Vauva 05.12.2020 Päivitetty 29.05.2023

Jumalien nimiä on annettu myös 2020-luvun vauvoille – katso 21 x harvinaisen jumalaiset nimet tytöille ja pojille!

Jumalaiset nimet voivat liittyä kotoperäiseen muinaisuskoomme tai hakea vaikutteita maailman uskonnoista. Mikä on suosikkisi?

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Jumalaiset nimet tai ainakin puolijumalaiset sellaiset ovat Kalevalan kertomusten myötä vakiinnuttaneet suosionsa etenkin suomalaispoikien toisina niminä. Kalevalaista poljentoa on yliluonnollisten kykyjen Väinämöistä ja Ilmarista muotoilevissa Väinämössä ja Ilmarissa sekä ikuista vaurautta lupaavassa Sampossa.

Mitä suomalaisittain harvinaisempia vaihtoehtoja olisi? Näissä nimissä on ripaus mystiikkaa, ja merkitystä tietämättäkin ne ovat suomalaiseen suuhun kauniita.

Jumalaiset nimet pojille:

Puhuri

Puhuri sopii loistavasti talvikuukausina syntyneen pojan nimeksi. Puhuri on suomalaisessa mytologiassa talven henki, voimakas pohjoistuuli. Esiintyy 5 suomalaisella.  Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Hermes

Hermes oli viisas ja älykäs matkustavaisten ja hyvän onnen jumala, jota rukoiltiin antiikin Kreikassa. Esiintyy 15 suomalaisella.

Balder

Balder oli muinaisessa Skandinaviassa valon, kauneuden ja onnellisuuden jumala. Esiintyy 9 suomalaisella.

Loki

Loki on skandinaavisen mytologian jumalien nimiä. Loki on jumalhahmo, jonka vahvuuksia ovat nokkeluuus ja komeus. Esiintyy 13 suomalaisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Kami

Intialaisen alkuperän nimi Kami tarkoittaa ”hän jonka unelmat käyvät toteen”. Šintolaisuudessa Kami tarkoittaa pyhää tai kunnioitettua ilmiötä. Esiintyy 17 suomalaisella.

Apollo

Voisiko olla myös Helsingin ydinkeskustan yökerhossa alkunsa saaneen rakkauden hedelmän nimenä? Antiikin roomalaisten Apollo oli valon ja auringon jumala. Kreikkalaisessa mytologiassa kirjoitusasu on Apollon. Esiintyy 53 suomalaisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Tuuri

Mukaelma skandinaavien ukkosenjumalan nimestä Thor. Esiintyy 10 suomalaisella. Toinen tuurin merkitys on hyvä onni.

Hari

Mahdollisesti sanskriitin kielen alkuperää ja tarkoittaa eri tulkintojen mukaan joko leijonaa tai ”hän, joka karkottaa pahan”. Hari on myös yksi hindulaisuuden suuren jumalan Višnun monista nimistä. Esiintyy 21 suomalaisella.

Merkurius

Antiikin Rooman jumalien nimiä. Merkurius oli kauppiaiden, matkamiesten, rahtaajien, varkaiden ja huijareiden jumala. Sen mukaan on tunnetusti myös nimetty ensimmäinen planeetta Auringosta. Esiintyy 7 suomalaisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Atlas

Kreikkalaisten juurten nimi tarkoittaa kantamista. Mytologian Atlas oli jättiläinen, joka kantoi maailman painoa harteillaan, joten nimeen liitetään suuri vahvuus. Esiintyy 88 suomalaisella. Nouseva etenkin nyt: nimi on annettu 18 kertaa vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Jumalaisia nimiä annetaan 2020-luvullakin, ja Atlas on yksi nousevista.

Jumalaisia nimiä annetaan 2020-luvullakin, ja Atlas on yksi nousevista.

Lue myös: Näin saat toivenimesi vauvalle vaikuttamaan puolison omalta idealta

Jumalaiset nimet tytöille:

Selene

Selene kreikkalaisten jumalien nimiä, ja tarkoittaa kuun jumalatarta. Nimen muunnoksia ovat muun muassa Seline ja Selina. Selene esiintyy 146 suomalaisella. Nouseva etenkin nyt: nimi on annettu 6 kertaa vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Gaia

Kreikkalaista alkuperää oleva Gaia tarkoittaa maaemoa, äiti maata. Esiintyy 35 suomalaisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Hera

Hera on niin ikään kreikkalaisten jumalien nimiä. Hera oli muun muassa hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar. Esiintyy 7 suomalaisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Louhi

Louhi on Kalevalassa Pohjolan emäntä, jolla on yliluonnollinen kyky taikoihin. Salaperäinen Louhi ei ole tarinan hyvis, mutta herättää pelon ohella myös suurta arvostusta ollessaan rohkea vastus Väinämöiselle. Esiintyy 18 suomalaisella.

Brigit

Brigit-nimen alkuperä on Irlannissa. Brigit on kelttien mytologiassa runouden ja viisauden jumala. Nimi tarkoittaa voimaa. Esiintyy 10 suomalaisella.

Soma

Soma tarkoittaa suomeksi tietysti suloista, mutta hindulaisuudessa sanalla on jumalainen yhteys. Se tarkoittaa kuun mettä, ja liitetään kuujumala Chandraan. Esiintyy 60 suomalaisella.

Keiju

Keijujen sanotaan olevan luonnon omia suojelusenkeleitä. Voisiko tyttäresi olla luonnosta ja sen eläimistä huolehtiva Keiju? Esiintyy 106 suomalaisella.

Pandora

Pandora oli kreikkalaisessa mytologiassa maailman ensimmäinen nainen. Esiintyy 10 suomalaisella.

Kassandra

Kreikkalaisessa mytologiassa Kassandra oli Troijan prinsessa, joka osasi ennustaa. Esiintyy 31 suomalaisella.

Lorelei

Lorelei kuuluu saksalaiseen kansantarustoon, jossa kaunotar Lorelei oli tahtomattaan viettelevä vedenneito. Olennon mukaan on nimetty tunnettu rantakallio Reinjoen varrella. Esiintyy 6 suomalaisella.

Peikko

Muinaisnorjalaisen uskomuksen mukaan monet vuoret ovat syntyneet, kun jättiläismäinen peikko on muuttunut kiveksi. Esiintyy 7 suomalaisella naisella. Nimi on annettu myös vuonna 2020 syntyneelle vauvalle.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X