lempiniminä käytetyistä nimistä tulee usein jossain vaiheessa myös virallisia nimiä. Toisaalta Ninnu voi olla muodostettu esim. Ninnin, Ninnan tai Annun mallin mukaan.”

Yksi suosittu tapa muodostaa vähän harvinaisempia nimiä on muuntelu. Vaihdetaan kirjaimia tai lyhennellään pitempiä nimiä.

Miten olisi joku näistä lempinimenomaisista muunnoksista: Nessa, Tinka, Tiiu, Piitu, Ranja.

Adele

Adele ei ole niin harvinainen nimi kuin ehkä luullaan.

“Tämä voi kuulostaa uudelta nimeltä, mutta se onkin ollut käytössä jo 1900-luvun alussa ja suomenkielisessä almanakassakin 1908–1928. Se on selvästi tulossa takaisin 2020-luvulla. Nimen uusi suosio tällä vuosituhannella alkoi jo ennen kuin laulaja Adelesta tuli suosittu, joten ihan vain hänen ansiotaan se ei ole.”

Adelen suosio varsinkin toisena ja kolmantena etunimenä on tällä vuosituhannella ollut räjähdysmäinen. Ensimmäisenä etunimenä se on edelleen kuitenkin keskiharvinainen, 785 tytön nimi, ja heistä suurin osa lienee ruotsinkielisiä. Niinpä suomenkielisessä päiväkodissa Adele saattaisi olla ainoa laatuaan.

Tässä olisi Adelea harvinaisempia vanhoja nimiä, jotka sopivat hyvin myös jälkimmäisiksi etunimiksi: Ottilia, Akuliina, Malviina, Severiina, Adette.

Jare

Jare-nimisiä poikia on 626, ja 585 heistä on saanut nimensä tällä vuosikymmenellä, räppäreiden kultakaudella. Cheekin oikea nimi on Jare Tiihonen ja JVG:ssä räppää Jare Brand.

“Sama ilmiö on tapahtunut nimelle Robin suomenkielisten keskuudessa, kun aiemmin sitä annettiin ruotsinkielisille pojille. Jarejen ja Robinien vanhemmat eivät kuitenkaan ole välttämättä ajatelleet, että antavat lapselleen nimen julkkiksen mukaan. Nimi on vaan noussut julkkiksen myötä esiin, tullut tietoisuuteen, ja alkanut kuulostaa kivalta.”

Muut harvinaiset nimet, jotka ovat yhtä lyhyitä ja ytimekkäitä kuin Jare: Kare, Jymy, Jyry, Jero, Tiko.

Merri

Fantasiakirjoista ja -sarjoista poimitaan nykyään nimiä, ja nimestä Merri tulee mieleeni Taru sormusten herrasta. Reppulinkin on joku jo ottanut käyttöön sukunimekseen.

Nimiä on lainattu ulkomailta aina; kielitieteilijöiden mukaan nimet ovat kielen helpoimmin toisiin kieliin lainautuvia osasia. Myös Matit ja Liisat ovat näitä lainoja. Nykyään lainattuja nimiä ei kuitenkaan enää mukauteta Suomen kieleen, tai korkeintaan siten, että englantilainen kirjoitusasu lausutaankin suomalaisittain.”

Onko joku näistä sinun suosikkihahmosi: harvinaiset nimet Jedi, Sansa, Amidala, Arwen ja Zelda ovat esimerkiksi kaikki niin monen suomalaisen nimiä, että ne hyväksyttäisiin lapsesi nimeksi tuosta vain.

Serafiina

Tämä harvinainen nimi tuo mieleen enkelit ainakin ortodokseille ja muille, joita on kiinnostanut lukea erilaisista enkeleistä.

“Serafiina ja Serafia tulevat heprean kielestä ja merkitsevät liekehtivää tulista. Hyvin suuri osa nimistämme on Raamatusta tai pyhimysten nimiä riippumatta vanhempien uskonnollisuudesta.”

Jos lapsen nimen halutaan vinkkaavan vanhempien uskosta Raamattuun, voi valita harvinaisemmankin.

Esimerkiksi: Asser, Joosua, Salomo, Salome, Noomi, Tekla.

Harvinaiset nimet: Näitäkään et vielä löydä nimipäiväkalenterista

Eden. Raamatun paratiisin nimi on jo 306:n suomalaistytön etunimi, ja Eedeneitä kahdella eellä on 16. Nimi istuisi muodikkaasti E-buumiin, onhan E nyt trendikkäin etunimen alkukirjain.

Emerik. Jos kaipaat E:llä alkavaa pojannimeä, jota ei löydy joka toiselta. Emerik olisi vain 142 elävän suomalaismiehen tai -pojan nimi. Se on pohjoismaalainen versio unkarilaisen pyhimys Emericuksen nimestä. Italiassa se on vääntynyt muotoon Amerigo, minkänimisen miehen mukaan nimettiin Amerikan manner.

Devi. Joogaatko? Devi on sanskriittia ja merkitsee jumalatarta. Nimi on yleinen Intiassa, missä ennen vanhaan ajateltiin, että jos kohtelet tyttöä niin kuin tämä olisi jumalatar, koko maailmankaikkeus hymyilee sinulle.

Misael. Mikaeleita istuu joka oksalla, Misaeleita ei! Heitä on Suomessa vain 67. Nimien raamatullinen alkuperä on sama, eri kielissä nimi on vain muokkautunut erilaiseksi.

Selim. Turkkilaissulttaanien suosima nimi on myös Anselmin vanha lempinimi, minkä vuoksi sitä saattaa esiintyä supisuomalaisissakin sukupuissa – ja arkkitehti Selim A. Lindqvistin ihailijoiden lapsilla.

Tuiki harvinaiset nimet – näitä on alle 20:llä

Nämä harvinaiset nimet on vain alle 20 suomalaisella. Nimen perässä näet suluissa määrän, kuinka monelta suomalaiselta kyseinen nimi löytyy.

Harvinaisia tytönnimiä:

Ailiina (ensimmäisenä etunimenä 10 suomalaisella)
Aronia (6)
Aure (19)
Bambi (10)
Eloisa (7)
Hiltu (5)
Jemmi (7)
Kauni (5)
Kide (10)
Lumilia (5)
Meemi (15)
Miana (12)
Naava (10)
Onneli (16)
Oodi (19)
Sarla (10)
Sievä (19)
Sinitta (5)
Timja (10)
Vadelma (12)
Valla (5)
Valmu (10)
Vesna (10)

Harvinaisia pojannimiä:

Eemos (ensimmäisenä etunimenä 6 suomalaisella)
Harras (9)
Huima (12)
Jaapo (7)
Jemias (5)
Jupiter (10)
Kosmos (5)
Laurus (7)
Liekki (9)
Maltti (8)
Miihkali (12)
Reno (8)
Ruupe (5)
Saveli (7)
Tempo (12)
Tyrsky (8)
Vilmeri (13)
Vinha (12)
Vänni (14)

Katso myös Kaksplussan nimikone, joka ehdottaa mieltymystesi perusteella sopivia nimiä lapsellesi! Mukana sekä yleiset että harvinaiset nimet.

Lue myös

Kommentit (19)

Mun luokkalaisen nimi on Roti. Hän on suomen ainut Roti. Teidän listalla ei ollut Rotia mukana.

Mun nimi on melko harvinainen. Se mun nimi on 70 ihmisellä :o

Mun nimi kans mun nimellä on vaa pari suomalaista olin toinen omalla nimellä suomessa

Miun nimi on luella entyödä onko sitä monella kun mie olen puolikkaaksi osakseni ruottista.

Mun nimi on naana sitä ei ollu tääl

Kummipojalleni en ole kaimaa löytänyt:Jahvetti

Serkkuni on luultavasti ainoa Lupiina

Serkkuni saattaa olla ainoa Lupiina

Eliida- nimeä ei ole löytynyt töistä, sen muoto on ollut alunperin Elliida mutta lyheni ja jäi käyttöön. Mummini etunimi.

Ihan katseita nimiä kaikki 🙄

Ei löydy kaimaa joka kirjoitetaan samanlailla kuin minulla :D

Mun nimisiä on Suomessa vain minä 🤗

Misael? Meemi? Saveli? Ei hyvää päivää, mitä nimiä… 😩

Myös Minla nimisiä on vain muutama

Nimi palvelussa vähemmän kuin 5:llä esiintyvä nimi ilmaistaan merkinnällä alle 5 sekä miesten että naisten nimiin. Tämä antaa harhaanjohtavaa tietoa nimien määrässä ja esiintyvyydessä molemmilla sukupuolilla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X