Vauva 22.06.2019 Päivitetty 29.05.2023

Laura Jenna Ellinoora Aleksandra Jurvanen? Yli 100 suomalaisvauvalla on jo neljä etunimeä

Tuplasukunimi on ollut vastasyntynyttä koskevista nimilain muutoksista suositumpi. Edelleen tavallisinta on antaa vauvalle kaksi etunimeä, vaikka puolen vuoden ajan on ollut laillista antaa neljäkin.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Jos  vauvalle on vaikeaa valita nimeä monesta hyvästä vaihtoehdosta, nykyään riittää, että jäljelle jää neljä suosikkia. Tammikuusta 2019 lähtien lapselle on voinut antaa neljä etunimeä, kun uusi laki astui voimaan.

Neljän antaminen on kuitenkin ollut vielä melko harvinaista:

  • Tämän vuoden lapsia on tähän mennessä nimetty yli 12000.
  • Yli 1100 on saanut yhden etunimen.
  • Yli 5800 on saanut kaksi etunimeä.
  • Yli 5000 on saanut kolme etunimeä.
  • Vain runsaat 100 lasta on saanut neljä etunimeä.

– Selkeästi yleisintä on antaa lapselle kaksi tai kolme etunimeä, toteaa lakimies Laura Mattila Pohjois-Suomen maistraatista.

Lain uudistamisen perusteita olivat kansainvälistyminen, perherakenteiden muutokset sekä tarve yksilöidympään nimenantoon.

Lapselle voi antaa molempien vanhempien sukunimen

Paitsi että uusi laki mahdollistaa neljä etunimeä, sen ansiosta lapselle voi nykyään antaa kaksiosaisen sukunimen. Vuoden 2019 lapsista noin 130 on tähän mennessä saanut sukunimiyhdistelmän.

Yksi heistä on Milla-Maaria Parttimaan ja Roy Takalan poika Rufus Parttimaa-Takala:

View this post on Instagram

Mini-me growing so fast 👶🏻💕

A post shared by Roy Takala (@roykoira) on

– Meille sukunimiyhdistelmä oli ihan selkeä valinta. Kun kuulimme tästä uudesta nimilaista, olimme molemmat yhtä mieltä kaksiosaisesta sukunimestä meidän pojalle, Milla-Maaria Parttimaa kertoo.

Parttimaa ja Takala eivät ole vielä naimisissa, ja he halusivat pojalleen molempien sukunimet. Nimen järjestys oli helppo valita, sillä he päättivät noudattaa aakkosjärjestystä.

Löydä nimikoneen avulla nimi lapsellesi!

Rufuksen sukunimi saattaa kuitenkin vielä muuttua, kun vanhemmat menevät naimisiin.

– Suunnitelmissa on vaihtaa tulevaisuudessa koko perheelle yhtenäinen sukunimi.

Sukunimiyhdistelmissä on valinnan varaa

Mitä jos Rufuksen sukunimeksi kuitenkin jäisi Parttimaa-Takala, ja hän menisi aikanaan naimisiin ihmisen kanssa, jolla myös olisi kaksiosainen sukunimi? He voisivat ottaa yhteisen sukunimen laajasta valikoimasta.

­– Avioliittoon aikovat, joilla on sukunimiyhdistelmä, voivat muodostaa sukunimistään kymmenittäin erilaisia sukunimiyhdistelmiä tai valita sukunimekseen toiselta yhdistelmästä yhden sukunimen, Laura Mattila kertoo.

Jos esimerkiksi Lindgren-Lampinen ja Mattila-Laine avioituvat, mahdollisia sukunimiä ovat muun muassa Laine, Lampinen, Lindgren, Mattila, Lampinen-Laine, Mattila-Lampinen, Lindgren-Mattila ja Laine-Lindgren.

Kahta useampaa sukunimeä rimpsuun ei laki salli. Parin sukunimi ei siis sentään voisi olla Lindgren-Lampinen-Mattila-Laine.

Etunimien valikoima on laajentunut

Uusi laki myös mahdollistaa etunimet, jotka eivät ole olleet perinteisen suomalaisen nimikäytännön mukaisia. Tänä vuonna on hyväksytty aiempaa enemmän muun muassa itse keksittyjä ja kansainvälisiä nimiä.

– Etunimi on myös voinut perustua jo olemassa oleviin etunimiin, joiden osia yhdistämällä tai kirjoitusasua muuttamalla on muodostettu kokonaan uusi nimi. On aiempaa yleisempää haluta antaa lapselle täysin uniikki nimi, Mattila kertoo.

Lapsen etunimeksi ei kuitenkaan edelleenkään hyväksytä nimeä, joka on vakiintunut vastakkaiselle sukupuolelle tai joka voi aiheuttaa pahennusta tai haittaa.

Nimi, jossa on #- tai @ -merkki, ei sovi etunimeksi.

– Haittaa arvioitaessa otetaan huomioon, onko kyseessä lapselle ilmoitettu nimi vai täysi-ikäisen henkilön nimenmuutoshakemus. Lapsen etu on otettava huomioon nimen haitallisuutta arvioitaessa. Esimerkiksi kirosana olisi nimenä omiaan aiheuttamaan pahennusta. Sitä ei tosin voisi hyväksyä aikuisellekaan.

Etunimeksi ei voi myöskään hyväksyä nimeä, joka on etunimeksi soveltumaton. Esimerkiksi nimi, jossa on #- tai @ -merkki, ei sovi etunimeksi. Selkeästi sukunimeltä kuulostavaa nimeä ei voi myöskään antaa etunimeksi.

Nimihoroskooppi – valitse lapsen nimi tähtimerkin mukaan

Laki ei kuitenkaan ole aivan kiveen hakattu, sillä laissa on säädetty poikkeusperusteista, joiden avulla esimerkiksi kansainvälisyys voidaan huomioida.

– Vaikka nimi ei välttämättä muuten tulisi hyväksytyksi, se voidaan kuitenkin hyväksyä, jos perheellä on yhteys vieraaseen valtioon ja etunimi vastaa kyseisessä valtiossa vakiintunutta etunimikäytäntöä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X